Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи підприємців за 2008 рік

Редакція ВД
Стаття

Декларація про доходи підприємців за 2008 рік

 

Завершився черговий календарний рік, і фізичні особи — підприємці, окрім тих, хто пропрацював протягом усіх чотирьох кварталів 2008 року на єдиному податку, повинні подати декларацію про доходи.

Зауважимо, що форма декларації не змінилася. Водночас звернути увагу на нюанси подання річної декларації буде корисним як бувалим укладачам звітності, так і початківцям, тому ми висвітлимо їх в цій статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Закон про патентування

— Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР.

Декрет про прибутковий податок

— Декрет Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Інструкція № 12

— Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

Інструкція № 110

— Інструкція про порядок застосування штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.03.2001 р. № 110.

 

Хто та коли звітує в річній декларації

Насамперед звернемо увагу: ітиметься тільки про «підприємницьку», а не «громадянську» декларацію про доходи. Незважаючи на те, що обидві базуються на одній і тій же формі з

Інструкції № 12, підстави для їх подання різні, утім, як і строки подання. Так, «громадянську» декларацію до 1 квітня подають пересічні громадяни — непідприємці, якщо вони претендують на податковий кредит або якщо вони отримували доходи не від податкових агентів, іноземні доходи тощо. Часу до закінчення граничного строку її подання, як бачимо, достатньо, тому про неї йтиметься пізніше, оскільки вона не стосується доходів від підприємницької діяльності.

Отже, строк подання «підприємницької»

річної декларації про доходи — не пізніше 9 лютого. У 2009 році цей день припадає на понеділок, отже, жодних святково-вихідних перенесень на пізніший строк не буде.

Тепер про те,

хто повинен подати «підприємницьку» декларацію про доходи в зазначений строк:

1. Підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Причому декларацію подавати повинні всі підприємці, які протягом будь-якого періоду 2008 року перебували на загальній системі оподаткування, незалежно від того, провадилася чи ні діяльність в цьому періоді, було чи не було отримано доходи.

Якщо підприємець реєструвався в податковому органі, але діяльність не провадив, він усе одно має подавати декларацію про доходи.

2. Підприємці на єдиному податку, якщо вони стали єдиноподатниками в середині року. Наприклад, підприємець на початку року отримував доходи на загальній системі, а потім перейшов на єдиний податок, або підприємець зареєструвався в податковому органі, діяльність не провадив, а потім з якогось кварталу 2008 року перейшов на єдиний податок.

Також подавати декларацію потрібно і у протилежній ситуації, якщо підприємець працював на єдиному податку, потім протягом року відмовився від застосування спрощеної системи оподаткування, але в податковому органі з підприємницької реєстрації не був знятий, тобто залишився підприємцем на загальній системі оподаткування, але діяльність не провадив.

3. Підприємці, які протягом будь-якого періоду перебували на фіксованому податку, незалежно від того, чи було отримано дохід. Зрозуміло, це стосується і підприємців, які перейшли з фікспатенту на загальну систему. Крім того, подати декларацію повинні будуть і єдиноподатники, які перебували протягом будь-якого періоду 2008 року на фікспатенті.

Таким чином, «підприємницьку» декларацію про доходи

повинні подавати всі фізичні особи — підприємці, за винятком тих, хто протягом усього 2008 року працював виключно на спрощеній системі оподаткування.

 

Форма декларації та порядок її заповнення

У річній «підприємницькій» декларації відображаються

тільки підприємницькі доходи. Нічого, окрім тих цифр, що стосуються цих доходів, у декларації підприємець показувати не повинен. Форму декларації наведено в додатку 1 до Інструкції № 12. Підприємці можуть подавати річну декларацію в електронному вигляді. Про те, як це робиться і що для цього потрібно, ми писали у «ВД», 2008, № 12, с. 11, с. 20.

Спочатку підприємець заповнює заголовну частину, куди заносить таку інформацію:

— найменування податкового органу (ДПІ), до якого подається декларація;

— за який період подається декларація (з 1 січня по 31 грудня 2008 року);

— ідентифікаційний номер підприємця;

— П. І. Б., адреса, телефони.

У декларації підприємець повинен заповнити тільки

підрозділ 1.3 розділу 1, в якому зазначаються доходи від підприємницької діяльності, і повністю розділ 3, в якому, зокрема, зазначається прогнозний дохід.

 

Особливості фікспатентників

Так, якщо підприємець працював на фікспатенті, то в декларації в

підрозділі 1.3 він повинен зазначити: період роботи на фіксованому податку, розмір виручки, суму податку (лист ДПАУ від 30.08.2001 р. № 11741/7/17-0517). При цьому зазначати потрібно всю суму податку: і ту, що сплачено «за себе», і ту, що сплачено за найманих працівників (у вигляді 50-відсоткової доплати).

 

Особливості єдиноподатників

Щодо діяльності на єдиному податку (якщо підприємець протягом року працював і на єдиному податку, і на загальній системі оподаткування або на фіксованому податку) зазначаються: період роботи, обсяг виручки, сума сплаченого єдиного податку.

Якщо підприємець — платник єдиного податку не бажає зазначати в декларації про доходи свою виручку, він може цього не робити. У цьому випадку на підтвердження своєї правоти можна, ґрунтуючись на принципі аналогії закону, послатися на норму підпункту 4.1.3 статті 4 Закону № 2181: «Встановлення форм або методів обов’язкової податкової звітності, які передбачають подання зведеної інформації щодо окремих доходів, витрат, пільг, інших елементів податкових баз, що були раніше відображені у податкових деклараціях або розрахунках з окремих податків, зборів (обов’язкових платежів), не дозволяється, якщо інше не встановлене законами з питань оподаткування».

 

Інші особливості

Заповнюючи форму декларації про доходи, підприємці також повинні мати на увазі таке:

— на суму, сплачену у звітному році за торгові патенти, що придбаваються відповідно до

Закону про патентування, зменшується сума податку з доходів, належна до сплати (але не величина валового доходу або якийсь інший показник), до якої включаються зобов’язання з податку з доходів, що виникли у звітному році у зв’язку з провадженням підприємницької діяльності;

доходи, оподаткування яких здійснювалося шляхом сплати фіксованого або єдиного податків, показуються довідково і в жодних розрахунках не беруть участі.

 

Строк доплати податку

Якщо за підсумками декларації виходить, що підприємець повинен доплатити до бюджету певну суму коштів, слід діяти так: дочекатися податкового повідомлення і сплатити суму недоплати в зазначений у ньому строк.

 

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи

За неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи або включення до декларації перекручених даних підприємця може бути покарано або попередженням, або адміністративним штрафом від 51 до 136 грн. (від 3 до 8 нмдг), а в разі повторного протягом року порушення — від 85 до 136 грн. (від 5 до 8 нмдг) (

стаття 1641 КУпАП).

Уникнути адмінштрафу за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи підприємець зможе тільки в тому разі, якщо у нього є поважні причини, а саме підприємець:

— перебував за кордоном;

— перебував у плаванні на морських суднах за межами України у складі команди (екіпажу) таких суден;

— знаходився в місцях позбавлення волі за вироком суду;

— мав обмежену свободу пересування у зв’язку з ув’язненням або полоном на території інших держав або через інші обставини непереборної сили, підтверджені документально;

— був визнаний за рішенням суду без вісті відсутнім або перебував у розшуку у випадках, передбачених законодавством.

До речі, строки подання декларації за наявності наведених вище обставин продовжуються не автоматично. Підприємець має ще домогтися такого продовження. А головне, протягом 30 календарних днів, наступних за днем закінчення таких обставин, слід звернутися до податкового органу з письмовою заявою про продовження граничних строків із письмовим підтвердженням причин неподання декларації.

Щодо

включення до декларації перекручених (неправильних) даних слід зазначити таке. Немає різниці між навмисним і ненавмисним уключенням до декларації перекручених даних. Отже, навіть у тому випадку, коли підприємець або щось наплутав, або щось випадково не врахував (має місце провина у вигляді необережності), адмінштраф все одно може бути накладено.

На додаток до адміністративного штрафу (але не замість нього) підприємця за огріхи з поданням декларації можуть оштрафувати за

статтею 17 Закону № 2181.

При цьому якщо підприємець просто запізнився з поданням декларації і до подання декларації податківці ще не встигли прийти до підприємця з перевіркою і визначити самі його зобов’язання з податку з доходів, то штрафи за

статтею 17 Закону № 2181 однозначно не застосовуються (лист ДПАУ від 16.05.2001 р. № 152/2/17-0110).

Якщо ж підприємець не подав декларацію про доходи у строк і податківці до того, як декларацію буде подано, прийдуть до підприємця з перевіркою самі, крім адмінштрафу, підприємцю вже загрожує штраф за

підпунктом 17.1.1 Закону № 2181 (а це ще 170 грн., тобто 10 нмдг) і штраф за підпунктом 17.1.2 Закону № 2181 (10 % суми визначеного податковим органом зобов’язання з податку з доходів за кожний повний чи неповний місяць затримки подання декларації, але не менше 170 грн.).

Водночас у «штрафній»

Інструкції № 110 указано на неможливість застосування до громадян-підприємців санкції за підпунктом 17.1.3 Закону № 2181, тому сумнівним є питання щодо можливості застосування до підприємців штрафів, передбачених підпунктами 17.1.1 і 17.1.2 Закону № 2181, про які йшлося вище.

 

Як виправити помилку в декларації про доходи

Декларація про доходи, що подається підприємцями, відрізняється від інших форм звітності тим, що для неї не передбачено форми уточнюючої декларації.

Проте у

листі ДПАУ «Щодо порядку оподаткування доходів від заняття підприємницькою діяльністю» від 13.01.2006 р. № 184/5/17-0410 ідеться про те, що допускається виправлення помилки в декларації про доходи шляхом подання уточнюючої декларації.

Зокрема, у

листі зазначено: відповідно до пункту 5.1 статті 5 Закону № 2181, якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 15 цього Закону) платник податків самостійно виявляє помилки в показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право подати уточнюючий розрахунок.

Як бачимо, ДПАУ не проти подання уточнюючої декларації про доходи. Але оскільки форму такого розрахунку не затверджено, то підприємець, на нашу думку, може подати виправлену декларацію за тією ж формою, що й річна, але зазначивши, що це уточнення даних.

Якщо ж помилки в уже поданій декларації виявлено до закінчення граничних строків її подання (декларацію було подано до закінчення граничного строку подання), підприємець, на нашу дуку, може подати нову декларацію про доходи (на заміну вже поданої).

Якщо податківці все ж таки не захочуть приймати таку декларацію, то підприємець має право оскаржити їх рішення до вищого податкового органу, навівши як аргумент зазначений вище

лист.

 

Приклади подання та заповнення декларації

Тепер на прикладах продемонструємо, як підприємцю потрібно заповнювати декларацію про доходи. При цьому ті підрозділи та розділи, які не заповнюються підприємцем, ми не зазначатимемо, а також не наводитимемо заголовну частину, оскільки приклад її заповнення було наведено вище.

I)

Іваненко Семен Петрович зареєструвався як підприємець у III кварталі 2008 року. Він планував займатися ремонтом взуття, проте протягом III і IV кварталів 2008 року діяльність не провадив. Незважаючи на це, підприємець зобов’язаний подати річну декларацію з податку з доходів і сплатити авансові платежі, нараховані податковим органом виходячи з оціночного доходу, у нашому прикладі — 1000 грн.

 

 

1.3. Доходи, одержані мною від підприємницької, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності, та інші доходи, оподаткування яких проводять податкові органи (здавання в оренду приміщень, майна та ін.):

 

Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано доход

Сума одержаного валового доходу

Витрати, пов'язані з одержанням доходу

Сума чистого доходу

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами

Ремонт взуття

 —

 —

 —

1000,00

Всього

 —

 —

 —

1000,00

 

РОЗДІЛ 3

3.1. З урахуванням наведених вище даних, вважаю, що мій доход, з якого необхідно сплатити прибутковий податок за 2008 рік, становить 0,00 грн.

3.2. Одночасно повідомляю, що в наступному 2009 році я передбачаю одержати оподатковуваний сукупний доход 15000,00 грн.

 

 

II)

Підприємець Петренко Іван Миколайович зареєструвався як підприємець у I кварталі 2008 року і протягом звітного 2008 року:

а) у I і II кварталах провадив підприємницьку діяльність, дохід від якої оподатковувався шляхом сплати фіксованого податку; сума сплаченого фіксованого податку становила 540 грн.; валовий дохід від продажу товарів на ринку за цей період становив 7000,00 грн.;

б) у II кварталі разом з роботою за фікспатентом провадив торговельну діяльність, оподаткування доходів від якої здійснювалося у звичайному порядку; сума коштів, сплачених за торговий патент, становила 480 грн.; на підставі поданої прогнозної декларації громадянину було нараховано авансові платежі у розмірі 1200 грн. за квартал; підсумкові показники за II квартал у Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 становили: «Сума виручки (доходу)» — 50000,00 грн. (без урахування ПДВ), «Витрати на виробництво продукції» — 40000,00 грн., «Чистий дохід» — 10000,00 грн.;

в) у III і IV кварталах підприємець працював тільки на загальній системі; підсумкові показники за III квартал у Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 становили: «Сума виручки (доходу)» — 60000,00 грн. (без урахування ПДВ), «Витрати на виробництво продукції» — 45000,00 грн., «Чистий дохід» — 15000,00 грн.; за IV квартал відповідно — 55000,00 грн., 45000,00 грн., 10000,00 грн.; сума коштів, сплачених за торговий патент, становила 480 грн. за один квартал;

 

 

1.3. Доходи, одержані мною від підприємницької, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності, та інші доходи, оподаткування яких проводять податкові органи (здавання в оренду приміщень, майна та ін.):

 

Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано доход

Сума одержаного валового доходу

Витрати, пов'язані з одержанням доходу

Сума чистого доходу

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами

Торговельна діяльність на умовах сплати фіксованого податку

7000,00

I, II квартали

540,00

Роздрібна торгівля

165000,00

130000,00

35000,00

3600,00

Всього

165000,00

130000,00

35000,00

3600,00

 

За торговий патент сплачено 1440,00 грн.

РОЗДІЛ 3

3.1. З урахуванням наведених вище даних, вважаю, що мій доход, з якого необхідно сплатити прибутковий податок за 2008 рік, становить 35000,00 грн.

3.2. Одночасно повідомляю, що в наступному 2009 році я передбачаю одержати оподатковуваний сукупний доход 50000,00 грн.

 

 

III)

Громадянин Коваленко Іван Миколайович зареєструвався як підприємець у I кварталі 2008 року і протягом звітного 2008 року:

а) у I кварталі не провадив діяльності; на підставі поданої прогнозної декларації громадянину було нараховано авансові платежі в розмірі 1000,00 грн. за квартал;

б) з II кварталу надавав послуги хімчистки, перебуваючи на спрощеній системі (перейшов на єдиний податок); сума сплаченого єдиного податку становила 1350,00 грн. (900,00 грн. плюс 50-відсоткова доплата за найманого працівника — 450,00 грн.). Підсумкові показники за чотири квартали у Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 становили: «Сума виручки (доходу)» — 45000,00 грн., «Витрати на виробництво продукції» — 20000,00 грн., «Чистий дохід» — 25000,00 грн.

 

 

1.3. Доходи, одержані мною від підприємницької, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності, та інші доходи, оподаткування яких проводять податкові органи (здавання в оренду приміщень, майна та ін.):

 

Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано доход

Сума одержаного валового доходу

Витрати, пов'язані з одержанням доходу

Сума чистого доходу

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами

Послуги хімчистки

1000,00

Робота на єдиному податку

II, III, IV квартали

1350,00

Всього

1000,00

 

РОЗДІЛ 3

3.1. З урахуванням наведених вище даних, вважаю, що мій доход, з якого необхідно сплатити прибутковий податок за 2008 рік, становить 0,00 грн.

3.2. Одночасно повідомляю, що в наступному 2009 році я передбачаю одержати оподатковуваний сукупний доход  —  грн.

 

 

IV)

Підприємець Кудрін Денис Віталійович протягом усього 2008 року провадив торговельно-посередницьку діяльність на загальній системі; сума коштів, сплачених за торговий патент за рік, становила 1200 грн.; на підставі поданої прогнозної декларації громадянину було нараховано авансові платежі в розмірі 1000 грн. за квартал; підсумкові показники за рік з даних Книги обліку доходів і витрат за формою № 10 за чотири квартали становили: «Сума виручки (доходу)» — 200000,00 грн. (без урахування ПДВ), «Витрати на виробництво продукції» — 160000,00 грн., «Чистий дохід» — 40000,00 грн.

У III кварталі підприємець надав послуги підприємству за цивільно-правовим договором на суму 1000,00 грн., при цьому із суми винагороди юридичною особою було утримано податок з доходів у сумі 150,00 грн.

Крім того, підприємець у IV кварталі здавав в оренду власну (житлову) квартиру пересічній фізичній особі, договір укладався від імені пересічного громадянина — непідприємця.

Отже, перш ніж навести приклад заповнення декларації, роз’яснимо деякі моменти.

Відповідно до

підпункту 9.12.1 статті 9 Закону про податок з доходів оподаткування доходів фізичної особи, отриманих ним у межах підприємницької діяльності без створення юридичної особи, здійснюється за правилами, установленими спеціальним законодавством щодо цих питань. Оскільки оподаткування доходів підприємця на загальній системі здійснюється відповідно до Декрету про прибутковий податок та Інструкції № 12, а не Закону про податок з доходів, то з метою усунення подвійного оподаткування особа, яка виплачує їх, провадити нарахування та утримання податку не повинна.

Так, у

листі ДПАУ від 01.09.2006 р. № 9732/6/17-0716 серед документів, що надають право особі, яка виплачує приватному підприємцю на загальній системі оподаткування дохід, не провадити утримання податку з доходів, зазначено копії свідоцтва про держреєстрацію і платіжних документів про сплату авансових платежів. Там же податківці звернули увагу ще й на те, що договір має бути укладено з фізичною особою як з підприємцем.

Проте в нашому випадку підприємство підстрахувалося та утримало податок з доходів або підприємець не надав необхідних документів. Однак це не означає, що податок з доходів має бути сплачено двічі. Підприємець заносить суми зазначеного доходу та утриманого податку до «підприємницької» декларації.

Тепер щодо орендної плати, отриманої від пересічної фізичної особи за власну квартиру. Такий дохід за договором оренди отримує пересічний громадянин Кудрін Д. В., а не суб’єкт підприємництва. Тому відображати його в підприємницькій декларації не потрібно, але громадянин Кудрін Д. В. повинен подати до 1 квітня 2009 року «громадянську» декларацію і зазначити в ній дохід від оренди квартири.

 

 

1.3. Доходи, одержані мною від підприємницької, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності, та інші доходи, оподаткування яких проводять податкові органи (здавання в оренду приміщень, майна та ін.):

 

Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано доход

Сума одержаного валового доходу

Витрати, пов'язані з одержанням доходу

Сума чистого доходу

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами

Торгово-посередницька діяльність

200000,00

160000,00

40000,00

4000,00

Послуги з оформлення інтер’єру

1000,00

1000,00

150,00

Всього

201000,00

160000,00

41000,00

4150,00

 

За торговий патент сплачено 1200,00 грн.

 

РОЗДІЛ 3

3.1. З урахуванням наведених вище даних, вважаю, що мій доход, з якого необхідно сплатити прибутковий податок за 2008 рік, становить 41000,00 грн.

3.2. Одночасно повідомляю, що в наступному 2009 році я передбачаю одержати оподатковуваний сукупний доход 50000,00 грн.

 

 

Висновки

У 2009 році 9 лютого припадає на робочий день, отже, цей день і буде граничним строком подання річної декларації

про доходи.

Декларацію про доходи

повинні подавати всі громадяни-підприємці, за винятком підприємців, які у 2008 році працювали виключно на спрощеній системі оподаткування — сплачували єдиний податок.

У «підприємницькій» декларації має бути відображено

тільки підприємницькі доходи. Нічого, окрім тих цифр, що стосуються підприємницьких доходів, у декларації підприємець зазначати не повинен.

У декларації потрібно заповнити тільки підрозділ 1.3 розділу 1, в якому зазначаються доходи від підприємницької діяльності, і повністю розділ 3, в якому, зокрема, зазначається прогнозний дохід.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі