Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Звуки музики, або Допустимий рівень шуму для літнього кафе

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Звуки музики, або Допустимий рівень шуму для літнього кафе

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець відкрив кафе в житловому районі. На відкритому літньому майданчику, розташованому біля кафе, планується проведення у вечірній час дискотек та виступів музичних груп. Чи встановлено будь-які обмеження щодо рівня звуку при виконанні музичних творів та при роботі дискотеки на літньому майданчику? Яку відповідальність передбачено за порушення таких обмежень?

 

ВІДПОВІДЬ. Музичний супровід, як правило, є неодмінним атрибутом літнього кафе. Одні літні майданчики використовують фонову музику, а в інших у вечірній час виступають музичні ансамблі та проводяться дискотеки.

У процесі погодження режиму роботи літнього майданчика слід урахувати, що його функціонування не повинно погіршувати умови проживання людей прилеглих житлових масивів.

З метою запобігання шкідливому впливу шуму на здоров’я населення та його зменшення статтею 24 Закону № 4004 установлено відповідні вимоги щодо дотримання закладами громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу при проведенні концертів, дискотек, масових святкових та розважальних заходів санітарно допустимих норм шумового фону.

Допустимі рівні шуму, що проникає до приміщень житлових та громадських будівель від зовнішніх і внутрішніх джерел, та допустимі рівні шуму на території житлової забудови, а також рівні звуку, що створюються звуковідтворювальними пристроями, вокально-інструментальними ансамблями, музичними групами та звукопосилювальною апаратурою, встановлено чинними Санітарними нормами № 3077-84 та Санітарними нормами № 4396-87 і залежать від часу.

Керуючись законами № 4004, № 280/97, № 2807, органи місцевого самоврядування затверджують місцеві правила дотримання тиші в населених пунктах та громадських місцях. Ці правила з урахуванням особливостей окремих територій (курортні, лікувально-оздоровчі, рекреаційні, заповідні тощо) установлюють, зокрема, заборони та обмеження на звучання музики, що відтворюється через підсилювальну апаратуру (виступ музичних ансамблів, солістів, музичний супровід з використанням музичних автоматів, звуковідтворювальної апаратури, караоке тощо), у нічний час (з 22:00 до 8:00) на відкритих літніх майданчиках, а також обов’язок дотримуватися встановленого санітарними нормами рівня шуму в інший час.

Заборони та обмеження на використання після 22:00 звукової апаратури не поширюються, якщо:

— музика відтворюється в закритих приміщеннях підприємств громадського харчування (ресторанах, барах, кафе);

— умови використання звукової апаратури виключають проникнення шуму за межі таких приміщень;

— рівень шуму знаходиться в допустимих межах, установлених санітарними нормами.

До об’єктів, відносно яких вживаються заходи щодо недопущення протягом доби перевищення рівнів шуму, установлених санітарними нормами (захищені об’єкти), згідно зі статтею 24 Закону № 4004 належать:

1) житлові будинки та прибудинкові території;

2) лікувальні, санаторно-курортні заклади, будинки-інтернати, заклади освіти, культури;

3) готелі та гуртожитки;

4) розташовані в межах населених пунктів заклади громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;

5) інші будівлі та споруди, в яких постійно або тимчасово перебувають люди;

6) парки, сквери, зони відпочинку, розташовані на території мікрорайонів та груп житлових будинків.

Підприємства, які здійснюють на зазначених захищених об’єктах діяльність, що створює стаціонарні джерела шуму, зокрема під час використання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у концертних і танцювальних залах та на відкритих майданчиках, у театрах і кінотеатрах, дискотеках, казино, інших закладах розважального та грального бізнесу і культури, у ресторанах, кафе, барах, інших закладах громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, повинні мати дозвіл на гранично допустимі рівні шуму (див. статтю 13 Закону № 2707). Такий дозвіл видається в порядку, установленому Законом № 2707.

До речі, згідно із

Санітарними нормами № 4396-87 максимально допустимі рівні звуку для залів ресторанів, кафе, барів та інших підприємств громадського харчування (біля найближчих до джерел звуку столиків) становлять:

— на час виступу музичних ансамблів — 85 дБА;

— при відтворенні музики електроакустичними системами — 70 дБА.

На відкритих танцмайданчиках у садах, парках, базах та будинках відпочинку максимально допустимий рівень звуку на відстані 2 м від джерела звуку не повинен перевищувати 90 дБА.

Порушення підприємцем режиму тиші тягне за собою накладення на його посадових осіб

штрафу в розмірі від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 510 грн.). На це вказує стаття 182 КУпАП. За ті самі порушення, учинені повторно протягом року, штраф може скласти вже від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 2550 грн.) з конфіскацією звуковідтворювальної апаратури. Контроль за дотриманням тиші в громадських місцях здійснює міліція (див. пункт 26 статті 10 Закону про міліцію).

Крім того, згідно з

пунктом «е» статті 46 Закону № 4004 за порушення вимог про дотримання тиші та обмежень певних видів діяльності, що супроводжуються підвищеним шумом, до підприємця може бути застосовано штраф у розмірі від 50 до 450 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 7650 грн.). Право застосувати до підприємця такі санкції мають посадові особи органів санітарно-епідеміологічної служби (див. статтю 47 Закону № 4004).

Документи консультації

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 4004

— Закон України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII.

Закон № 280/97

— Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97.

Закон № 2807

— Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 р. № 2807-IV.

Закон № 2707

— Закон України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.92 р. № 2707-XII.

Закон про міліцію

— Закон України «Про міліцію» від 20.12.90 р. № 565-XII.

Санітарні норми № 3077-84

— Санітарні норми допустимого шуму у приміщеннях жилих і громадських будівель та на території житлової забудівлі, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 03.08.84 р. № 3077-84.

Санітарні норми № 4396-87 — Санітарні норми допустимої гучності звучання звуковідтворювальних та звукопосилювальних пристроїв у закритих приміщеннях та на відкритих майданчиках, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 07.07.87 р. № 4396-87.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі