Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Втрата «трудової» довідки працівника-єдиноподатника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Втрата «трудової» довідки працівника-єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємцем-єдиноподатником було загублено Довідку найманого працівника. Цей працівник звільнився 30 червня 2008 року, причому дублікат Довідки підприємець отримати не встиг. Трудовий договір з ним було розірвано і знято з реєстрації в центрі зайнятості. 18 липня 2008 року до податкового органу було подано заяву, в якій зазначалося, що працівника звільнено, а Довідку загублено.

Однак пізніше представники податкових органів розповіли підприємцю, що в цій ситуації потрібно писати заяву до органів МВС про втрату і давати оголошення в газету. Лише після цього вони визнають втрату Довідки, і єдиний податок на працівника не нараховуватиметься. Чи мають рацію в цьому випадку податківці, чи після подання заяви 18 липня (до 20 липня) підприємець може не доплачувати за працівника 50 % ставки єдиного податку?

 

ВІДПОВІДЬ. Згідно з пунктом 4 Порядку № 599  документ 1, якщо працівник звільняється, підприємець зобов’язаний здати отриману на нього Довідку про трудові відносини фізичної особи з платником єдиного податку до податкового органу.

Причому в цьому зацікавлений сам підприємець, для якого зі здаванням Довідки пов’язана сплата 50 % єдиного податку за найманого працівника (який пішов від підприємця).

Водночас у пункті 4 Порядку № 599 зазначено, що в разі втрати Довідки доплату за працівника може бути припинено тільки починаючи з наступного кварталу.

Виходить, якщо здати Довідку до податкового органу підприємець не може (її загублено), то навіть у разі звільнення працівника за нього доведеться доплачувати єдиний податок аж до кінця кварталу.

Уникнути таких зайвих сплат податку підприємець може, тільки якщо ще до звільнення працівника отримає у податківців дублікат загубленої Довідки, а після звільнення здасть його податківцям.

Однак у нашій ситуації втрачену Довідку відновлено не було. Виходить, що незалежно від того, до 20 липня чи пізніше підприємець звернеться до податкової інспекції, єдиний податок і за серпень, і вересень він змушений буде сплачувати з урахуванням доплати за фактично відсутню особу.

Тепер про те, що йдеться в Порядку № 599 про дії, які потрібно вчинити підприємцю в разі втрати Довідки.

Довідки є документами суворої звітності, їх виготовленням та розповсюдженням бланків займається виключно ДПАУ. Податківці реєструють інформацію про видані працівникам єдиноподатника Довідки та занесені до них відомості у спеціальному обліковому регістрі (журналі обліку видачі свідоцтв). Отже, усі відомості, зазначені в Довідці, у них дублюються та зберігаються.

Якщо в разі втрати Довідки працівник продовжує працювати у підприємця, то роботодавцю потрібно звернутися за її дублікатом. Згідно з пунктом 5 Порядку № 599 підставою для видачі дубліката Довідки є письмова заява підприємця. При цьому він видається тільки на підставі довідки органів МВС України.

Мабуть, спираючись на цю норму Порядку № 599, податківці вимагають від підприємця звернутися до міліції. Однак відповідно до Порядку № 599 довідка з органів МВС потрібна лише для отримання дубліката, що в нашому випадку підприємцю не потрібно. Також зауважимо, що в Порядку № 599 нічого не йдеться і про подання оголошення у ЗМІ.

Водночас, можливо, довідка з міліції потрібна податківцям саме для внутрішньої звітності, щоб обґрунтувати відсутність бланка Довідки. Тому підприємцям, які не хочуть конфліктувати з ними, звернення до органів МВС, найімовірніше, не уникнути.


Розшифрування нормативних посилань (документ)

1 Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі