Теми статей
Обрати теми

Страшилки про мобілки

Редакція ВД
Стаття

Страшилки про мобілки

 

У квітні цього року у пресі з’явилася інформація про те, що з 1 жовтня 2009 року власники нелегальних мобільних телефонів повинні зареєструвати їх в Українському державному центрі радіочастот, інакше такі нелегальні телефони буде відключено.

За роз’ясненням «мобільного питання» ми звернулися безпосередньо до Державного центру радіочастот, і, як виявилося, чутки про «кінець зв’язку» дещо перебільшено.

 

Офіційно

З 28 березня 2009 року набирає чинності

Рішення Національної комісії з питань регулювання зв’язку від 05.02.2009 р. № 1339, яким затверджено новий Порядок реалізації в Україні радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв (далі — Порядок № 1339), у тому числі мобільних телефонів.

За даними Українського державного центру радіочастот (УДЦР), новий

Порядок № 1339 передбачає, що оптова та роздрібна реалізація на території України зазначених пристроїв, у тому числі й через мережу комісійної торгівлі та інтернет-магазини (електронна торгівля), здійснюватиметься на підставі дозволів, які повинні надавати УДЦР або його філія за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.

Суб’єкт господарювання має право здійснювати реалізацію лише тих типів пристроїв, які відповідають установленим законодавством умовам їх застосування в Україні.

Згідно з рішенням НКРЗ дозволяється

:

протягом 120 днів з дня набуття чинності цим рішенням реалізація в Україні мобільних телефонів як позначених захисним знаком, так і не позначених;

протягом 90 днів з дня набуття чинності цим рішенням реалізація в Україні терміналів, коди IМЕI яких не внесено до єдиної бази даних;

— за наявності діючого дозволу на реалізацію

протягом 60 календарних днів з дати набуття чинності Порядком № 1339 суб’єкт господарювання може звернутися до УДЦР із заявою про внесення кодів IМЕI терміналів, які залишилися в реалізації після набуття чинності цим Порядком, до загальної бази даних кодів IМЕI.

Разом із затвердженням нового

Порядку № 1339 реалізації випромінювальних пристроїв Нацкомісія також розробила Положення про надання дозволів на ввезення із-за кордону в Україну радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв, затверджене рішенням НКРЗ від 05.02.2009 р. № 1338 (далі — Положення).

Це

Положення поширюватиметься на всіх фізичних осіб і суб’єктів господарювання, які здійснюють ввезення, отримання в поштових відправленнях із-за кордону (у тому числі кур’єрською поштою) пристроїв, призначених для застосування на території України у смугах радіочастот загального користування.

Роботи (послуги), пов’язані з підготовкою та наданням дозволів на ввезення пристроїв, виконуватимуться УДЦР.

Передбачено, що протягом 90 календарних днів з дати набуття чинності цим рішенням дозволи на авторизовані поставки терміналів із-за кордону видаватимуться УДЦР незалежно від наявності їх маркування захисним знаком.

Крім того, Укрчастотнагляд повідомляє, що всі мобільні телефони, які підключені до мережі мобільних операторів і діють у мережах сьогодні та до 1 вересня 2009 року включно, незалежно від строку підключення, автоматично вважаються законними. Коди IMEI цих телефонів автоматично вносяться самим оператором до бази даних, яка створюється УДЦР.

Власникам цих мобільних телефонів не треба вживати ніяких заходів для реєстрації придбаних раніше (до 28 березня 2009 року) телефонів і перевіряти їх легальність. Ці телефони без будь-яких обмежень обслуговуватимуться мобільними операторами і надалі.

Ну а тепер розглянемо зазначене детальніше.

 

Трохи статистики та історії

За 2007 рік, за оцінками аналітиків ринку, продано 8,5 млн мобільних апаратів. А законно ввезено лише 720 тис., що становить 8,5 %. Торік обсяг ринку становив 7,9 млн апаратів. З них було ввезено легально 1,3 млн, тобто 16,5 %. Зростання істотне. Причому практично половину всіх легальних апаратів було ввезено протягом травня — липня. Саме в цей період діяло маркування, тобто почався контроль і відстеження «сірих» апаратів. Нагадаємо, що кожний мобільний телефон, який ввозився, маркувався спеціальним захисним елементом. Ті, хто заробляв контрабандою, перестали цим займатися. А коли контрабандисти, які зачаїлися, зрозуміли, що маркування скасовано внаслідок складності самої процедури маркування, знову пішов вал незаконно ввезених апаратів.

За 2009 рік, за оцінкою холдингу Unitrade, в Україні буде продано понад 4 млн мобільних апаратів. Сьогодні легально ввезено приблизно 200 тис. Можна прогнозувати, що за рік це буде в кращому разі 800 тис., якщо нічого не зміниться. Ситуація, що склалася, і стала поштовхом для впровадження в Україні нової сучасної технології маркування мобільних телефонів, яка використовується в розвинених європейських країнах.

Тепер контроль за реалізацією мобілок (відповідно до

Порядку № 1339) здійснюватиметься з використанням IMEI (міжнародний унікальний ідентифікаційний код телефону, який присвоюється на заводі та при кожному включенні передається до мережі мобільного оператора). Як правило, цей код складається з 15 цифр і зазначається на наклейці під акумулятором телефону. За ним можна точно ідентифікувати телефон, за винятком випадків підробки, але це вже кримінальний злочин.

Ось як усе повинно відбуватися.

Імпортери протягом 10 днів після ввезення партії мобільних телефонів будуть зобов’язані передавати до УДЦР в електронному вигляді перелік IMEI поставлених телефонів, які вносяться до бази даних Центру.

Дуже важливий факт: у новому

Положенні з’явилося поняття «авторизовані поставки». Інакше кажучи, віднині контроль ринку мобільних телефонів і відповідальність за нього розподілено між виробниками та постачальниками мобільних телефонів. Виробник гарантує, що на український ринок поставлятиметься виключно легітимна та сертифікована для нашої країни техніка (придатна і безпечна для використання). Виробник або сам завозить апарати та розмитнює їх на території України, або делегує такі права партнерам, про яких повідомляє Центр.

 

Мобільні телефони не крастимуть

Крім безпосередньо ввезення, нова система маркування

дозволить вирішити проблему крадіжки мобільних телефонів. Вона в Україні більш ніж серйозна. За даними МВС, протягом року відбуваються сотні тисяч випадків крадіжки апаратів, причому велика кількість людей взагалі не звертається до міліції після зникнення телефону. Єдиний спосіб вирішення проблеми крадіжки — це створення чорних списків. Інакше кажучи, якщо громадянин законно підтверджує крадіжку мобільного телефону правоохоронним органам (написав заяву до міліції), у такому разі захисники порядку надсилають до Центру номер коду, який і вноситься до чорного списку. Це й буде сигналом і прямим обов’язком для всіх операторів не обслуговувати такий телефон. Ось і вирішення проблеми. Адже, якщо телефон не можна використовувати, навіщо його красти?!

Крім того, у новому

Порядку зазначено, що оператори зобов’язані обслуговувати лише ті телефонні апарати, чиї коди введено до бази.

І останнє. У новій системі передбачено таку можливість: кожний покупець у магазині шляхом нескладного набору коду телефону, або через Інтернет, або надіславши SMS, може перевірити, яким чином цей апарат з’явився в Україні. Інакше кажучи, є IMEI його мобільного телефону в базі Центру чи ні. Крім того, реалізатори мобільних телефонів зобов’язані на своїх точках продажу надати можливість кожному покупцю перевірити телефон, що придбавається.

 

Висновок

Отже, новий

Порядок № 1339 регламентує умови оптової та роздрібної реалізації мобільних телефонів, а в Положенні зазначено порядок ввезення мобільних телефонів на територію України. І якщо ви плануєте займатися ввезенням або реалізацією мобільних телефонів, то вам необхідно детально ознайомитися з цими документами.

Ну а якщо ви сьогодні вирішили придбати новий мобільний телефон, обов’язково впевніться в його легітимності, як мовиться, не відходячи від каси.

 

Матеріал підготувала Олена Кедрус

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі