Теми статей
Обрати теми

Торгівля пестицидами, агрохімікатами, насінням

Редакція ВД
Стаття

Торгівля пестицидами, агрохімікатами, насінням

 

Прихід весни традиційно асоціюється з початком садово-городніх робіт. Фермери й дачники починають скуповувати насіння та добрива, і тому деяким підприємцям потрібно не проминути нагоду примножити свої доходи в цей період.

Проте для реалізації пестицидів і агрохімікатів необхідно отримувати ліцензії, допуски, інші дозволи, дотримуватися специфічних правил торгівлі. Також ліцензія буде потрібна й тим, хто збирається займатися оптовою торгівлею насінням.

Які вимоги законодавства слід виконувати при здійсненні торгівлі такими товарами, розглянемо в цій статті. Вона буде корисною тим підприємцям, які цілеспрямовано планують зайнятися реалізацією насіння і різних видів добрив та інших засобів для рослинництва, а також тим, хто, навпаки, не хоче зв’язуватися з пестицидами і агрохімікатами, але ризикує випадково «прихопити» товари, що потрапляють під це визначення.

Ольга ДІДЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 86/95

— Закон України «Про пестициди й агрохімікати» від 02.03.95 р. № 86/95-ВР.

Закон № 411

— Закон України «Про насіння і садивний матеріал» від 26.12.2002 р. № 411-IV.

Закон про ліцензування

— Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

Закон про захист рослин

— Закон України «Про захист рослин» від 14.10.98 р. № 180-XIV.

Закон про забезпечення санітарного благополуччя

— Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII.

Закон про охорону навколишнього природного середовища

— Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.91 р. № 1264-XII.

Закон про охорону праці

— Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

Закон про охорону прав на сорти рослин

Закон України «Про охорону прав на сорти рослин» у редакції від 17.01.2002 р. № 2986-III.

Закон про карантин рослин

— Закон України «Про карантин рослин» у редакції Закону України від 19.01.2006 р. № 3369-IV.

Порядок № 833

— Порядок здійснення торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування населення, затверджені постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833.

Перелік № 756

— Перелік документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, затверджений постановою КМУ від 04.07.2001 р. № 756.

Порядок № 295

— Порядок проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, затверджений постановою КМУ від 04.03.96 р. № 295.

Правила торгівлі непродовольчими товарами

— Правила роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затверджені наказом Мінекономіки України від 19.04.2007 р. № 104.

Перелік № 1698

— Перелік органів ліцензування, затверджений постановою КМУ від 14.11.2000 р. № 1698.

Порядок № 881

— Порядок державного обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів (тільки регуляторів росту рослин), затверджений постановою КМУ від 02.11.95 р. № 881.

Перелік № 256

— Перелік важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, затверджений наказом МОЗ України від 29.12.93 р. № 256.

Порядок № 746

— Порядок одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, затверджений постановою КМУ від 18.09.95 р. № 746.

Ліцензійні умови № 9/30

— Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з оптової, роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами (тільки регуляторами росту рослин), затверджені наказом Держпідприємництва, Міністерства аграрної політики України від 01.02.2006 р. № 9/30.

Ліцензійні умови № 124

— Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з оптової торгівлі насінням, затверджені наказом Держпідприємництва, Міністерства аграрної політики України, Державного комітету лісового господарства України, Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 26.11.2003 р. № 124/422/194/201.

Порядок проведення атестації

— Порядок проведення атестації суб’єктів господарювання на право виробництва та реалізації насіння і садивного матеріалу, затверджений наказом Міністерства аграрної політики України від 29.05.2003 р. № 152.

 

Реалізація пестицидів і агрохімікатів

Основні вимоги, встановлені для виробництва, закупівлі, транспортування, зберігання, торгівлі та безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів, регулює

Закон № 86/95. Відповідно до цього документа:

агрохімікати — це органічні, мінеральні і бактерійні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості ґрунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції;

пестициди — це токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких (шкідливих організмів) вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

Як бачимо, згадані речовини можуть бути небезпечними для здоров’я (життя) людей і природного навколишнього середовища, тому їх увезення на митну територію України, реєстрація, виробництво, зберігання, транспортування, реалізація і застосування знаходяться під контролем держави. Господарська діяльність у сфері зберігання та застосування пестицидів і агрохімікатів підлягає обов’язковому страхуванню, умови та порядок якого визначаються законодавством.

Продаж населенню пестицидів і агрохімікатів здійснюється у дрібнофасованому вигляді та з обов’язковою наявністю інструкції щодо безпечного їх застосування. Крім того, потрібно враховувати інші вимоги

глави 6 «Товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин» Правил торгівлі непродовольчими товарами.

Отрутохімікати зберігають окремо від інших товарів. Товари побутової хімії зберігають у закритих сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях з підлогою з бетону або з керамічних плиток при температурі не нижче ніж 0 °C і не вище ніж від +20 до +25 °C та відносній вологості повітря не більше ніж 55 — 65 %.

Забороняється продаж товарів без інформаційних етикеток, із закінченим строком придатності, товарів у пошкодженій упаковці, а також небезпечних товарів побутової хімії (отрутохімікатів, вогненебезпечних речовин тощо) без належного попереджувального маркування та інформації про правила та умови їх використання.

Продаж вогненебезпечних та отруйних побутових хімічних речовин неповнолітнім забороняється.

Товари побутової хімії в аерозольній упаковці продаються в ізольованих секціях або на ізольованих робочих місцях.

Асортимент товарів побутової хімії може бути розширений за рахунок продажу інструментів для малярних робіт, садово-городнього інвентарю тощо.

 

Держреєстрація

Препаративні форми пестицидів і агрохімікатів підлягають

державній реєстрації. Державна реєстрація препаратів пестицидів і агрохімікатів здійснюється Мінприроди згідно з Порядком № 295, на підставі позитивних результатів випробувань і матеріалів досліджень дані заносяться до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів. На його підставі Мінприроди розробляє, погоджує з МОЗ та Мінагрополітики, готує до друку та видає один раз на два роки Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, з щорічними доповненнями до нього про нові зареєстровані препарати, а також заборонені до використання препарати.

Також зауважимо, що звернення до Переліку може частково допомогти підприємцю і у вирішенні питання щодо того, чи є товар, яким він торгує, препаратом пестицидів або агрохімікатів.

І питання це потрібно вирішити обов’язково, адже Перелік містить безліч препаратів, що застосовуються в побуті, наприклад для боротьби з комахами-шкідниками.

 

Одержання ліцензії

Згідно з

пунктом 11 статті 9 Закону про ліцензування діяльність з оптової, роздрібної торгівлі пестицидами і агрохімікатами (тільки регуляторами росту рослин) може здійснюватися тільки за наявності ліцензії.

При цьому щодо агрохімікатів є застереження, яке виводить з-під ліцензування ті агрохімікати, що не є регуляторами росту рослин.

Органом ліцензування діяльності з оптової, роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами визначено Мінагрополітики. Ліцензії на роздрібну торгівлю також видає Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська місцеві держадміністрації (

пункти 1 і 11 Переліку № 1698). Той чи інший орган ліцензування вибирається залежно від того, де здійснюватиметься торгівля — в межах області (міста Києва тощо) чи по всій території України. В останньому випадку слід звертатися до Мінагрополітики.

Вартість ліцензії, яка видається Мінагрополітики (ліцензії на оптову торгівлю, на роздрібну торгівлю по всій Україні), становить 340 грн. (20 нмдг) за 5 років (ліцензія видається на строк дії 5 років), вартість ліцензії, яка видається Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською місцевими держадміністраціями (на роздрібну торгівлю в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці), — 255 грн. (15 нмдг) так само на 5 років.

Для того щоб отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з оптової, роздрібної торгівлі пестицидами і агрохімікатами і надалі її не позбутися, підприємець повинен задовольняти організаційним, кваліфікаційним та іншим вимогам, установленим

Ліцензійними умовами № 9/30.

Ліцензія видається на підставі поданої підприємцем (особисто або через уповноважену ним особу) до органу ліцензування заяви і доданих до неї документів, а саме (для оптової та роздрібної торгівлі):

— завіреної в установленому порядку копії документа, що підтверджує право власності суб’єкта господарської діяльності або оренди ним складських, торговельних приміщень;

— копії позитивних висновків органів, які здійснюють контроль за охороною праці, протипожежною і екологічною безпекою, за дотриманням санітарно-гігієнічних норм безпеки виробництва пестицидів і агрохімікатів (тільки регуляторів росту рослин), оформлені окремими листами цих органів безпосередньо на об’єкти за місцем виробництва (виготовлення і реалізації);

— засвідченої в установленому порядку копії технологічного регламенту виробництва пестицидів і агрохімікатів (тільки регуляторів росту рослин);

— переліку пестицидів і агрохімікатів (тільки регуляторів росту рослин) (для виробництва) із зазначенням найменування, ГОСТ або ДСТУ, технічних умов, за якими вони виготовляються;

— засвідченої в установленому порядку копії санітарного паспорта на складське (торговельне) приміщення, який містить належно оформлені позитивні висновки органів, що здійснюють контроль за протипожежною і екологічною безпекою, дотриманням санітарно-гігієнічних норм торгівлі пестицидами і агрохімікатами (тільки регуляторами росту рослин), або цих же висновків, оформлених окремими листами зазначених органів на місце здійснення відповідного виду господарської діяльності;

— засвідченої в установленому порядку копії допусків (посвідчень) працівників і самого приватного підприємця на право роботи з пестицидами і агрохімікатами (тільки регуляторами росту рослин);

— гарантійного листа щодо утилізації токсичних відходів, які виникають у процесі здійснення оптової та роздрібної торгівлі.

 

Ліцензійні умови

Підприємець, який отримав ліцензію на торгівлю пестицидами і агрохімікатами (тільки регуляторами росту рослин), має дотримуватися

Ліцензійних умов № 9/30, тому далі наведемо огляд їх положень.

Отже, приймати для продажу і зберігання пестициди і агрохімікати (регулятори росту рослин) можна лише від суб’єктів, що мають ліцензії на їх виробництво або торгівлю.

Підприємець, що торгує таким товаром, повинен вести облік наявності та використання пестицидів і агрохімікатів (тільки регуляторів росту рослин) у прибутково-видаткових книгах (журналах) і подавати статистичну звітність відповідно до

Порядку № 881.

Оптова торгівля пестицидами і агрохімікатами (тільки регуляторами росту рослин) здійснюється лише через склади.

Споживачу на кожну товарну одиницю пестицидів та агрохімікатів (тільки регуляторів росту рослин) видається рекомендація щодо її застосування із зазначенням культур та об’єктів, для оброблення яких призначено пестициди та агрохімікати (тільки регулятори росту рослин), способів, норм і кратності використання, термінів вичікування (для пестицидів), заборони та обмеження на застосування, способів і засобів знешкодження, а також заходів безпеки під час роботи та заходів надання першої медичної допомоги в разі отруєння.

Працівники підприємця, діяльність яких пов’язана з оптовою, роздрібною торгівлею пестицидами та агрохімікатами (тільки регуляторами росту рослин),

повинні проходити навчання за затвердженою програмою, перепідготовку один раз на три роки, медичний огляд, мати допуск на право роботи із зазначеними препаратами (детально про нього вже говорилося), посвідчення та медичну книжку встановлених зразків і пред’являти їх на вимогу представників державного нагляду та контролю.

Додамо, що підприємці, які реалізовують пестициди і агрохімікати, крім уже згаданих, зобов’язані у своїй діяльності керуватися

законами про захист рослин, про забезпечення санітарного благополуччя, про охорону навколишнього природного середовища, про охорону праці, Порядком № 833, Правилами торгівлі непродовольчими товарами та іншими профільними документами.

 

Допуск персоналу

Важлива умова, дотримання якої необхідне при організації торгівлі пестицидами і агрохімікатами, — підготовка кадрів.

Кожна особа, що має справу з пестицидами і агрохімікатами,

повинна мати допуск (посвідчення) на право роботи з такими пестицидами і агрохімікатами (стаття 11 Закону № 86/95).

Допуск має бути у самого підприємця й у всіх його найманих працівників, робота яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, торгівлею або застосуванням пестицидів і агрохімікатів.

Не допускаються до виконання згаданих вище робіт:

— особи віком до 18 років;

— вагітні жінки та жінки, що годують дітей;

— особи пенсійного віку;

— громадяни, які мають протипоказання за станом здоров’я;

— жінки — для виконання робіт, зазначених у

Переліку № 256 (торгівлі пестицидами і агрохімікатами в цьому Переліку немає).

Для одержання допуску згідно з

Порядком № 746 необхідно пройти медогляд із одержанням медичної книжки та спеціальне навчання (проводиться один раз на три роки). Підприємець, крім цього, зобов’язаний щороку проходити перепідготовку на спеціальних курсах і семінарах.

Навчання й одержання допуску здійснюється фахівцями СЕС і тих органів, у сфері відання яких застосовуються пестициди і агрохімікати (сільського або лісового господарства, в медицині, ветеринарії тощо). Допуск і медична книжка мають знаходитися на робочому місці і пред’являтися на вимогу представників контролюючого органу.

Також слід врахувати, що згідно з

пунктом 18 Правил торгівлі непродовольчими товарами для роботи із засобами побутової хімії допускаються лише особи віком 18 — 55 років, які не мають нервових, шкірних і алергічних захворювань. Особи, старші 55 років, допускаються лише з дозволу медичних органів. Не допускаються до роботи особи з підвищеною чутливістю до хімічних речовин.

 

Торгівля насінням

Тепер поговоримо про реалізацію насіння і садивного матеріалу сільськогосподарських, лісових, квітково-декоративних, а також лікарських рослин. Так, основний документ, яким регулюються правовідносини в цій сфері, —

Закон № 411.

Насіння

— це органи рослин, які використовуються для розмноження.

Суб’єктами насінництва є фізичні та юридичні особи, яким надано право займатися виробництвом, реалізацією та використанням насіння і садивного матеріалу відповідно до законодавства України. Вони повинні бути занесені до відповідного державного реєстру і мати спеціальний паспорт.

 

Ліцензування оптової торгівлі насінням

Здійснення такого виду госпдіяльності, як

оптова торгівля насінням, можливе лише за наявності ліцензії (пункт 65 статті 9 Закону про ліцензування).

Строк дії ліцензії на цей вид господарської діяльності становить 5 років, а плата за її видачу справляється у розмірі 340 грн. (20 нмдг), якщо органом ліцензування є центральний орган виконавчої влади, або 255 грн. (15 нмдг), якщо органом ліцензування є місцевий орган виконавчої влади.

Органами ліцензування виступають: Мінагрополітики, Держкомлісгосп, Держжитлокомунгосп, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.

Перелік документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії на оптову торгівлю насінням, визначений

пунктом 59 Переліку № 756 і включає:

— засвідчені в установленому порядку копії документів, що підтверджують право власності суб’єкта господарської діяльності або оренди ним виробничих площ;

— відомості за підписом заявника — суб’єкта господарської діяльності про наявність матеріально-технічної бази, необхідної для здійснення відповідного виду господарської діяльності.

На всіх суб’єктів госпдіяльності, у тому числі й фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з оптової торгівлі насінням, поширюються вимоги

Ліцензійних умов № 124. Ними встановлено перелік організаційних, технологічних і кваліфікаційних вимог, обов’язкових для виконання при здійсненні оптової торгівлі насінням.

Так, згідно з

пунктом 1.3 Ліцензійних умов № 124 оптова торгівля насінням — це сфера підприємницької діяльності з придбання та продажу оптових партій насіння для наступної реалізації споживачам з метою використання його на сівбу на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки та інших цивільно-правових договорів, які передбачають передачу прав власності. Отже, ліцензію на оптову торгівлю насінням потрібно отримувати тим підприємцям, які реалізують споживачам оптові партії насіння для використання їх на сівбу. При продажу насіння з метою подальшої переробки або виготовлення кормів для тваринництва отримувати ліцензію не потрібно.

При здійсненні господарської діяльності з оптової торгівлі насінням підприємець повинен дотримуватися вимог:

— Закону № 411;

— Закону про охорону прав на сорти рослин;

— Закону про карантин рослин;

— Порядку № 833;

— Порядку проведення атестації.

 

Документи на товар при оптовій торгівлі насінням

При здійсненні оптової торгівлі насінням підприємець повинен мати на кожну оптову партію насіння завірені копії документів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння сільськогосподарських, квітково-декоративних, лісових рослин. Насіння повинне належати до сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, вирощених у господарствах, які занесені до Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу.

Крім того, при провадженні оптової торгівлі насінням, яке ввозиться в Україну, суб’єкту підприємництва потрібно мати такі документи:

— карантинний дозвіл на ввезення насіння на митну територію України, виданий Головною державною інспекцією з карантину рослин України;

— сертифікат відповідності, виданий в порядку, встановленому чинним законодавством.

 

Вимоги до приміщення і персоналу під час оптової торгівлі насінням

Оптова торгівля насінням здійснюється лише через склади (склади-магазини).

Склад повинен бути розміщений в капітальній споруді з окремим входом і відповідати вимогам Ліцензійних умов № 124. Його виробничі приміщення, обладнання та експлуатація мають:

— відповідати вимогам санітарних, протипожежних норм і правил, правил охорони праці;

— забезпечити послідовність технологічного процесу: приймання, зберігання, доробку, маркування, тарування, відпускання (відвантаження) насіння та його схоронність.

Виробничі приміщення повинні бути забезпечені:

— вагами, які зареєстровані та повірені згідно з установленим порядком;

— засіками для зберігання насіння насипом та піддонами і стелажами для зберігання насіння в тарі;

— штабельними ярликами, етикетками.

При оптовій торгівлі насінням, що вимагає особливих умов зберігання (оброблене захисно-стимулюючими речовинами), підприємець повинен забезпечити наявність окремих приміщень для його зберігання.

Для провадження господарської діяльності з оптової торгівлі насінням

фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності повинен мати відповідну професійну освіту або спеціаліста з відповідною професійною освітою (агрономічною, лісогосподарською), який би працював на договірних умовах.

 

Роздрібна торгівля насінням

Підприємцям, які здійснюватимуть роздрібну торгівлю насінням, отримувати ліцензію не потрібно. Проте не варто забувати про дотримання згаданих вище нормативних документів, які регулюють загальні правила торгівлі, встановлюють вимоги до насіння, що реалізується, тощо.

 

Висновки

При торгівлі пестицидами і агрохімікатами підприємець повинен отримувати ліцензію на реалізацію (оптом і на роздріб) препаратів, що належать до регуляторів росту рослин.

Також при реалізації таких товарів потрібно враховувати вимоги

глави 6 «Товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин» Правил торгівлі непродовольчими товарами.

Препаративні форми пестицидів і агрохімікатів підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація препаратів пестицидів і агрохімікатів здійснюється Мінприроди, на підставі позитивних результатів випробувань і матеріалів досліджень дані заносяться до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів і наводяться у спеціальному переліку.

Кожна особа, яка має справу з пестицидами і агрохімікатами, повинна мати допуск (посвідчення) на право роботи з такими пестицидами і агрохімікатами. Допуск має бути в самого підприємця й у всіх його найманих працівників, робота яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, торгівлею або застосуванням пестицидів і агрохімікатів.

Також підприємцю доведеться отримувати ліцензію на здійснення оптової торгівлі насінням.

Як при реалізації пестицидів і агрохімікатів, так і при реалізації насіння підприємець повинен дотримуватися вимог профільного законодавства і мати необхідну документацію на ці товари.

Підприємцям, які здійснюватимуть роздрібну торгівлю насінням, отримувати ліцензію не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі