Теми статей
Обрати теми

Сума, отримана підприємцем-єдиноподатником за послуги транспортного експедирування, вважається його виручкою

Редакція ВД
Лист від 28.01.2008 р. № 1803/

Сума, отримана підприємцем-єдиноподатником за послуги транспортного експедирування, вважається його виручкою

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.01.2008 р. № 1803/Г/17-0415

 

Державна податкова адміністрація України розглянула листа <...> щодо здійснення транспортно-експедиційних послуг на спрощеній системі оподаткування фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності і в межах компетенції повідомляє.

Згідно зі

статтею 42 Господарського кодексу України, підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Допоміжним видом діяльності, пов’язаним з перевезенням вантажу, є транспортна експедиція.

Положення транспортного експедирування визначено в

статті 316 Господарського кодексу та в Цивільному кодексі України (стаття 929), якими передбачено, що за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу.

Згідно з

Указом Президента України від 28 червня 1999 р. № 746/99 «Про внесення змін до Указу Президента України від 3 липня 1998 р. № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (далі — Указ) фізична особа — платник єдиного податку сплачує єдиний податок у фіксованому розмірі, який установлюється місцевими радами за місцем державної реєстрації цього платника залежно від виду діяльності в межах від 20 до 200 грн. на місяць, і розмір єдиного податку не залежить від результатів підприємницької діяльності, тобто від розміру чистого доходу при умові, що обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) не перевищує 500 тис. грн. на календарний рік.

Указом

(абзац 5 стаття 1) встановлено, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Отже, сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності — платником єдиного податку (експедитором) на розрахунковий рахунок за здійснення операцій з послуг транспортного експедирування, яка включає в себе і суму винагороди, вважається виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та, враховуючи положення

Указу, не повинна перевищувати протягом календарного року 500 тис. грн.

Слід зазначити, що відповідно до

статті 3 Указу Президента ставки податку та обсяг сум єдиного податку для юридичних осіб, на відміну від фізичних осіб — СГД, прямо залежать саме від суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та ставок податку, і згадані у вашому листі роз’яснення ДПА України стосуються суми виручки саме для нарахування єдиного податку платникам — юридичним особам.

Ставки єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва — фізичних осіб установлюються місцевими радами залежно від виду діяльності, є фіксованими і не залежать від розміру виручки фізичної особи — платника єдиного податку в межах дозволеного

Указом її обсягу — 500 тис. грн.

Тобто

в даному випадку річний обсяг виручки (500 тис. грн.) підприємця є лише критерієм визначення можливості фізичної особи — СГД перебувати на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, на відміну від юридичних осіб, в яких обсяг виручки являється об’єктом оподаткування.

У разі порушення вимог, установлених

статтею 1 Указу, зокрема, якщо у звітному періоді (кварталі, році) обсяг виручки СГД — платника єдиного податку від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) перевищив 500 тис. грн., то такий підприємець починаючи з наступного звітного періоду (кварталу) повинен перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності. При цьому платник єдиного податку повинен подати до податкового органу за місцем реєстрації податкову декларацію за наслідками звітного періоду, наступного за тим, в якому виникло перевищення обсягу виручки, та сплатити відповідну суму податку в порядку, установленому Декретом Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян» від 26 грудня 1992 р. № 13-92, який діє в частині оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю. Відповідні роз’яснення з цього питання викладено листом Міністерства юстиції України від 15.08.2007 р. № 20-9-7599 (9.3).

Що стосується інших питань, пов’язаних зі здійсненням платником єдиного податку експедиторської діяльності, то повідомляємо, що

статтею 3 Закону України від 01.07.2004 р. № 1955 «Про транспортно-експедиторську діяльність» передбачено, що відносини в галузі транспортно-експедиторської діяльності регулюються Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Законами України «Про транспорт», «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про транзит вантажів», іншими законами, транспортними кодексами та статутами, а також іншими нормативно-правовими актами, що видаються відповідно до них.

 

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Підприємці-єдиноподатники, які займаються посередницькою діяльністю, уже давно обізнані з украй негативною позицією податківців щодо обліку виручки, отриманої посередником на рахунок або до каси. На переконання податківців, для порівняння з 500-тисячною межею враховуються всі грошові кошти, які проходять через єдиноподатника-посередника, а не тільки сума винагороди. Офіційну позицію ДПАУ щодо цього питання було викладено в

листі від 23.11.2006 р. № 13290/6/17-0416 — у ньому йшлося про комісіонерів. І от з'явився ще один лист уже щодо експедиторів.

Зі свого боку ще раз зазначимо, що позицію ДПАУ вважаємо неправомірною. Водночас ми розуміємо, що в цій ситуації підприємцю своє право залишатися на єдиному податку (у разі якщо «загальна» сума виручки посередника перевищить 500 тис. грн.) відстоювати доведеться не інакше ніж у суді. Про те, які аргументи можна використовувати при судовому розгляді єдиноподатнику-комісіонеру, ми писали у «ВД», 2007, № 21, с. 24. Оскільки в експедиторів ситуація дуже схожа, цей матеріал може зацікавити і їх.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі