Теми статей
Обрати теми

Щодо доплати внесків до Пенсійного фонду підприємцями, які обрали спрощений спосіб оподаткування

Редакція ВД
Лист від 05.05.2009 р. № 7964/03-20

Щодо доплати внесків до Пенсійного фонду підприємцями, які обрали спрощений спосіб оподаткування

Лист Пенсійного фонду України від 05.05.2009 р. № 7964/03-20

 

Пенсійний фонд України направляє для виконання

постанову Кабінету Міністрів України від 14.04.2009 р. № 366.

Відповідно до зазначеної

постанови фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок) та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах, починаючи з 1 травня 2009 року зобов’язані сплачувати до Пенсійного фонду страхові внески, щомісячний розмір яких, з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, яка згідно Закону України «Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян та Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів підприємницької діяльності», що перераховується органами Державного казначейства України на рахунки органів Фонду у розмірі 10 та 42 відсотків відповідно, не може становити менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу.

Враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2009 році мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становить у:

травні — червні — 207,50 грн.

липні — вересні — 209,16 грн.

жовтні — листопаді — 215,80 грн.

грудні — 222,11 грн.

Особи мають право визначити для себе розмір страхового внеску, який перевищує мінімальний, але не може бути більший розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Оскільки на сьогодні максимальна величина становить 10035 грн., щомісячна сума самостійно встановленого внеску, з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, не може перевищувати 3331,62 грн.

Щомісячний розмір такого страхового внеску визначається як різниця між визначеним особою розміром страхового внеску та частиною відповідного податку, що спрямовується органами Держказначейства України до бюджету Пенсійного фонду України.

Сплата страхових внесків здійснюється у строки, визначені

частиною шостою статті 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме щоквартально, протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, а саме:

за травень та червень 2009 року — до 20 липня 2009 року;

за липень — вересень 2009 року — до 20 жовтня 2009 року;

за жовтень — грудень 2009 року — до 20 січня 2010 року.

Звітність до органів Фонду зазначеними особами подається щорічно до 1 квітня наступного за звітним роком, за формою згідно з додатком 26

до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1, та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663.

Додаткова реєстрація в органах Фонду не проводиться, додаткова звітність не запроваджується.

З метою роз’яснення механізму сплати вищезазначених страхових внесків та координації роботи між органами Пенсійного фонду України, Державної податкової служби України, Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва та Державного казначейства України на сьогодні узгоджується текст спільного листа, яким найближчим часом буде доведено до підвідомчих органів.

Сплата внесків здійснюється на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті до 1 січня 2004 року в установах ВАТ «Державний ощадний банк України», на які перераховується частина єдиного та фіксованого податків, за місцем реєстрації цих осіб, як страхувальників. Реквізити рахунків і порядок сплати просимо довести до зазначених осіб.

 

Заступник Голови правління В. Колбун

 



коментар редакції

Нашим читачам уже відомо, що Кабмін своєю

постановою № 366 з 1 травня 2009 року запровадив обов’язкову доплату внесків до Пенсійного фонду до розміру мінімального страхового внеску для єдиноподатників і платників фіксованого податку (див. «ВД», 2009, № 9, с. 2).

І ось, як і очікувалося, уже з’явилося роз’яснення Пенсійного фонду (ПФ) з приводу

постанови № 366. Так, у листі, що коментується, ПФ зокрема, зазначив, що доплату до мінімального страхового внеску потрібно провадити щокварталу протягом 20 календарних днів, наступних за звітним кварталом. Таким чином, перший раз доплатити внески до ПФ підприємцям потрібно за неповний другий квартал (травень — червень) не пізніше 20 липня 2009 року.

Щодо звітності ПФ зазначив, що нова звітність не запроваджуватиметься. При цьому єдиноподатники та платники фіксованого податку про сплачені внески до ПФ повинні будуть звітувати щороку шляхом подання додатка 26 до 1 квітня наступного за звітним року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі