Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Єдиноподатник — власник землі не зобов’язаний подавати декларацію про податок на землю

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Єдиноподатник — власник землі не зобов’язаний подавати декларацію про податок на землю

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку має власну будівлю і є власником земельної ділянки, на якій ця будівля розташована. Вид діяльності — «здавання в оренду власного нерухомого майна». Співробітники ДПІ вимагають від підприємця декларацію із земельного податку, вважаючи, що хоча б і з прокресленнями, але її має бути подано. Аргумент податківців: звільнення від подання декларації, зазначене у

статті 14 Закону № 2535, стосується лише тих громадян, які не є підприємцями. Чи мають рацію податківці?

 

ВІДПОВІДЬ. До 2005 року ситуація була така: податківці розраховували підприємцям податок на землю, а останні його сплачували. Жодних звітів стосовно землі з підприємців не вимагали. Але у 2005 році у зв’язку зі змінами в законодавстві (які, до речі, більше торкнулися орендарів землі, а не власників і землекористувачів) ДПАУ вирішила, що тепер підприємці, як і юридичні особи, повинні самостійно розраховувати податок на землю та звітувати щодо нього (лист ДПАУ від 13.05.2005 р. № 9179/7/17-2217). І це, незважаючи на статтю 14 Закону № 2535, яка дозволяє громадянам — платникам земельного податку декларацію по землі не подавати.

Подібної позиції, очевидно, дотримується і ДПІ, про яку йдеться в нашому випадку. Але позицію цю назвати правильною не можна, оскільки виходячи з норм земельного законодавства термін «громадяни» включає як пересічних грамадян-фізосіб, так і фізосіб-підприємців. Так, статтею 2 Земельного кодексу визначено, що суб’єктами земельних відносин є громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування та органи державної влади. Зрозуміло, що підприємці належать до категорії громадян, а не юридичних осіб.

Проте ось уже протягом чотирьох років практика подання підприємцями декларації про податок на землю існує, і сперечатися з цим немає сенсу.

На щастя,

єдиноподатники мають Указ № 746, стаття 6 якого звільняє їх від статусу платників податку на землю за умови, що:

— земельна ділянка перебуває у власності єдиноподатника або єдиноподатник є землекористувачем (інакше за землю він повинен сплачувати орендну плату, а від неї єдиноподатників не звільнено);

— ділянка використовується в підприємницькій діяльності (тобто вид діяльності, пов’язаний з використанням землі, зазначено у Свідоцтві про сплату єдиного податку).

Як бачимо, у нашому випадку обидві умови виконано. Отже, підприємець не є платником податку на землю, відповідно вимоги

Закону № 2535 (і вимога сплати податку на землю, і вимога подання декларації) на нього взагалі не поширюються.

Таким чином, у цьому випадку

сплачувати податок на землю та подавати декларацію з нього немає підстав.

При цьому дуже дивно, що податківці, погоджуючись з несплатою єдиноподатником податку на землю, вимагають від нього декларацію (з прокресленнями). Слід зазначити, що досить

часто зустрічається дещо інша ситуація: податківці вважають, ніби при наданні в оренду приміщення земля використовується в підприємницькій діяльності не орендодавцем (єдиноподатником), а орендарем. Як наслідок, від єдиноподатника вимагають не лише подавати декларацію про податок на землю, але й сплачувати податок на землю. Звичайно, вимога така є незаконною (це визнають навіть суди). Аргументи на захист свого права не сплачувати податок на землю та не подавати декларацію з нього, навіть якщо діяльність єдиноподатника — здавання нерухомості в оренду, див. «ВД», 2008, № 17, с. 30 (лист Держкомпідприємництва від 15.11.2007 р. № 11404/6/15-0716 та ухвала ВАСУ від 23.04.2007 р.).

Документи консультації

Земельний кодекс

— Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. № 2768-III.

Закон № 2535

— Закон України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII.

Указ № 746 — Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі