Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Єдиноподатник і відсотки за депозитом

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Єдиноподатник і відсотки за депозитом

 

ЗАПИТАННЯ. Я, приватний підприємець, працюю на єдиному податку, вид діяльності — надання бухгалтерських послуг. Гроші, отримані від підприємницької діяльності, поклав на депозитний валютний рахунок і отримую за ними відсотки. Як мені обліковувати ці відсотки? Чи не змусять мене при перевірці сплачувати з них 15 % податку з доходів, оскільки такий вид діяльності, як отримання відсотків за депозитами, не зазначено у моєму Свідоцтві про єдиний податок?

 

ВІДПОВІДЬ. Підстав для хвилювання в цьому випадку немає, оскільки податком з доходів відсотки за депозитом не обкладаються (до 01.01.2010 р.).

Дійсно, ДПАУ неодноразово зазначала, що доходи, отримані від діяльності, не зазначеної у Свідоцтві про єдиний податок, підлягають оподаткуванню в загальному порядку, тобто з них потрібно сплатити податок з доходів за ставкою 15 % (див., наприклад,

лист ДПАУ від 23.09.2004 р. № 477/4/15-1210). Проте в нашій ситуації немає необхідності сплачувати податок з доходів. І от чому: до 1 січня 2010 року доходи у вигляді відсотків, нарахованих на:

1) поточний або

депозитний банківський рахунок (у тому числі картковий);

2) внески до небанківських фінансових установ;

3) депозитний (ощадний) сертифікат,

не включаються до загального місячного оподатковуваного доходу

(підпункт 22.1.4 Закону про податок з доходів документ 1), отже, податком з доходів не обкладаються. Про те, в якій валюті відкрито рахунок (іноземній чи національній), у Законі про податок з доходів не йдеться, отже, це не має значення.

Разом із тим,

щоб уникнути спорів з податківцями, виручку у вигляді відсотків за депозитом усе ж таки краще в Книзі ф. № 10 відображати та з метою порівняння з 500-тисячним обмеженням для роботи на єдиному податку — обліковувати. Інша річ, що нараховувати та сплачувати з неї податок з доходів не потрібно. Якщо ж перевіряючі наполягатимуть на оподаткуванні відсотків, підкорятися не слід — доцільно нагадати їм про підпункт 22.1.4 Закону про податок з доходів.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі