Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Краса без жертв: як отримати дозвіл СЕС на відкриття салону краси

Редакція ВД
Стаття

Краса без жертв: як отримати дозвіл СЕС на відкриття салону краси

 

Перш ніж вкладати гроші в будівництво або реконструкцію салону краси, слід погоджувати свої наміри з санітарними службами. Заввідділом комунальної гігієни Харківської міської СЕС Владлена Гарнік підкреслює: порушення санітарних норм може стати серйозною перешкодою на шляху до заповітної мрії. І настійно рекомендує: ще на стадії проектування слід отримати консультацію співробітників СЕС.А коли нюанси погоджені, можна братися до справи та оформлення всіх необхідних погоджень і висновків. Обравши такий шлях, ви зведете інвестиційні ризики до мінімуму та збережете свої нерви.

 

Де краса є доречною

Перукарні (салони краси) повинні розташовуватися в окремих будівлях або в будівлях громадських і торговельних центрів, побутових послуг, вокзалах, лазнях; перших і цокольних поверхах житлових будинків з обладнанням входу, окремого від входів до квартир, за умови забезпечення нормативних рівнів фізичних, хімічних і біологічних чинників у приміщеннях суміжних квартир. Висота приміщень вбудованих перукарень має бути не нижче міжповерхової висоти цих будинків, висота приміщень перукарень, що проектуються, має бути не менше 3,3 м. Це передбачено

ДержСанПіН 2.2.2.022-99. При цьому перукарні повинні мати мінімальний набір допоміжних приміщень: санвузол, кімната для відпочинку та вживання їжі, комора та інші підсобні приміщення, а для дітей має бути передбачено спеціальні крісла або накладні сидіння, які можна встановлювати на крісла. Перукарні оснащуються всіма видами інженерного обладнання: водопроводом, каналізацією, опаленням, вентиляцією, електропостачанням. Як бачимо, нюансів достатньо, тому на всіх етапах законодавство зобов’язало підприємців отримувати від СЕС висновки та погодження. На щастя, їх не так уже й багато. Усього три — вибір земельної ділянки та отримання висновку СЕС про її придатність, погодження проекту будівництва, реконструкції або перепланування та завершальний етап — погодження про введення об’єкта в експлуатацію.

 

Земельне питання

Обираючи місце під забудову, необхідно отримати висновок СЕС про придатність цієї земельної ділянки під будівництво перукарні. Оглянувши земельну ділянку, співробітник СЕС видасть висновок про придатність чи, навпаки, непридатність її для будівництва об’єкта. Вимоги СЕС до земельної ділянки під забудову регламентовано

ДержСанПіН № 173-96. Але щодо перукарень, вимоги тут набагато м’якші, ніж при будівництві, скажімо, АЗС. Висновок СЕС дійсний протягом трьох років з моменту видачі, а ось строки виконання експертизи та видачі необхідних документів фахівцями СЕС установлено Порядком № 247.

Далі необхідно погоджувати з СЕС проект будівництва, перепланування або реконструкції об’єкта. Як показує досвід, саме на цьому етапі й виникає більшість проблемних питань.

Розробкою проектної документації повинна займатися організація, яка має ліцензію на цей вид діяльності, а сам проект бажано погоджувати ще на етапі розробки ескізів. Це не передбачено законодавством, але убезпечить вас від доопрацювань під час погодження документації і тим самим допоможе заощадити гроші. І якщо якісь дрібні недоліки вдасться усунути під час доопрацювання, то, скажімо, збільшити висоту стін — навряд чи. Проект, поданий до СЕС, розглядається протягом тридцяти календарних днів, як це встановлено

Порядком № 247, після експертизи підприємцю видають висновок на проектну документацію. Строк дії документа становить чотири роки.

Отримання висновку на земельну ділянку та погодження проекту технічної документації є гарантією того, що введення в експлуатацію після завершення робіт буде максимально безболісним, якщо дотримуватися

ДержСанПіН 2.2.2.022-99. Саме вони регламентують порядок введення в експлуатацію. Так, пунктом 1.3 цього документа визначено, що введення в експлуатацію новозбудованих або реконструйованих перукарень здійснюється в установленому порядку державною комісією та лише за наявності дозволу установ державної територіальної СЕС.

 

Ваші документи?

Коли все готове і салон краси сам блищить красою, залишається останній етап — укласти договори на дератизацію приміщень і вивезення сміття, на прання білизни та на утилізацію люмінесцентних ламп. Цим повинні займатися організації, які мають на це спеціальні дозволи. Також необхідно буде надати СЕС сертифікати відповідності та гігієнічні висновки на обладнання, що використовується, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи на матеріали, які використовувалися під час будівельних або ремонтних робіт, а також на дезінфікуючі та мийні засоби.

А ось санітарний паспорт більше не потрібний — його скасували. Обов’язковою умовою є оформлені медичні книжки персоналу (перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядок проведення цих оглядів і видачі особистих медичних книжок затверджено постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559).

Після цього останній етап — урочисте перерізання червоної стрічки. Санітарними правилами не передбачено, тому виконується в довільній формі.


Документи консультації

ДержСанПіН № 173-96

— Державні санітарні правила і норми планування та забудови населених пунктів від 19.06.96 р. № 173-96.

ДержСанПіН 2.2.2.022-99

— Державні санітарні правила і норми для перукарень різних типів.

Порядок № 247

— Порядок проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09.10.2000 р. № 247.

Матеріал підготували:
 В. Гарнік, заввідділенням комунальної гігієни Харківської міської СЕС,
 Г. Гришина, консультант газети «Власне Діло»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі