Теми статей
Обрати теми

Щодо проведення ревізій та перевірок відшкодування коштів на виплату допомоги по вагітності та пологах

Редакція ВД
Лист від 25.03.2009 р. № 01-16-605

Щодо проведення ревізій та перевірок відшкодування коштів на виплату допомоги по вагітності та пологах

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.03.2009 р. № 01-16-605

 

В областях України набуває поширення практика укладання фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності трудових договорів з вагітними жінками за декілька днів (один-два дні або дещо більший строк) до початку відпустки по вагітності та пологах та встановлення їм необґрунтовано високих посадових окладів, сума яких, зазвичай, значно більша ніж у решти працівників, або безпідставне нарахування премій за ці дні, яка в декілька разів перевищує встановлені посадові оклади. У таких випадках заробітна плата вагітних жінок дорівнює або наближається до граничної величини, з якої справляються страхові внески, відповідно сума допомоги по вагітності та пологах

сягає до сорока тисяч гривень.

Оскільки сума нарахованих у звітному періоді страхових внесків мізерна, фізичні особи — роботодавці звертаються до робочих органів Фонду, в яких знаходяться на обліку, за відшкодування коштів, витрачених на виплату допомоги по вагітності та пологах.

З метою уникнення необґрунтованих витрат коштів Фонду, при опрацюванні звернень страхувальників щодо відшкодування їм коштів на виплату допомоги по вагітності та пологах у зазначених випадках, необхідно вжити наступних заходів.

Відповідно до

Інструкції про порядок проведення ревізій та перевірок по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду від 19.09.2001 р. № 38, по кожному випадку звернення страхувальника за відшкодування дебіторської заборгованості проводити позапланові перевірки.

Крім того, під час проведення перевірки

особливу звертати увагу на:

відповідність умов оплати праці, затверджених трудовим договором, та заробітної плати, з якої проведений розрахунок допомоги по вагітності та пологах;

наявність змін та доповнень, що вносяться сторонами трудового договору (фізичною особою — роботодавцем та найманим працівником) до зареєстрованого в центрі зайнятості трудового договору, які мають бути оформлені у вигляді додаткового договору до трудового договору;

наявність фактів, які свідчать про вчинення дії (бездіяльності), які є кримінально караними (підробка документів, підписів тощо).

Копіювати та завіряти копії документів, які можуть бути виправлені страхувальником, в особистих інтересах, до прийняття рішення про застосування та зарахування до бюджету Фонду, відображення у звіті (Ф-4-ФСС з ТВП) з сум фінансових (штрафних) санкцій, неправомірних витрат, донарахованих сум внесків та пені за порушення законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

По результатах ревізії складати акт, в якому об’єктивно, достовірно, обґрунтовано та чітко наводити вичерпний опис виявлених фактів і даних, зокрема:

перелік документів, наданих для перевірки;

порушення, виявлені під час перевірки;

стан виплат допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі на момент перевірки.

За результатами перевірки, у разі необхідності, з відповідним обґрунтуванням підстав по кожному окремому випадку

направляти матеріал до правоохоронних органів для відповідного реагування. У разі необхідності залучати до перевірки або направляти відповідні запити до Територіальної державної інспекції праці, центру зайнятості.

Відшкодування страхувальникам коштів на виплату допомоги проводити після отримання відповіді від контролюючих органів

(Територіальних інспекцій праці, центрів зайнятості), правоохоронних органів (районних (міських) відділів органів внутрішніх справ при УМВС України в областях, органів прокуратури) за умови підтвердження того, що надання допомоги по вагітності та пологах здійснено страхувальником без порушень чинного законодавства, а також після перевірки обґрунтовані видачі, та правильності оформлення листків непрацездатності, виданих лікувально-профілактичними закладами.

При вирішенні питань щодо недопущення необґрунтованих витрат коштів Фонду на виплату допомоги по вагітності та пологах у зазначених випадках необхідна більш тісна співпраця таких відділів робочих органів Фонду, як: соціальних виплат, контрольно-ревізійного, юридичного та експертизи тимчасової непрацездатності.

Для запобігання фіктивного працевлаштування вагітних жінок, з метою отримання невиправдано великих коштів із Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у вигляді відшкодування витрат на виплату допомоги по вагітності та пологах, пропонуємо співпрацювати з обласним центром зайнятості та Територіальною державною інспекцією праці на прикладі Чернігівської області.

 

коментар редакції

 

У цьому

листі Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) попереджає про заходи впливу для підприємців, які фіктивно працевлаштовують вагітних жінок за декілька днів (тижнів) до виходу в декретну відпустку та призначають їм високі оклади. Тим самим жінкам з коштів Фонду призначається допомога по вагітності та пологах у великих розмірах (яка, як вважається, залишається у своїй переважній частині в роботодавців-підприємців).

Нагадаємо, що допомога по вагітності та пологах найманим працівникам розраховується виходячи з середньої заробітної плати за один робочий день і кількості робочих днів, що припадають на період декретної відпустки, і безпосередньо залежить від розміру заробітної плати працівниці (див. «ВД», 2009, № 8, с. 17).

Розрахунок на підставі наявних даних про заробітну плату здійснює підприємець, потім виплачує її з власних коштів з можливістю подальшого відшкодування цієї суми з Фонду. Відшкодування відбувається шляхом заліку з внесками, що підлягають сплаті роботодавцем, а якщо витрати (сума допомоги) за звітний квартал перевищують нараховану суму страхових внесків, то різниця зараховується в рахунок сплати наступного кварталу.

Якщо ж витрати не може бути покрито страховими внесками і в наступному кварталі

, то сума перевищення з урахуванням очікуваного результату в наступному кварталі відшкодовується страхувальнику-роботодавцю органом Фонду шляхом перерахування відповідної суми на поточний рахунок страхувальника.

У випадках з фіктивним працевлаштуванням вагітних жінок підприємцями працівники Фонду стикаються з ситуацією, коли мізерний розмір внесків на соціальне страхування не перекриває суми допомоги і вона практично повністю відшкодовується з Фонду.

Тому правління Фонду закликає свої органи на місцях негайно реагувати на подібні звернення за допомогою та

проводити у таких страхувальників позапланові перевірки.

Зауважимо, що згідно з

підпунктом «д» пункту 15.3 Інструкції про порядок проведення ревізій і перевірок по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду від 19.09.2001 р. № 38, подання страхувальником заяви до Фонду на отримання коштів для відшкодування суми допомоги може стати підставою для проведення позапланової перевірки за умови, що до цього проводилася камеральна (документальна) перевірка, під час якої було виявлено факти, які свідчать про порушення страхувальником порядку витрачання коштів Фонду (завищено розмір середньоденної заробітної плати; загальна сума витрат, здійснюваних за рахунок Фонду, значно перевищує суму нарахованих страхових внесків тощо).

Під час їх проведення працівники Фонду повинні звертати увагу на відповідність умов оплати праці, зазначених у договорі, і заробітної плати, яка враховувалася для розрахунку; реєстрацію в центрі зайнятості змін до трудового договору; наявність фактів, що свідчать про підроблення документів, підписів тощо.

Якщо за результатами перевірки буде виявлено порушення (зловживання), пов’язані з витрачанням коштів Фонду, то матеріали таких перевірок повинні направлятися до правоохоронних органів або інспекцій праці та центрів зайнятості. В окремих випадках два останні органи рекомендується також залучати до перевірок.

Зауважимо, що детальніше про предмет перевірки і дії під час її проведення у підприємців-роботодавців, які відшкодовують із коштів Фонду допомогу, ішлося в пізнішому

листі Фонду від 19.05.2009 р. № 01-16-1041. У ньому працівникам Фонду даються такі приписи:

— у разі сплати страхувальником єдиного податку зафіксувати повноту та строки його сплати;

— звертати увагу на наявність у страхувальника обладнаних робочих місць, засобів праці, які повинні використовуватися для виконання роботи при цій посаді;

— за необхідності звертатися до центрів зайнятості для перевірки реєстрації трудових договорів або інспекції праці щодо правомірності окремих питань, які пов’язані з оплатою праці та привели до нарахування допомоги в завищених розмірах.

Відшкодування допомоги по вагітності та пологах провадитиметься лише після отримання Фондом висновків цих органів. Зауважимо, що в

листі зазначено: вивчатимуться не лише акти ревізії, складені на підставі перевірок документації підприємців, а також обґрунтованість видачі лікувально-профілактичними закладами листків непрацездатності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі