Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Якщо пенсійні внески сплачено в останній день

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Якщо пенсійні внески сплачено в останній день

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець сплатив внески до Пенсійного фонду (ПФ) в останній день установленого строку. Причому граничний строк сплати припадав на суботу, тому внесок було сплачено з урахуванням перенесення, тобто в понеділок. Однак банк перерахував гроші на рахунок ПФ лише наступного дня після подання платіжного доручення (у вівторок).

Хто винен у затримці сплати пенсійних внесків: банк чи підприємець? Чи зможуть працівники ПФ оштрафувати підприємця за несвоєчасну сплату пенсійних внесків?

 

ВІДПОВІДЬ. Спочатку з’ясуємо, чи допускається перенесення граничних строків сплати пенсійних внесків (тобто чи допустимо було взагалі сплачувати внески у понеділок, а не у п’ятницю — до настання граничного строку), оскільки ні в Законі про пенсійне страхування, ні в Інструкції № 21-1 про це нічого не йдеться.

На щастя, є листи ПФ, в яких таке перенесення дозволено: «Якщо останній день строку сплати страхових внесків припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку сплати вважається наступний за вихідним або святковим робочий день» (лист ПФ від 13.05.2008 р. № 8160/03-30 і від 20.04.2005 р. № 4451/04). Звичайно, листи — це всього лише рекомендації, а не нормативно-правовий акт (краще, щоб перенесення було дозволено Законом про пенсійне страхування або хоча б Інструкцією № 21-1), однак оскільки працівники ПФ зобов’язані виконувати навіть листи ПФ, за перенесення строку сплати внесків вони не штрафуватимуть підприємця.

Отже, можна вважати, що перенесення дозволено, і підприємець нічого не порушив, сплативши внески в понеділок (тобто в перший робочий день після граничного строку сплати, який припав на вихідний — суботу). І все б було добре, якби того ж дня банк перерахував кошти на рахунок ПФ. Проте, як випливає із запитання, гроші отримано фондом лише наступного дня.

Таким чином, далі слід визначитися, в який момент пенсійні внески визнаються сплаченими: у день подання платіжного доручення до банку чи в день, коли кошти фактично надійдуть на рахунок ПФ ?

Якщо ми звернемося до частини 9 статті 20 Закону про пенсійне страхування, то побачимо, що при перерахуванні пенсійних внесків у безготівковій формі днем їх сплати є день списання банком коштів з рахунка страхувальника, незалежно від того, коли ці кошти було зараховано на рахунок ПФ.

Отже, якщо банк списав гроші з рахунка підприємця в понеділок, вважається, що підприємець сплатив внески у строк

і штраф за затримку сплати пенсійних внесків йому не загрожує. При цьому немає значення, коли ці кошти фактично надійшли на рахунок ПФ, оскільки за несвоєчасне їх зарахування на рахунок ПФ відповідальність покладається вже на банк. Такої ж думки дотримуються і працівники ПФ (лист Головного управління ПФ у м. Києві від 11.06.2007 р. № 9688/03).

На цьому можна було б зупинитися, коли б не підводне каміння. Річ у тім, що банки не завжди зобов’язані списувати кошти з рахунків клієнтів того ж дня, в який їм подано платіжне доручення. Проаналізувавши норми

Закону про платіжні системи, можна дійти такого висновку: у нашому випадку підприємця не може бути визнано винним у несвоєчасній сплаті пенсійних внесків лише за умови, що він виконав одну з двох умов:

1) подав платіжне доручення до закінчення операційного часу банку

(і в договорі на відкриття банківського рахунка не зазначено, що платіжне доручення, подане протягом операційного часу, може виконуватися не відразу, а протягом декількох днів). У такому разі банк зобов’язаний списати гроші з рахунка клієнта того ж дня, в який отримав від нього платіжне доручення;

2)

подав платіжне доручення після закінчення операційного часу банку, але в договорі на відкриття банківського рахунка зазначено, що платіжне доручення, яке надійшло після операційного часу, має бути виконано в день його надходження (стаття 8 Закону про платіжні системи) .

У всіх інших випадках підприємець вважається винним у несвоєчасній сплаті пенсійних внесків і на нього може бути накладено штраф у розмірі 10 % від несвоєчасно сплаченої суми

(стаття 106 Закону про пенсійне страхування).

Документи консультації

Закон про пенсійне страхування

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон про платіжні системи

— Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III.

Інструкція № 21-1 — Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі