Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи може підприємець надавати послуги директора

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи може підприємець надавати послуги директора

 

ЗАПИТАННЯ. КВЕД передбачає такий вид діяльності, як управління підприємствами. Чи може фізична особа — підприємець, який є платником єдиного податку, надавати підприємству послуги директора?

 

ВІДПОВІДЬ. Ні, не може.

Згідно з частиною 1 статті 65 ГКУ управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Як бачимо, ГКУ передбачає лише дві можливі форми участі в управлінні підприємством — або як власник, або як найманий працівник.

Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства. З ним укладається договір (контракт), в якому зазначаються строк найму, права, обов’язки і відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення з посади, інші умови найму за погодженням сторін (ч. 3, 4 ст. 65 ГКУ).

Зі змісту наведених положень видно, що відносини між власником і директором повинні мати характер трудових, а не цивільно-правових (як було б, якби договір на управління підприємством укладався з фізособою-підприємцем).

Наявність такого виду діяльності, як управління підприємствами, у

КВЕД не є підставою для однозначного висновку про те, що послуги такого роду може надавати фізособа-підприємець. Як прямо зазначено в самому Класифікаторі, «класифікація видів економічної діяльності є статистичним інструментом для впорядкування економічної інформації... Користувачі в інших сферах повинні усвідомлювати, що для використання в інших цілях класифікація може бути не завжди адаптована повною мірою».

Крім того, функції директора, який насамперед повинен керувати господарською діяльністю підприємства, не охоплюються діяльністю щодо управління підприємствами, оскільки в КВЕД остання розшифровується як діяльність з управління компаніями і підприємствами з метою контролю або впливу на прийняття ними управлінських рішень (п. 74.15.0).

Потрібно також враховувати, що відповідно до Класифікатора професій, затвердженого

наказом Держспоживстандарту від 26.12.2005 р. № 375, директор — це професія, запис про яку робиться в трудовій книжці працівника (п. 1.2 Класифікатора професій). Це ще раз підтверджує, що надавати послуги директора в межах цивільно-правового договору не можна.

Якщо все ж таки з фізособою-підприємцем, що здійснює функції директора, буде укладено цивільно-правовий договір, велика ймовірність того, що контролюючими органами фактично існуючі відносини будуть кваліфіковані як трудові. Для цього їм досить послатися на

частину 4 статті 24 КЗпП, згідно з якою трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказ або розпорядження про прийом працівника на роботу видані не були, але працівника фактично було допущено до роботи. Це спричинить низку малоприємних для підприємства наслідків, оскільки протягом усього періоду здійснення фізособою функцій директора не виконуватимуться багато вимог трудового законодавства, в першу чергу в частині соціальних гарантій. Крім того, цивільно-правового договору про надання послуг управління підприємством буде недостатньо для підтвердження повноважень на представлення інтересів підприємства. Вони можуть бути підтверджені або наказом про призначення, або протоколом загальних зборів власників підприємства.

 

Документи консультації

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 12.10.71 р.

КВЕД — Класифікатор видів економічної діяльності, затверджений наказом Держспоживстандарту від 26.12.2005 р. № 375.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі