Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи обов’язково перереєстровувати автомобіль, якщо на нього встановлено ГБО

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи обов’язково перереєстровувати автомобіль, якщо на нього встановлено ГБО

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець переобладнав власний автомобіль, установивши на нього газобалонне обладнання (ГБО). Працівники ДАІ, зупиняючи підприємця на дорозі, вимагають, щоб він перереєстрував автомобіль, інакше загрожують штрафом і вилученням техталона. Чи мають рацію працівники ДАІ?

 

ВІДПОВІДЬ. На жаль, працівники ДАІ мають рацію — з набуттям чинності новою редакцією Порядку № 1388 (з 23.12.2009 р.) автомобілі, на які встановлено ГБО (шляхом переобладнання), тепер уже точно підлягають перереєстрації в ДАІ.

За статтями 121 і 2652 КУпАП за переобладнання автомобіля з порушенням відповідних правил, норм і стандартів передбачено штраф у розмірі 340 — 425 грн., а також тимчасове вилучення талона техогляду, вилучення номерів (можливий штрафмайданчик). А за відсутність перереєстрації цими самими статтями встановлено штраф у сумі 170 — 255 грн. (причому теж можливі тимчасове вилучення талона техогляду, вилучення номерів та штрафмайданчик).

Слід зауважити, що нова редакція Порядку № 1388 поки що не зареєстрована в Мін'юсті, проте оспорювати її тільки на цій підставі навряд чи має сенс довідка 1. Ось яка картина склалася на сьогодні.

 

Пункт Порядку № 1388

Коментар

1

2

33. Перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого або не придатного для користування, зміни їх власників, місця стоянки, місцезнаходження або найменування власників — юридичних осіб, місця проживання або прізвища, імені чи по батькові фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, а також кольору або марки транспортного засобу внаслідок переобладнання чи заміни двигуна або кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери

Установлення ГБО є переобладнанням двигуна (система живлення двигуна змінюється з бензинової на газобензинову), тому перереєстрація автомобіля необхідна. Зачепитися за те, що встановлення ГБО не призводить до зміни марки автомобіля, складно, оскільки, виходячи з наступних пунктів Порядку № 1388, перереєстрація у разі встановлення ГБО все одно потрібна

37. <…> Власникам переобладнаних транспортних засобів видаються нові свідоцтва про реєстрацію із зазначенням нових ідентифікаційних номерів складових частин або особливостей конструкції, що виникли в результаті її зміни

ГБО — особливість конструкції двигуна, тому потрібно отримати новий техпаспорт із вказівкою «ЗНГ» (зріджений нафтовий газ) або «СПГ» (скраплений природний газ)

37. Державна реєстрація (перереєстрація) переобладнаних транспортних засобів проводиться на підставі документів про відповідність їх вимогам безпеки дорожнього руху <…>

для транспортних засобів, переобладнаних на підприємствах, свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, видане згідно з пунктом 22 цього Порядку на відповідний вид переобладнання, що подається разом з актом приймання-передачі транспортного засобу за формою згідно з додатками 3, 4 і 6;

для транспортних засобів, переобладнаних в індивідуальному порядку, акт технічної експертизи за формою згідно з додатком 5 або сертифікат відповідності, виданий випробувальною лабораторією (центром), що має атестат акредитації відповідної галузі та повноваження щодо проведення перевірки технічного стану транспортних засобів, органом з оцінки відповідності, що визнаний та призначений в установленому порядку проводити процедуру сертифікації транспортних засобів, чи підприємством, що має сертифікат відповідності державної системи сертифікації УкрСЕПРО з установлення відповідності конструкції переобладнаного транспортного засобу умовам (вимогам), викладеним у документі про погодження переобладнання

Документи, які необхідно надати до МРЕО для перереєстрації переобладнаного автомобіля, чітко свідчать про те, що встановлення ГБО вважається переобладнанням (так, додатки 3 і 4 — це акти приймання-передавання транспортних засобів, переобладнаних для роботи на зрідженому нафтовому газі або скрапленому природному газі)

39. У разі перереєстрації транспортного засобу свідоцтво про реєстрацію підлягає заміні на загальних підставах

Перереєстрація відбувається так само, як і реєстрація

 

Під час перереєстрації вилучають талон техогляду і потім видають новий на підставі

пункту 20 Порядку № 606, так що доведеться ще й пройти додатковий техогляд.

Отже, перереєстрація автомобіля і проходження експертизи коштуватимуть недешево, проте уникнути цієї процедури будь-яким законним шляхом сьогодні неможливо.


Документи консультації

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про дорожній рух

— Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII.

Порядок № 1388

— Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388 (у редакції від 23.12.2009 р.).

Порядок № 606

— Порядок проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів, затверджений постановою КМУ від 09.07.2008 р. № 606.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Сподіватися на перемогу в суді складно ще й тому, що в

статті 32 Закону про дорожній рух ідеться про необхідність відобразити в реєстраційних документах переобладнання, яке призвело до зміни облікових даних автомобіля. У свою чергу, вид палива, ймовірно, належить до облікових даних, оскільки в техпаспорті зазначається (B — бензин, D — дизельне паливо, S — змішане паливо). Отже, установивши ГБО, потрібно перереєструвати автомобіль і змінити в техпаспорті літеру «В» на «S» (крім того, зміниться модель автомобіля — до номера моделі додасться «СПГ» або «ЗНГ»).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі