Теми статей
Обрати теми

Обговоренню… підлягає. Якщо підприємець користувався Книгою ф. № 10 не за тією формою

Редакція ВД
Стаття

Якщо підприємець користувався Книгою ф. № 10 не за тією формою

 

Ситуація.

Приватний підприємець на загальній системі оподаткування займається торгівлею. Декілька років тому, коли починав свою діяльність, він зареєстрував у ДПІ Книгу ф. № 10 тієї форми, яку наведено в Інструкції № 12. Нещодавно до підприємця прийшли перевіряючі з податкової з черговою плановою перевіркою. Під час перевірки вони почали стверджувати, що підприємець користується Книгою не тієї форми, яка потрібна (зауважили: для торгівлі існує інша форма, а він користується тією, яку передбачено для виробництва), і що за це на підприємця буде накладено штрафні санкції. При цьому під час попередніх перевірок до підприємця подібних претензій не висувалося. Чи дійсно йому загрожують штрафні санкції за таке порушення та в якому розмірі?

Докладніше це питання ми зараз і розглянемо.

 

Багато форм — одна Книга

Форму

Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності (далі — Книга ф. № 10), наведено в додатку 10 до Інструкції № 12 документ 1. Отже, офіційно затвердженою формою Книги є та, яка міститься в Інструкції № 12.

Однак сьогодні існує величезна кількість різновидів Книги ф. № 10. А річ у тім, що на місцях податкові інспекції самі розробляють різні форми Книги обліку доходів і витрат підприємця, називаючи їх Книгами ф. № 10

для конкретних видів діяльності. Підприємець під час узяття на облік у податковому органі реєструє ту Книгу ф. № 10, яку розроблено місцевою ДПІ для його виду діяльності. У нашому ж випадку підприємцем зареєстрована саме та Книга ф. № 10, яку наведено в Інструкції № 12, тобто підприємець веде Книгу за тією єдиною формою, яку офіційно затверджено. Чи можуть у цьому випадку загрожувати підприємцю штрафні санкції? Давайте розберемося.

Насамперед відповімо на запитання: чому місцеві ДПІ розробляють різні форми Книги на свій розсуд та чи мають вони на це підстави?

Відповідь така: у тій редакції

Інструкції № 12, що існувала до 1 січня 2004 року, була пряма норма (підпункт 19.1.1), де зазначалося, що залежно від виду та специфіки підприємницької діяльності податкові інспекції можуть уносити зміни та доповнення до Книги ф. № 10.

 

Чи може загрожувати штраф?

Якщо перевіряючі матимуть намір оштрафувати підприємця за ведення Книги ф. № 10 не за тією формою, яку розробили в місцевій ДПІ для його виду діяльності, то єдине, що може загрожувати в цьому випадку підприємцю, — це адмінштраф за

статтею 1641 КУпАП документ 2. Розмір штрафу — від 51 до 136 грн. (від 3 — 8 нмдг), а при повторному порушенні — від 85 до 136 грн. (від 5 — 8 нмдг). Цей штраф накладається за:

неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларації перекручених даних, неведення обліку або

неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку.

Але чи наш це випадок? Не зовсім.

Наведемо аргументи, якими можна скористатися для того, щоб «відбитися» від штрафу.

Аргумент 1.

У листі ДПАУ «Про порядок ведення Книги ф. № 10» від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886 зазначено, що при реєстрації цієї Книги слід ознайомити підприємця з порядком її ведення, після чого він повинен поставити свій підпис. Інакше кажучи, податківці самі повинні роз’яснити підприємцю під розпис, за якою формою та яким чином вести Книгу ф. № 10. Виходить, підприємцю ніхто нічого не роз’яснив, отже, провини підприємця в тому, що він вів Книгу не за тією формою, за якою хотілося б податківцям, немає. Відсутність провини у свою чергу виключає можливість застосування адмінстягнення.

Аргумент 2.

В існуючій сьогодні редакції Інструкції № 12 немає підпункту 19.1.1, де було б зазначено, що залежно від виду та специфіки підприємницької діяльності податкові інспекції можуть уносити зміни та доповнення до Книги ф. № 10.

Разом з тим у

додатку 10 до Інструкції № 12 є така примітка:

«Примітка.

За необхідності, з урахуванням специфіки окремих видів діяльності, у книгу обліку доходів і витрат, за погодженням з податковою інспекцією, можуть бути внесені зміни і доповнення».

Якщо ми уважно прочитаємо цю примітку, то відразу зрозуміємо: ідеться зовсім не про те, що ДПІ може вносити зміни та доповнення до форми Книги, а про те, що

сам підприємець, якщо у нього виникне така необхідність, може внести зміни до Книги, але за умови, що він ці зміни погодить з податківцями. При цьому про накладення штрафу за статтею 1641 КУпАП може йтися лише в тому випадку, якби мало місце таке порушення, як неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку. У нашому ж випадку саме навпаки, підприємець вів облік доходів і витрат за тією формою, яку офіційно затверджено, виходить, цей штраф застосувати до підприємця не можна (немає складу правопорушення).

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ДПАУ від 21.04.93 р. № 12.

2

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Матеріал підготувала Олена Савченко, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі