Теми статей
Обрати теми

Майстерня з ремонту взуття

Редакція ВД
Стаття

Майстерня з ремонту взуття

 

Ремонт взуття — майже безпрограшний бізнес. Тим більше під час кризи, коли багато хто вважає за краще ремонтувати взуття, а не купувати нову пару. Але якщо думати про відкриття власної майстерні-кіоску, потрібно запастися не так грошима, як терпінням.

Орендувати землю в місцевої влади непросто.

 

Загальна картина бізнесу

Стандартна невелика майстерня з ремонту взуття виглядає приблизно так: кіоск, площею 10 — 15 кв. м, розташований прямо у дворі мікрорайону. Як правило, в такій майстерні працюють два майстри — вони ж приватні підприємці і власники бізнесу — разом або позмінно.

Існують шевські майстерні, що знаходяться біля станцій метро. У такому розташуванні майстерні є свій плюс — повз неї щодня проходить велика кількість людей, але й не менш істотний мінус — ці люди дуже поспішають.

А ось для майстерні у дворі й особливої реклами не треба: принцип «сарафанового радіо» в мікрорайоні працює якнайкраще. Про зіпсовану під час ремонту пару взуття автоматично дізнається вся околиця, так само як і про якісно і недорого «відроджені» улюблені чобітки. Основні клієнти — представниці слабкої статі, і така «реклама» поширюється зі швидкістю звуку.

Якщо майстри зарекомендували себе як справжні чоботарі (у прямому і хорошому сенсі цього слова), то й конкуренція таким підприємцям не страшна. Клієнти ставляться до свого чоботаря приблизно так само, як і до стоматолога, — міняти хорошого майстра не поспішають. Хто ж довірить дорогу пару взуття незнайомому майстрові?

Поєднання ціни та якості — краща реклама шевської майстерні.

З дорогим взуттям легше і приємно працювати. По-перше, клієнти його більше люблять, а відповідно й піклуються про нього краще. Тому не доводять до стану повної розрухи. У таких випадках, як правило, робиться профілактичний ремонт. По-друге, воно від самого початку якісніше, його легко ремонтувати.

А ось із дешевим буває по-різному. Дешеве взуття клієнти не бережуть, і коли приносять ремонтувати, буває навіть страшно до нього доторкнутися, не кажучи вже про ремонт.

Найчастіше здають взуття в ремонт у міжсезоння, особливо, коли йдеться про перехід з осіннього взуття на зимове. Але влітку або взимку роботи теж не бракує. Сезонність у цьому бізнесі вирішальної ролі не відіграє.

 

Власна шевська майстерня

Якщо думати про відкриття власної майстерні-кіоску, потрібно

запастися не так грошима (вистачить і 8 тис. дол. США), як терпінням. Орендувати землю в місцевої влади непросто. Доведеться побігати по кабінетах, та й оформлення відведення землі під кіоск — процедура тривала, складна.

Після міських або районних чиновників треба буде поспілкуватися з пожежниками, санепідемстанцією, іншими службами. У результаті практично вся зазначена вище сума піде на «спілкування» з контролюючими органами.

Можна вибрати простіший шлях — відразу взяти приміщення в оренду.

На закупівлю обладнання необхідно витратити ще 1,5 тис. грн. І ще стільки ж знадобиться на закупівлю інвентарю:

— 200 грн. — купівля електричного фена;

— 200 грн. — спеціальна шевська лапа (на неї надягається саме взуття);

— 300 — 500 грн. — амбуз для опоряджувальних робіт;

— 50 грн. — взуттєвий пістолет.

Найдорожчі інструменти: точило — 1500 грн. і електродриль — 300 грн. Взуттєвий молоток, гострозубці, плоскогубці, шило та інші інструменти включено до суми амбузу. І нарешті, додамо орендну плату за кіоск (сума оренди залежить від місця розташування кіоску).

На закупівлю витратного матеріалу для двох тижнів роботи вистачає 800 грн.

У великих містах є спеціалізовані магазини, де продається все необхідне для шевських майстерень. Якщо купувати витратний матеріал вітчизняного виробництва, можна заощадити до 10 — 20 %. Наприклад, лист поліуретану — матеріалу, що найбільше використовується, — коштує від 50 грн. Його вистачить, щоб підбити дві пари чоловічого взуття і ще одну жіночу. Крім поліуретану, необхідно купити декілька видів набійкової, підошовної гуми. Найдешевші набійки коштуватимуть 20 грн., дорогі — 40 грн.

Звичайно, будуть потрібні ще й нитки. Бабіна в 500 м коштуватиме 60 грн. На прошив однієї пари вистачає 4 м, а вартість такої роботи — 30 грн. Супінатор у закупівлі коштує від 5 грн. За його заміну клієнт сплатить не менше 70 грн. Заміна підбору коштує майже стільки ж, скільки і сам підбір — від 50 до 200 грн.

У шевській справі важливу роль відіграє швидкість виконання робіт. Наприклад, набійки на чоботи можна поставити за 40 хвилин, але буває й так, що доводиться морочитися години три. Усе залежить від чобота і рівня зношеності.

Працюючи 20 днів на місяць при середній завантаженості, можна постаратися за перший місяць роботи відшкодувати первинні витрати, оренду і ще вистачить на закупівлю витратного матеріалу.

Надалі при середньому завантаженні взуттєвої майстерні вже можна розраховувати і на непоганий заробіток.

 

Висновок

Безумовно, криза на руку ремонтникам усіх напрямів, у тому числі й взуттьовикам. Єдине, про що треба не забувати при підрахунку прибутків, так це про зростаючі ціни на витратні матеріали й оренду приміщень у період кризи. І скоригувати свої розрахунки.

 

Матеріал підготувала Олександра Слюсаренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі