Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як оформити оплату комунальних платежів при оренді приміщення?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як оформити оплату комунальних платежів при оренді приміщення?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець-орендодавець (на єдиному податку) здає в оренду приміщення. Оплата за комунальні послуги здійснюється орендарем, але без переукладення договорів з відповідними службами: рахунок надходить на ім’я орендодавця, а сплачує за ним орендар. Цей механізм прописано в договорі оренди так: «Орендар зобов’язаний сплатити комунальні послуги за рахунками орендодавця». Причому щомісячно сторони складають акт про оплату комунальних послуг. Чи можна так діяти? Як правильно в цій ситуації орендодавцю відображати доходи та витрати?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед звернемо увагу на той факт, що будівля перебуває у приватній власності (не держвласність і не комунальна власність). Отже, жодних законодавчих обмежень щодо розрахунків за використання будівлі немає. Інакше кажучи, сторони мають повне право домовитися (зазначити в договорі оренди) про те, що комунальні платежі погашаються за рахунок орендаря. Розглянемо, як правильно все організувати.

Оскільки з постачальниками комунальних послуг договори не переукладалися (залишаються оформленими на орендодавця), орендар теоретично не має підстав безпосередньо оплачувати рахунки орендодавця за комунальні послуги. Для цього недостатньо одного застереження в договорі оренди, необхідно, як мінімум, додатково укладати договори переведення боргу (між орендарем та орендодавцем, а краще за все між трьома сторонами відразу, уключаючи і постачальника комунальних послуг, стаття 520 ЦКУ ). Зрозуміло, такий варіант дуже трудомісткий і не підійде в цій ситуації. Що ж робити?

Є й інші варіанти. Наприклад, орендодавець, нічого не змінюючи в договорі оренди, може дещо змінити сам механізм оплати комунальних послуг. Дії орендаря та орендодавця повинні виглядати так:

 

img 1

 

Як бачимо, орендодавець зобов’язаний від свого імені виписувати орендарю рахунок на відшкодування комунальних платежів. На підставі такого рахунка орендар (якщо він працює на загальній системі) зможе врахувати вартість комунальних платежів у складі своїх витрат (підстава — підпункт 5.2.1 Закону про податок на прибуток, лист ДПАУ від 05.01.2000 р. № 34/6/15-1116). Якщо ж орендар працює на єдиному податку, то для відображення витрат йому достатньо мати лише платіжний документ.

 

Орендар

Орендодавець

Робить запис у Книзі за формою № 10 за графою «Витрати»:

— на дату перерахування коштів орендодавцю для оплати ним комунальних послуг;

на дату перерахування орендної плати, якщо оплачується оренда за поточний або минулі місяці;

на початок місяця, якщо орендну плату за цей місяць уже було перераховано (заздалегідь).

Підстава для відображення витрат підприємцями на загальній системі — підпункт 5.2.1 Закону про податок на прибуток і платіжне доручення; для єдиноподатників сума витрат не має значення, але за наявності платіжного доручення краще її до Книги за формою № 10 записати

Робить запис у Книзі за формою № 10 за графою «Виручка»:

на дату отримання орендної плати (навіть якщо платежі належать до майбутніх періодів);

на дату отримання від орендаря відшкодування комунальних платежів.

Робить запис у Книзі за формою № 10 за графою «Витрати» на дату перерахування коштів постачальникам комунальних послуг (на дату оплати рахунків)

 

У цьому випадку

орендодавцю-єдиноподатнику не зайве підстрахуватися і внести до Свідоцтва вид діяльності «Інші види діяльності». Це необхідно для того, щоб податківці не висунули претензій, нібито підприємець займається посередництвом у наданні комунальних послуг, і не намагалися обкласти ПДФО суму відшкодування, що отримується ним від орендаря.

Є іще варіант. Орендодавець, у принципі,

може залишити все як є: видавати орендарю рахунки комунальних підприємств, які той самостійно оплачуватиме. Єдине, що при цьому слід ураховувати, — орендар не отримає права на витрати за оплаченими комунальними послугами. Але якщо він є єдиноподатником, сума витрат для нього не має ніякого значення (оскільки єдиний податок сплачується у фіксованому розмірі, незалежно від величини доходу та витрат).

Щодо Книги за формою № 10, то у цьому випадку:

 

Орендар

Орендодавець

Робить запис у Книзі за формою № 10 за графою «Витрати»:

на дату перерахування орендної плати, якщо оплачується оренда за поточний або минулі місяці;

на початок місяця, якщо орендну плату за цей місяць уже було перераховано (заздалегідь).

Оплата комунальних послуг за рахунками, виписаними на ім’я орендодавця, у Книзі за формою № 10 не відображається, оскільки вважається не пов’язаною з діяльністю орендаря

Робить запис у Книзі за формою № 10 за графою «Виручка»: — на дату отримання орендної плати (навіть якщо платежі належать до майбутніх періодів).

Факт оплати орендарем комунальних послуг у Книзі за формою № 10 не відображається: ні у графі «Виручка» (оскільки гроші на поточний рахунок або до каси орендодавця не надійшли), ні у графі «Витрати» (оскільки орендар не витрачав власні кошти для оплати комунальних послуг)

 

Про оплату комунальних послуг орендодавець та орендар можуть складати документ довільної форми (акт тощо), щоб контролювати виконання орендарем своїх зобов’язань. Для цілей податкового обліку такий документ не є обов’язковим.


Документи консультації

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про податок на прибуток — Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі