Теми статей
Обрати теми

Юридична підтримка. Як розірвати договір: вигідні для вас «правила гри»

Редакція ВД
Стаття

Як розірвати договір: вигідні для вас «правила гри»

 

Ситуація.

Я нещодавно зайнявся малим бізнесом. За родом своєї діяльності замовляю послуги у своїх партнерів, тобто укладаю з ними договори на надання послуг. У моїй практиці кілька разів траплялися ситуації, коли виконавець не дотримувався умов договору. Я попередив, що можу припинити ділові відносини. Але виконавець наполягає на тому, що між нами підписано договір, і мені доведеться оплачувати його послуги. Чи реально змінити договір? Чи можу я розірвати договір за своєю ініціативою?

Давайте розберемося з цією ситуацією.

 

З чого слід починати?

Спершу можна порадити надіслати виконавцю рекомендовані листи з повідомленням про те, що, незважаючи на давню співпрацю, вам би хотілося з боку бізнес-партнера ретельнішого виконання зобов’язань за договором. Якщо партнери по бізнесу після усних переговорів і одержаних листів усе-таки, як і раніше, не виконують своїх зобов’язань, то потрібно скласти письмову претензію. Викладіть суть їх порушень і вимагайте конкретного усунення недоліків. Якщо ваші партнери не дадуть протягом місяця письмової відповіді на претензію і фактично не виконають своїх зобов’язань, то готуйте позов до суду.

Для чого спочатку лист? Лист за своєю формою не претензія, але якщо рано чи пізно доведеться судитися, то і листи, і претензії будуть доказами досудового врегулювання спору. Щоб уберегти себе від подібної зайвої роботи, потрібно спочатку розуміти суть проблеми. Як кажуть, дивися в корінь ділових (договірних) відносин.

Договірні правовідносини детально описані в

главі 53 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV «Укладення, зміна і розірвання договору» (далі — ЦКУ), конкретно в статті 651 ЦКУ «Підстави для зміни або розірвання договору».

За загальним правилом зміна або розірвання договору допускається лише за угодою сторін, якщо інше не встановлене договором або законом. Найпростіша практична процедура — це укладення сторонами додаткової угоди про дострокове розірвання договору. У додатковій угоді потрібно зазначити, що договір розірвано за взаємною згодою сторін з такого-то числа, місяця, року. Так само в додатковій угоді можна передбачити зміну окремих пунктів (умов) договору за угодою сторін. Звичайно, така процедура передбачає отримати згоду ваших партнерів.

Складнішу процедуру передбачено

частиною 2 статті 651 ЦКУ. Договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. За цієї ситуації потрібно буде в суді детально довести, що ви не отримали того прибутку, на який розраховували (юридичною мовою це називають упущеною вигодою). Наприклад, ви відкрили салон перукарських послуг, протягом декількох місяців у вас було багато клієнтів. Ви підписали договір з торговельною організацією про постачання шампуню, пообіцяли приємний сюрприз своїм клієнтам, але так і не отримали обіцяного, і деякі розчаровані клієнти припинили відвідувати ваш салон. Знов-таки, ви міркуєте, чи варто продовжувати договірні відносини з партнером, який несподівано підвів?

 

Одностороннє розірвання договору можливе

Утім, є простіші способи захисту ваших інтересів. Щоб спочатку визначити вигідні вам «правила гри», потрібно опанувати мистецтво складання договорів. Серед істотних умов договору є ціна (сума) і строки дії договору. Саме тут і «заритий собака». Багато підприємців-початківців припускаються типових помилок: зазначивши строк дії договору (наприклад, 5 місяців), забувають зазначити можливість розірвання договору. Корисно і вигідно, якщо договір може бути розірвано за ініціативою вашої сторони. У реаліях сьогодення неграмотно укласти договір означає те саме, що «підписати собі фінансовий вирок».

Потрібно уміло користуватися практичними можливостями, які є в законі. Слід звернути увагу на формулювання «якщо інше не встановлено договором або законом». Сам закон (

стаття 651 ЦКУ) дає можливість спочатку в тексті договору передбачити вигідні для вашої сторони «правила гри», тобто вигідні для вас умови договору як для сторони (замовника).

Наприклад, можна зазначити, що замовник має право на дострокове розірвання договору без отримання згоди виконавця в односторонньому порядку. «У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим» (

частина 3 статті 651 ЦКУ).

Ви можете не лише зазначити строк дії договору, а й можливість зміни і навіть дострокового розірвання за вашим особистим рішенням, без згоди партнерів.

Про те, як усе це зробити і прописати в договорі, покажемо на такому прикладі: припустимо, підприємець займається бізнесом, пов’язаним з обробкою інформації. Він укладає договір із виконавцем на надання інформаційно-консультаційних послуг.

Основні положення договору про надання послуг будуть такі:

 

«

Предмет договору.

1.1. Виконавець на платній основі бере на себе зобов’язання надавати Замовнику інформаційно-консультаційні послуги у сфері обслуговування і доопрацювання програмного забезпечення.

1.2. Замовник зобов’язаний прийняти надані Виконавцем інформаційно-консультаційні послуги у сфері обслуговування і доопрацювання програмного забезпечення, своєчасно в повному обсязі сплатити їх.

1.3. Графік і обсяг послуг Сторони, що надаються, попередньо погоджують між собою шляхом переговорів і у разі необхідності оформляють письмово.

1.4. Прийняття Замовником послуг здійснюється шляхом підписання Акта виконаних робіт. Сторони підписують Акт виконаних робіт наприкінці місяця

».

 

У розділі «Порядок оплати» можете написати таке:

«

У разі неякісної роботи програмного забезпечення Виконавець зобов’язався оперативно прибути до Замовника для усунення всіх технічних недоліків і можливих несправностей. Замовник має право не підписувати Акта виконаних робіт до повного усунення Виконавцем виявлених дефектів. Оплату виконаних робіт (наданих послуг) у цьому разі буде здійснено протягом 10 календарних днів з моменту підписання Акта після усунення виконавцем усіх виявлених замовником дефектів».

 

У розділі «Строк дії договору» зазначте таке:

«

Сторони залишають за собою право достроково розірвати цей договір. При цьому сторона, яка має намір достроково розірвати договір, повинна письмово попередити другу сторону не пізніше 10 днів до моменту розірвання договору. Замовник має пріоритет права вимоги і право дострокового розірвання договору в односторонньому порядку. При цьому згода виконавця не вимагається. Після отримання Виконавцем письмового повідомлення Замовника про дострокове розірвання договору, у тому числі факсом, договір вважається розірваним в односторонньому порядку за ініціативою Замовника».

Як бачите, багато що у ваших руках. Спочатку продумайте, від яких ситуацій хочете себе убезпечити, і потім зазначте якнайдокладніше це в умовах договору.

 

Практична порада

Якщо на всі сто відсотків не впевнені в надійності партнерів (виконавців), у яких замовляєте послуги, укладайте договір на короткий строк (наприклад, на один місяць або квартал). Ще зазначайте спочатку в договорі можливість його розірвання за ініціативою вашої сторони без зазначення конкретних обставин. Спочатку сформулюйте вигідні для вас «правила гри». Так можна практично захистити свої інтереси, не доведеться часто звертатися до судів. Достатньо буде написати другій стороні короткий лист-повідомлення, що відповідно до

частини 3 статті 651 ЦКУ цей договір такого-то числа, місяця, року є відповідно розірваним.

 

Матеріал підготував: Леонід Гапєєв, юрист, член Національної спілки журналістів України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі