Теми статей
Обрати теми

Складаємо звітність з персоніфікації (частина 2: форма «IНДАНI» (та «IНДАНI-СПД») у прикладах)

Редакція ВД
Стаття

Складаємо звітність з персоніфікації (частина 2: форма «IНДАНI» (та «IНДАНI-СПД») у прикладах)

 

У період складання комплекту персоніфікованої звітності максимальна кількість запитань виникає щодо заповнення форми «IНДАНI» («IНДАНI-СПД»). Тому саме з нею ми зараз і розберемося, причому — на конкретних прикладах.

Отже, перед нами завдання: заповнити «IНДАНI» («IНДАНI-СПД») на підприємця (для кожної системи оподаткування), на працівника, на підрядника. Почнемо.

Інеса МОКРОНІС, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 129/98-ВР

— Закон України «Про внесення змін до Декрету КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 13.02.98 р. № 129/98-ВР.

Закон про держбюджет на 2008 рік

— Закон України «Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-VI.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

 

Приклад № 1. Фіксподаток і загальна система

Фізична особа — підприємець Олексійчик І. О. (ідентифікаційний код — 4236957620) протягом 2008 року працював так:

— у

I і II кварталах — на фіксованому податку (ставка податку — 100 грн., крім того за найманого працівника доплачував 50 % фіксподатку). Добровільно до ПФ доплату внесків не здійснював;

— наприкінці ІІ кварталу підприємець прийняв рішення торгувати тютюновими виробами, унаслідок чого

з IІІ кварталу перейшов на загальну систему оподаткування. За IІІ квартал 2008 року він отримав чистий дохід у сумі 15000 грн., а в IV кварталі — збиток у розмірі 2000 грн. Підсумки в Книзі ф. № 10 підбивалися тільки поквартально. Підприємець у стажі не зацікавлений.

Як заповнити персоніфіковану звітність «за себе» за підсумками 2008 року?

Оскільки протягом року підприємець працював під різними кодами пенсійних внесків, він повинен

наприкінці року подати декілька персоніфікованих звітів «за себе» :

— за

I і II квартали — форму «IНДАНI-СПД» з кодом типу ставки внеску «6» (фіксподаток);

— за

III і IV квартали — форму «IНДАНI» з кодом типу ставки внеску «14» (загальна система).

Отже, за перше півріччя 2008 року форма «IНДАНI-СПД» матиме такий вигляд (див. с. 28).

 

img 1

 

Тепер зупинимося на тому, як заповнювалися реквізити цієї форми.

Із заголовною частиною все зовсім просто (основні правила див. на с. 23-24). Код ставки — «6», оскільки підприємець у I та II кварталах працював на фікспатенті.

Далі

інформація про трудову книжку і дані про трудові відносини не заповнюються (оскільки сам себе підприємець не наймав).

Потім реквізит «

Загальна сума відрахувань за звітний рік до ПФУ від суми фактично сплаченого податку / патенту або сума добровільних внесків чи сума доплати» — сюди дані переносяться з підсумкового рядка таблиці «Відомості про заробіток/дохід, податок/патент за звітний період» за графою «Сума фактичних відрахувань із податку/патенту або сума добровільних внесків чи доплат».

Графи в таблиці «Відомості про заробіток/дохід, податок/патент за звітний період» форми «IНДАНI-СПД»

заповнюються підприємцем на фікспатенті так:

 

Графа

Що зазначати?

«Сума фактично сплаченого відповідного податку (плати за патент) у розрахунку за місяць»

Зазначається ставка фіксованого податку без урахування 50-відсоткової доплати за найманих працівників, сплачена за відповідний місяць 2008 року (у тому числі в грудні 2007 року за січень 2008 року)

«Сума фактичних відрахувань із податку/патенту або сума добровільних внесків чи доплат»

Визначається як 10 % від першої графи. Пояснюється це тим, що 10 % від фіксованого податку автоматично перераховуються до ПФ (пункт 2 Прикінцевих положень Закону № 129/98-ВР)

«Сума заробітної плати (доходу), з якої сплачено страхові внески і яка використовується для обчислення пенсії за звітний місяць»

Показник розрахунковий. Визначається так: ЗП (Д) = (Дані з колонки «Сума фактичних відрахувань із податку/патенту або сума добровільних внесків чи доплат» х х 100 %) : 33,2 % довідка 1

«Сума виплат по тимчасовій непрацездатності (за умови сплати внесків до ФСТН)»

Зазначаються суми, одержані підприємцем з Фонду «тимчасової непрацездатності» у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (хворобою тощо), якщо він добровільно зареєстрований у цьому Фонді

«Усього відпрацьовано днів»

Не заповнюється

 

Далі подивимося, який вигляд матиме

форма «IНДАНI» за друге півріччя 2008 року (див. с. 30). Зауважимо, що наведений нижче варіант — далеко не єдиний спосіб заповнення цього звіту, оскільки в прикладі підприємець зорієнтований саме на мінімізацію платежів до ПФ, а не на отримання пенсійного стажу.

 

img 2

 

Крім того, якщо протягом звітного року в якомусь кварталі підприємець отримав

збиток, він може за підсумками будь-якого з прибуткових кварталів показати не весь квартальний дохід, а зменшений на суму збитку (так ми і зробили в прикладі, зменшивши дохід III кварталу на величину збитку IV кварталу). З цим, звичайно, можуть сперечатися працівники ПФ, але враховуючи, що внески до ПФ підприємець зобов’язаний сплатити виходячи з річної суми чистого доходу (а не квартальної), є всі підстави діяти таким чином (підпункт 5.3.2 Інструкції № 21-1).

Розберемося із

заповненням окремих граф наведеної форми. Шапка, як і раніше, запитань не викликає.

 

Заповнення реквізитів форми підприємцем «IНДАНI» на загальній системі оподаткування

Графа

Що зазначати?

«Код типу ставки страхового збору»

«14» (підприємець на загальній системі)

«Назва роботодавця»

Записуються прізвище та ініціали самого підприємця українською мовою

«Сума нарахованого заробітку (доходу): усього»

Відображається чистий дохід підприємця за кожний місяць. У рядках цієї графи потрібно навести

ті самі показники, які були зазначені в пенсійному додатку 25 у графі «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності». Про те, як скласти додаток 25, ми писали на с. 11 цього номера. Нагадаємо, що існує декілька способів визначити щомісячний дохід підприємця. Вибирати потрібно залежно від мети: 1 варіант — пенсійний стаж не важливий довідка 2: весь квартальний дохід зазначається в одному з місяців кварталу, а у двох останніх проставляються нулі; 2 варіант — пенсійний стаж важливий: у двох місяцях кварталу проставляється дохід у сумі мінімальної зарплати, а в останньому місяці — решта всієї суми квартального доходу. Важливо: використовуючи 1 або 2 варіант, у Книзі ф. № 10 підсумки краще (безпечніше) підбивати щоквартально, а не щомісячно. 3 варіант — обережний: увесь квартальний дохід ділиться на 3 (місяці) і відображається щомісяця рівними частинами. У цьому разі не тільки немає економії у сплаті внесків, але може бути навіть перевитрата (див. графу «Сума внеску із нарахованого заробітку»)

«Сума нарахованого заробітку (доходу): враховується для пенсії»

Заповнюється за такими правилами: — якщо в тому ж рядку попередньої графи («Сума нарахованого заробітку (доход): усього») стоїть нуль, до цієї графи теж заноситься нуль; — якщо у тому ж рядку попередньої графи стоїть не нуль, але сума, менша мінімальної зарплати, установленої на цей місяць, то дублюємо саме цю суму; — якщо має місце та сама ситуація (менше мінзарплати), проте підприємець уже доплатив внески до ПФ на підставі отриманого повідомлення (подаючи додаток 25), у потрібному рядку зазначаємо мінімальну зарплату за відповідний місяць; — якщо в тому ж рядку попередньої графи стоїть сума, більша за мінзарплату, її потрібно порівняти з граничним розміром доходу, на який нараховуються внески довідка 3, і записати до потрібного рядка меншу з цих двох сум

«Сума внеску із нарахованого заробітку»

Якщо у відповідному рядку графи «Сума нарахованого заробітку (доходу): враховується для пенсії» стоїть сума «0,00», то зазначаємо «0,00». Якщо в тому ж рядку графи «Сума нарахованого заробітку (доходу): враховується для пенсії» стоїть сума, відмінна від нуля, у рядку, що нас цікавить, записуємо додаток: «Сума нарахованого заробітку (доход): враховується для пенсії» х 33,2 %

«Сума лікарняних»

Відображається сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, отриманої підприємцем протягом року з Фонду «тимчасової непрацездатності», якщо він був добровільно застрахований у цьому Фонді

«Усього повних днів для стажу»

Не заповнюється

«Сума страхового збору за звітний період, нарахованого роботодавцем на зарплату застрахованої особи»

Оскільки підприємець сам собі зарплату не виплачує, реквізит залишається порожнім (не заповнюється)

«Сума страхового збору за звітний період, нарахованого із заробітку застрахованої особи»

Переноситься підсумковий рядок графи «Сума внеску із нарахованого заробітку» таблиці «Відомості про заробітну плату (дохід) за звітний період»

 

Останню таблицю (про пільговий пенсійний стаж) у прикладі ми не навели, оскільки вона аналогічна формі «IНДАНI-СПД».

 

Приклад № 2. Єдиний податок з добровільною доплатою внесків до ПФ і без неї

Фізична особа — підприємець Олексійчик І. О. (ідентифікаційний код — 4236957620) протягом 2008 року працював так:

— у

I і II кварталах — на єдиному податку (ставка — 200 грн., доплата 50 % єдиного податку за найманого працівника — 100 грн.); внесок до ПФ «за себе» не доплачував (не було сенсу, оскільки протягом першого півріччя одночасно з господарською діяльністю працював на підприємстві за трудовим договором і отримував зарплату);

— у червні 2008 року підприємець звільнився з підприємства, тому вирішив

у ІІІ і IV кварталах добровільно доплачувати внесок до ПФ, продовжуючи працювати на єдиному податку (ставка та сама).

Як заповнити персоніфіковану звітність «за себе» за підсумками 2008 року?

Оскільки за підсумками 2008 року у підприємця є підстави для застосування декількох кодів ставок пенсійних внесків, він повинен

наприкінці року подати два персоніфіковані звіти «за себе»:

— за

весь 2008 рік (I, II, III і IV квартали) — форму «IНДАНI-СПД» з кодом типу ставки внеску «8» (єдиний податок);

— за

III і IV квартали — форму «IНДАНI-СПД» з кодом типу ставки внеску «12» (єдиний податок з добровільною доплатою).

Отже, за 2008 рік форма «IНДАНI-СПД» з кодом «8» матиме такий вигляд, як показано на с. 33.

 

img 3

 

img 4

 

Оскільки реквізити заголовної частини форми заповнюються аналогічно звіту на фікспатенті (див. с. 33), зараз зупинимося тільки на особливостях заповнення єдиноподатником табличної частини цієї форми.

 

Заповнення «IНДАНI-СПД» підприємцем-єдиноподатником

Графа

Що зазначати?

«Сума фактично сплаченого відповідного податку (плати за патент) у розрахунку за місяць»

Зазначається ставка єдиного податку без урахування 50-відсоткової доплати за найманих працівників, сплачена за відповідний місяць 2008 року (у тому числі в грудні 2007 року за січень 2008 року)

«Сума фактичних відрахувань із податку/патенту або сума добровільних внесків чи доплат»

Визначається як 42 % від значення першої графи. Пояснюється це тим, що 42 % від єдиного податку автоматично перераховуються до ПФ (стаття 2 Указу № 746)

«Сума заробітної плати (доходу), з якої сплачено страхові внески і яка використовується для обчислення пенсії за звітний місяць»

Показник розрахунковий. Визначається так: ЗП (Д) = (дані з колонки «Сума фактичних відрахувань із податку/патенту або сума добровільних внесків чи доплат» х 100 %) : 33,2 % довідка 1

«Сума виплат по тимчасовій непрацездатності (за умови сплати внесків до ФСТН)»

Зазначаються суми, отримані підприємцем від Фонду «тимчасової непрацездатності» у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (хворобою тощо)

«Усього відпрацьовано днів»

Не заповнюється

 

Унаслідок того, що

за друге півріччя підприємець вирішив доплатити внески в ПФ до мінімального розміру, потрібно подати ще одну форму «IНДАНI-СПД» (код «12»), про доплату.

Доплата являє собою добровільно сплачені суми внеску до ПФ для того, щоб до пенсійного стажу зарахувався повний місяць роботи підприємця на єдиному податку. Річ у тім, що навіть при максимальній ставці єдиного податку (200 грн.) до ПФ надходить тільки 84 грн. (42 %). А для того, щоб до стажу зарахувався повний місяць, потрібно, щоб до ПФ надійшло коштів не менше 33,2 % від мінімальної зарплати, тому частину, якої бракує (33,2 % х х мінзарплата - 42 % х ставка єдиного податку), підприємець може добровільно доплатити. Для цього слід звернутися до ПФ із відповідною заявою (

за формою додатка 28 до Інструкції № 21-1). ПФ видасть повідомлення-розрахунок (за формою додатка 29 до Інструкції № 21-1), на підставі якого підприємець і внесе доплату.

Заповнюється форма «IНДАНI-СПД» про доплату так:

Нюанси заповнення форми «IНДАНI-СПД» з кодом «12»

стосуватимуться тільки таблиці «Дані про заробіток/дохід, податок/патент за звітний період». Розглянемо їх.

 

Графа

Що зазначати?

«Сума фактичних відрахувань із податку/патенту або сума добровільних внесків чи доплат»

Показник береться з повідомлення-розрахунку, виданого в ПФ, на підставі якого доплачувалися внески. Визначити цей показник самостійно можна хіба що для перевірки правильності розрахунків, проведених Фондом. Доплата за місяць = 33,2 % х мінімальна зарплата для відповідного місяця довідка 4 - 42 % х х ставка єдиного податку (без урахування доплат за найманих працівників)

«Сума фактично сплаченого відповідного податку (плати за патент) у розрахунку за місяць»

Не заповнюється для коду типу ставки збору «12»

«Сума заробітної плати (доходу), з якої сплачено страхові внески і яка використовується для обчислення пенсії за звітний місяць»

Визначається розрахунковим шляхом так: величина з графи «Сума фактичних відрахувань із податку/патенту або сума добровільних внесків чи доплат» ділиться на ставку внеску до ПФ (для 2008 року — 33,2 %), а потім округлюється до копійок за загальними правилами округлення

«Сума виплат по тимчасовій непрацездатності (за умови сплати внесків до ФСТН)»

Не заповнюється

«Усього відпрацьовано днів»

Не заповнюється

 

До речі, зауважимо, що

платник фіксованого податку, який бажає проводити доплату внесків до ПФ, цей звіт заповнює аналогічно. Єдина особливість — у тому, що доплачувати йому доведеться суму, більшу, ніж єдиноподатнику, оскільки автоматом до ПФ іде тільки 10 % від фіксподатку (тобто максимум — 10 % х 100 = 10 грн.).

 

Приклад № 3. «IНДАНI» на найманого працівника і підрядника

У підприємця Олексійчика І. О. у 2008 році працював за основним місцем роботи найманий працівник Агєєв І. В. (ідентифікаційний код — 4658930018)

з окладом у 2000 грн. У червні (13-го числа) 2008 року Агєєв І. В. звільнився, на його місце до кінця року нікого не було прийнято.

У вересні — жовтні 2008 року громадянин (непідприємець) Тараненко А. С. (ідентифікаційний код — 4795621326) відремонтував офіс підприємця

(на підставі договору на виконання робіт), за що йому було нараховано «грязними» 20000 грн. (50 % — за вересень, 50 % — за жовтень).

Як заповнити форму «IНДАНI» на працівника і на підрядника?

Спочатку зазначимо, що

незалежно від системи оподаткування, яку застосовує підприємець (загальна система, єдиний податок чи фікспатент), звіт «IНДАНI» за працівників і підрядників заповнюється однаково з одним і тим самим кодом внеску — «1». Крім того, не має жодного значення, працювала особа за основним місцем роботи чи за сумісництвом — звіт подати все одно потрібно.

Але повернемося до прикладу. За найманого працівника Агєєва І. В. потрібно подати форму «IНДАНI», яка матиме вигляд, як на с. 36.

 

img 5

 

Розповімо тепер докладніше,

як необхідно заповнити кожен реквізит. Для цього найзручніше скористатися таблицею.

 

Заповнення форми «IНДАНI» на найманого працівника

Реквізит

Що зазначати?

1

2

«Номер облікової картки застрахованої особи»

Ідентифікаційний код працівника за даними довідки з податкової

«Прізвище», «Ім’я», «По батькові»

Зазначається повне прізвище, ім’я і по батькові працівника українською мовою за даними паспорта

«Звітній рік по нарахуванню зарплати»

У нашому випадку звіт подається за підсумками 2008 року, отже — 2008

«Код періоду року»

Ставимо «0», оскільки форма подається за рік

«Рік, в якому сплачено зарплату/ дохід (довідково)»

Теж 2008 рік

«Тип форми»

Значок «Х» ставимо в полі «початкова»

«Назва роботодавця»

Зазначаються прізвище та ініціали підприємця українською мовою

Ознака: «трудова книжка застрахованої особи знаходиться у цього страхувальника»

Є два варіанти: — якщо працівник працює у підприємця за основним місцем роботи, ставимо значок «Х» у цьому полі, незважаючи на те, що фактично трудова книжка знаходиться у самого працівника; — у всіх інших випадках (наприклад, особа працює у підприємця за сумісництвом або за цивільно-правовим договором), це поле не заповнюється

«Код типу ставки страхового збору»

« (тобто наймані працівники або громадяни, що виконують роботи за цивільно-правовими договорами)

«Сума нарахованого заробітку (доходу): усього»

Зазначається нарахована за відповідний місяць заробітна плата (дата фактичної виплати зарплати значення не має). Крім того, тут же відображаються відпускні та лікарняні (щодо лікарняних — наводиться вся сума: як нарахована за рахунок роботодавця (перші 5 днів), так і за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності»). Про перехідні відпускні та лікарняні ПФ роз’яснює таке: 1) у формі «IНДАНI» сума відпускних, нарахованих у поточному місяці за наступний (хоча б за 1 день наступного місяця), відображається у рядку того місяця, за який (а не в якому) нараховано гроші. Наприклад, відпускні нараховано у грудні 2007 року — за січень 2008 року, тоді їх суму потрібно показати у звіті за 2008 рік у рядку січня; 2) у формі «IНДАНI» сума лікарняних, нарахованих у поточному місяці за минулий місяць (або його частину) відображається у рядку того місяця, за який нараховано допомогу. Наприклад, у січні 2009 року нараховано допомогу по тимчасовій непрацездатності за грудень 2008 року, тоді її суму потрібно показати у звіті за 2008 рік у рядку грудня (листи ПФ від 03.02.2006 р. № 1281/03-30, від 06.03.2006 р. № 2584/03-02, від 25.04.2007 р. № 6940/03-30, сайт ПФ — http: //www.pfu.gov.ua/pfu/control/uk/index, відповідь на питання станом на 21.02.2008 р.)

«Сума нарахованого заробітку (доходу): враховується для пенсії»

Зазначається менша з двох сум: — або величина з того самого рядка у графі «Сума нарахованого заробітку (доходу): усього»; — або максимальний розмір заробітку (доходу), на який нараховуються соцвнески довідка 3

«Сума внеску із нарахованого заробітку»

Показник розрахунковий. Визначається як добуток величини з графи «Сума нарахованого заробітку (доход): враховується для пенсії» на ставку утримань до ПФ із зарплати працівника, що діяла в 2008 році, — 2 %, за винятком перехідних відпускних і лікарняних: — якщо в грудні 2007 року нараховувалися відпускні за січень 2008 року, то незалежно від того, що у формі «IНДАНI» за 2008 рік вони включаються до січневого заробітку, оподатковувати їх потрібно за ставкою, що діяла на дату нарахування, тобто на грудень 2007 року. Отже, із суми відпускних, що дорівнює прожитковому мінімуму грудня 2007 року (тобто з 568 грн.), утримуються внески за ставкою 0,5 %, а з решти суми — за ставкою 2 %; — якщо в січні 2009 року нараховано лікарняні працівнику за грудень 2008 року, то незалежно від того, що у формі «IНДАНI» за 2008 рік вони включаються до грудневого заробітку, утримувати внески з них потрібно буде вже за ставкою, що діє в січні 2009 року (2 %)

«Сума лікарняних»

Зазначається загальна сума лікарняних, нарахованих працівнику у 2008 році як за рахунок роботодавця, так і за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності». Сума лікарняних відображається в тому місяці, за який вони нараховані. Тому, якщо в якомусь місяці було нараховано лікарняні за кілька днів минулого місяця, відповідна сума зазначається у рядку минулого місяця

«Усього повних днів для стажу»

Кількість днів відповідно до правил обліку праці (тобто кількість відпрацьованих за місяць днів, включаючи відрядження, а також дні відпустки і хвороби)

«Сума страхового збору за звітний період, нарахованого роботодавцем на зарплату застрахованої особи»

Визначається розрахунковим шляхом: з таблиці «Відомості про заробітну плату (дохід) за звітний період» береться підсумковий рядок у графі «Сума нарахованого заробітку (доход): враховується для пенсії» і множиться на ставку внесків до ПФ, що діяла для роботодавців у 2008 році (33,2 %), за винятком перехідних лікарняних і відпускних: — якщо в грудні 2007 року нараховувалися відпускні за січень 2008 року, то незалежно від того, що у формі «IНДАНI» за 2008 рік вони включаються до січневого заробітку, нараховувати на них внески потрібно за ставкою, що діяла на дату нарахування, тобто в грудні 2007 року (до речі, вона теж дорівнює 33,2 %; але навіть якщо б ставка була інша, перерахунку у зв’язку зі зміною ставки внески все одно не підлягали б); — якщо в січні 2009 року нараховано лікарняні працівнику за грудень 2008 року, то незалежно від того, що у формі «IНДАНI» за 2008 рік вони включаються до грудневого заробітку, нараховувати на них внески потрібно буде вже за ставкою, що діє в січні 2009 року (вона теж становить 33,2 %)

«Сума страхового збору за звітний період, нарахованого із заробітку застрахованої особи»

Підсумковий рядок у графі «Сума внеску із нарахованого заробітку»

«Дані про трудові відносини у звітному році: початок»

Зазначається: — дата прийняття на роботу, якщо застрахована особа почала працювати у звітному році; — або дата початку звітного року для особи, яка працювала у попередньому році і не переривала трудові відносини

«Дані про трудові відносини у звітному році: кінець»

Зазначається: — дата звільнення, якщо застрахована особа звільнилася у звітному році; — або дата закінчення звітного року для особи, яка продовжує працювати

«Кількість відпрацьованих місяців і днів»

Уноситься кількість повних місяців і днів, відпрацьованих за рік, згідно з чинними правилами обліку праці

Таблиця про пільговий пенсійний стаж

Заповнюється тільки за наявності підстав у працівника претендувати на спеціальний стаж

 

img 6

 

За осіб, які виконують для підприємця роботи за цивільно-правовими договорами, звіт «IНДАНI» заповнюється так само, як і за найманими працівниками. Щоправда, є один нюанс: якщо роботи виконувалися протягом періоду понад 1 місяць (і в договорі обумовлена щомісячна періодичність виплати винагороди), з максимальним розміром для нарахування внесків довідка 3 необхідно порівнювати саме місячний, а не загальний дохід (тому вигідно виплачувати винагороду однією сумою, тоді підприємець зможе заощадити на пенсійних внесках з урахуванням «верхньої» межі для обкладення).

Отже, форма «IНДАНI» за підрядника матиме такий вигляд:

Зауважимо, що винагорода підряднику виплачувалася щомісячно, тому обкладати її пенсійними внесками довелося в кожному місяці. Причому, оскільки в IV кварталі граничний розмір оподатковуваного доходу дорівнював 10035 грн., під оподаткування потрапила вже вся сума винагороди. А ось якби виплата була одна, наприклад, тільки в жовтні, тоді, нарахувавши винагороду у 20000 грн., потрібно було б сплатити пенсійні внески тільки в розмірі 33,2 % х 10035 = 33331,62 (за рахунок підприємця), а утримати — 2 % х 10035 = 200,70 грн. (з доходу працівника).

 

Висновки

Отже, ми розглянули основні ситуації, що виникають при заповненні форми «IНДАНI» («IНДАНI-СПД») щодо доходів, одержаних самим підприємцем, а також виплачених доходів у вигляді зарплати своїм працівникам або винагороди підрядникам. Оскільки комбінацій безліч, деякі, зрозуміло, залишилися «за кадром», проте, розібратися з ними не становитиме труднощів.

Але нагадаємо: перш ніж подати звіт за формою «IНДАНI», підприємцю, швидше за все, доведеться відвідати ПФ (відділ надходження доходів) і здати туди необхідні пенсійні звіти (так званий

додаток 23 та додаток 25), а також остаточно розрахуватися з Фондом за підсумками минулого року.

Довідкова інформація (довідка)

1 Для звіту за 2008 рік використовуємо ставку 33,2 %.

2 Така ситуація може мати місце або в тому разі, коли підприємець зовсім не піклується про стаж, або тоді, коли паралельно з підприємницькою діяльністю він працює за трудовим договором і отримує зарплату. Остання ситуація краще тим, що внески до ПФ на його зарплату нараховує роботодавець, тому стаж іде, і на «підприємницьких» внесках до ПФ можна сміливо економити.

3 Законодавство встановлює максимальний розмір чистого доходу, з якого сплачуються страхові внески. Якщо протягом якогось місяця отримано дохід у сумі більшій, ніж максимальний, то

різниця («вершок») внесками не обкладається. Оскільки граничний розмір залежить від прожиткового мінімуму, в кожному кварталі він змінюється. Так, у 2008 році — це для:

I кварталу — 9495 грн.;

II кварталу — 9705 грн.;

III кварталу — 9735 грн.

;

IV кварталу — 10035 грн.

(Закон про держбюджет на 2008 рік).

4 Суму мінімальної зарплати, установлену для кожного періоду 2008 року, див. у «ВД», 2008, № 2, с. 10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі