Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можна врахувати минулорічні витрати, якщо пов’язаний з ними дохід отримано в поточному році?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можна врахувати минулорічні витрати, якщо пов’язаний з ними дохід отримано в поточному році?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на загальній системі оподаткування здає в оренду приміщення. У 2009 році він отримав орендну плату відразу за 2008 і 2009 роки. З витратами поточного року (2009 рік) усе зрозуміло, а що робити з витратами, сплаченими у 2008 році у зв’язку зі здаванням приміщення в оренду (чи можна зменшити на суму цих витрат отриманий дохід)?

 

ВІДПОВІДЬ. Ми неодноразово приділяли увагу питанням, пов’язаним з минулорічними доходами та витратами, але не завжди адекватна позиція податківців при перевірці часто змушує підприємців сумніватися щодо власних прав. Тому детально розглянемо питання минулорічних витрат.

Почнемо з того, що у статті 13 Декрету № 13-92 зазначено таке: «Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий доход, тобто різниця між валовим доходом (виручкою у грошовій та натуральній формах) i документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов’язаними з одержанням доходу.

До складу витрат, безпосередньо пов’язаних з одержанням доходів, належать витрати, які включаються до складу валових витрат виробництва (обігу) або підлягають амортизації згідно із Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств».

У додатку 7 до Інструкції № 12 наведено: «Будь-які суми витрат фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності до моменту одержання доходу від результату такої діяльності є її власним ризиком… виключно факт одержання доходу може бути підставою для включення до валових витрат звітного періоду не всіх поспіль витрат, а тільки тієї їх частини, яка прямо цьому доходу відповідає».

Що звідси випливає? Три умови визнання витрат, які повинні виконуватися одночасно:

1) витрати має бути документально підтверджено (

необхідний документ про оплату витрат);

2) витрати повинні відповідати переліку зі

статті 5 або статті 8 Закону про податок на прибуток ;

3)

дохід звітного періоду можна зменшити не на всі поспіль витрати, а лише на ті, які безпосередньо пов’язані з ним.

Зазначимо, що ні

Декрет № 13-92, ні Інструкція № 12 не містять жодних додаткових обмежень щодо включення затрат до витрат. Зокрема, ніде немає заборони на те, щоб уключити до витрат затрати, понесені протягом попередніх років.

При цьому в нашому випадку одночасно виконуються всі умови визнання витрат, а саме:

— існують документи про оплату витрат (платіжні доручення, чеки, квитанції тощо). Та обставина, що їх датовано 2008 роком, як ми вже з’ясували, не має значення;

— витрати, пов’язані з діяльністю підприємця (зі здаванням приміщення в оренду), отже, вони включаються до валових на підставі

підпункту 5.2.1 Закону про податок на прибуток;

— витрати, понесені у 2008 році, пов’язані з доходом, отриманим у поточному році (орендна плата за 2008 рік).

Отже,

немає жодних перешкод для того, щоб зменшити отриману в поточному році орендну плату за 2008 рік на суму витрат, понесених орендодавцем у 2008 році.

Документи консультації

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Декрет № 13-92

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Інструкція № 12 — Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі