Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Закупівля вторинної сировини в населення

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Закупівля вторинної сировини в населення

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку є платником ПДВ і відповідно до отриманої ліцензії займається заготівлею вторинної сировини (полімерні відходи). Які документи мають оформлятися під час закупівлі за готівковий розрахунок вторсировини в населення?

 

ВІДПОВІДЬ. Оформляти розрахунковий документ під час видачі грошових коштів у разі приймання від населення вторинної сировини (крім металобрухту) повинні підприємці, які не звільнені законодавством від застосування РРО або КОРО і РК.

Що стосується підприємців-єдиноподатників, то згідно зі статтею 9 Закону про РРО вони мають право під час розрахунків зі споживачами не використовувати РРО, КОРО і РК (за винятком випадків, коли підприємець займається торгівлею підакцизними товарами, крім пива на розлив).

Тому під час видачі готівки за отриману вторинну сировину підприємець-єдиноподатник (який не торгує підакцизними товарами) може видавати розрахунковий документ, що засвідчує видачу грошових коштів, у довільній формі.

Реквізитами такого документа будуть дані підприємця (П. І. Б., ідентифікаційний номер, серія та номер свідоцтва про державну реєстрацію), дата і місце складання документа, найменування вторсировини, одиниця виміру або інша істотна характеристика, кількість, ціна за одиницю, загальна сума.

Зауважимо, що особи, які не звільнені від застосування РРО (КОРО і РК) під час приймання вторсировини (крім металобрухту), можуть видавати спрощені розрахункові квитанції № РК-2 за формою, наведеною в додатку 8 до Положення № 614 .

Підприємці на єдиному податку також можуть узяти цей документ за зразок для своїх довільних розрахункових документів.

 

Форма № РК-2

АААА N 000000

Усього ___<сума>___

 

АААА N 000000 ІД <код (номер)>

Усього _______<сума>_______

 

Спрощена розрахункова квитанція складається з двох частин — відривної частини та корінця.

Відривна частина спрощеної розрахункової квитанції повинна містити такі обов’язкові реквізити, як:

— серія та номер;

— ідентифікаційний номер згідно з ДРФО фізичної особи;

— напис «Усього» на загальну вартість усіх послуг, оплачених під час закупівлі вторсировини, за однією спрощеною розрахунковою квитанцією (тобто загальна сума виданих коштів).

У корінці спрощеної розрахункової квитанції можна не зазначати ідентифікаційний номер підприємця. Крім того, до бланка спрощеної розрахункової квитанції або корінця підприємець може додати й інші реквізити.


Документи консультації

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Положення № 614 — Положення про форму і зміст розрахункових документів, затверджене наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі