Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Обслуговування РРО в сервісному центрі

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Обслуговування РРО в сервісному центрі

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на загальній системі провадить торговельну діяльність, при цьому відповідно до законодавства для розрахунків за готівку з покупцями використовує РРО, який придбаний два роки тому, але жодного разу за цей період не ремонтувався.

Підприємець після закінчення дворічного гарантійного строку зобов’язаний сплачувати центру сервісного обслуговування щомісячну плату за технічне обслуговування чи можна оплачувати тільки проведений ремонт РРО?

 

ВІДПОВІДЬ. Підприємці на загальній системі, які здійснюють торгівлю за готівку довідка 1, зобов’язані дотримуватися вимог Закону про РРО документ 1.

Так, відповідно до пункту 14 статті 3 цього Закону такі суб’єкти зобов’язані вводити в експлуатацію, проводити технічне обслуговування, ремонтувати РРО через центри сервісного обслуговування (далі — ЦСО) в установленому порядку.

ЦСО — це суб’єкт підприємницької діяльності, який за договором з постачальником надає послуги з уведення в експлуатацію, технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту РРО.

При цьому діяльність ЦСО провадиться відповідно до Порядку № 601 документ 2, який визначає вимоги щодо проведення технічного обслуговування та ремонту РРО.

Цей документ визначає порядок гарантійного, післягарантійного ремонтів і технічного обслуговування, яке визначається як комплекс робіт, передбачених експлуатаційними документами, що виконуються з метою підтримки працездатності реєстратора . Отже, воно проводиться протягом усього строку експлуатації РРО.

У пункті 4 Порядку № 601 також зазначено, що введення РРО в експлуатацію, технічне обслуговування та ремонт здійснюються ЦСО тільки на підставі договору. Виконання цих робіт іншими особами або іншим ЦСО без укладення з користувачем відповідного договору забороняється.

Конкретніше про періодичність і порядок оплати за послуги ЦСО в Порядку № 601 не зазначено, але, оскільки відносини між підприємцем і ЦСО встановлюються на підставі договору, цей нюанс установлюється саме в ньому.

Таким чином, у період експлуатації РРО підприємець повинен виконувати умови договору, де може бути прописано щомісячну, щоквартальну плату за обслуговування, причому ця норма поширюється і на післягарантійний період.

Зазначимо, що, як правило, при такому варіанті до обов’язків ЦСО входить проведення щомісячних профілактичних робіт, а також виконання ремонту РРО незалежно від складності поломок. Виняток становлять випадки, коли причиною серйозної поломки стала недбалість підприємця або його працівників.

Водночас ЦСО можуть пропонувати й інші умови технічного обслуговування, у тому числі й ремонт тільки в разі виходу апарата з ладу. Але знову ж, щоб діяти за такою схемою, відповідні умови має бути застережено в договорі між підприємцем і ЦСО.

Також підприємцям слід мати на увазі, що відповідно до пункту 3.4 Порядку реєстрації та застосування РРО документ 3, ЦСО розпломбовує РРО, у тому числі в разі призупинення дії договору про сервісне обслуговування. А за використання неопломбованого РРО на суб’єкта накладається штраф відповідно до пункту 2 статті 17 Закону про РРО в розмірі 340 грн. (20 нмдг).


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 07.06.95 р. № 265/95-ВР.

2

Порядок технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 12.05.2004 р. № 601.

3

Порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Нагадаємо, що підприємці-єдиноподатники, які не торгують підакцизними товарами, можуть не застосовувати РРО або використовувати нефіскальний РРО для особистого обліку. При торгівлі виключно пивом у пляшках і бляшанках вони можуть замість РРО застосовувати КОРО з РК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі