Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Як отримати державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам—підприємцям, не застрахованим у Фонді «тимчасової непрацездатності»

Редакція ВД
Стаття

Як отримати державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам-підприємцям, не застрахованим у Фонді «тимчасової непрацездатності»

 

Якщо жінка-підприємець на загальній системі оподаткування чи на фіксованому податку не зареєструвалася добровільно у Фонді «тимчасової непрацездатності», чи має вона право на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами? Де і як її отримати? Докладно про це ми розповімо в цій статті.

Людмила ГОНЧАРОВА, заступник начальника відділу соціальних допомог та житлових субсидій Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Документи статті

Закон № 2811

Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

Порядок № 1751

Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

Закон № 2240

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

 

Умови призначення державної допомоги

Умови призначення та виплати державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами (далі — допомога) визначає

Порядок № 1751, розроблений та затверджений відповідно до Закону № 2811.

Право на отримання в органах праці та соціального захисту населення допомоги мають вагітні жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не сплачують страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд).

До речі: платники єдиного податку є автоматично платниками внесків до Фонду. Підприємці, які сплачують фіксований податок або знаходяться на загальній системі оподаткування, мають право застрахувати себе в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на добровільних засадах

(ст. 6 Закону № 2240).

Підставою для призначення допомоги є довідка встановленого зразка, яка видається лікувально-профілактичним закладом, де вагітна жінка перебуває на обліку.

Для одержання допомоги необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення (далі — управління)

за місцем реєстрації та надати такі документи:

1) заяву, що складається за формою, затвердженою Мінпраці (бланк заяви видається в управлінні);

2) довідку, видану лікувально-профілактичним закладом;

3) довідку Фонду про те, що жінка — суб’єкт підприємницької діяльності не сплачує страхові внески.

При собі також слід мати паспорт, ідентифікаційний код та свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця.

Особи, які усиновили чи взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження, подають рішення про усиновлення чи встановлення опіки.

Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в управлінні за місцем реєстрації.

Увага!

Допомога призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 8 Закону № 2811).

Допомога виплачується за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Жінкам, що належать до 1 — 4-ї категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів і 90 — після пологів).

У разі ускладнених пологів зазначена допомога донараховується на підставі довідки встановленого зразка, виданої лікувально-профілактичним закладом.

Розмір допомоги жінкам, зареєстрованим як суб’єкти підприємницької діяльності, складає 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

 

 

Приклад розрахунку допомоги:

— розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць складає з 1 листопада 2009 року 744 грн. (ст. 54 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI (зі змінами));

— 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи — 186 грн.;

— тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — 126 календарних днів;

— середня кількість календарних днів у місяці — 30,5 днів;

— розрахунок допомоги: 186 грн. : 30,5 днів х 126 днів = 768,39 грн. одноразово.

До речі: розмір допомоги розраховується виходячи із прожиткового мінімуму, який був установлений у періоді, за який обчислюється допомога. Наприклад, якщо довідка лікувально-профілактичного закладу відображає період з 26 серпня по 29 листопада 2009 року, то за період з 26 серпня по 31 жовтня 2009 року (97 днів) застосовується прожитковий мінімум для працездатної особи з розрахунку на місяць у розмірі 669 грн. (діяв з 1 жовтня 2008 року по 31 жовтня 2009 року включно), а за період з 1 по 29 листопада 2009 року (29 днів) — 744 грн.

Розрахунок допомоги: (167,25 грн. : 30,5 днів х 97 днів) + (186 грн. : 30,5 днів х 29 днів) = 531,91+ 176,85 = 708,76 грн. одноразово.

 

 

Допомога обчислюється сумарно та призначається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

У разі народження мертвої дитини допомога виплачується на загальних підставах, а у разі викидня — не виплачується.

За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується незалежно від одержання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У разі затвердження нового розміру прожиткового мінімуму розмір допомоги перераховується без звернення особи, якій вона призначена, з місяця набрання чинності актом законодавства, що встановлює новий прожитковий мінімум (

п. 57 Порядку № 1751).

Висновки

Підставою для призначення допомоги є довідка встановленого зразка, яка видається лікувально-профілактичним закладом, де вагітна жінка перебуває на обліку.

Допомога призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Розмір допомоги жінкам, зареєстрованим як суб’єкти підприємницької діяльності, складає 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі