Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Переведення працівника підприємця на півставки

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Переведення працівника підприємця на півставки

 

ЗАПИТАННЯ. У зв'язку зі скороченням обсягу робіт у літній період виникла необхідність перевести працівника на півставки у разі роботи на півдня. Чи потрібно якось зареєструвати переведення працівника на півставки в центрі зайнятості? Як усе правильно оформити?

 

ВІДПОВІДЬ. Згідно зі статтею 56 КЗпП за угодою між працівником і підприємцем може встановлюватися як при прийманні на роботу, так і надалі неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Робота в режимі неповного робочого часу є достатньою підставою для того, щоб нараховувати працівнику заробітну плату менше встановленого розміру (у нашій ситуації — півставки).

Таким чином, у нашому випадку, по суті, має місце переведення працівника в режим неповного робочого часу, що тягне за собою відповідно і зниження розміру його зарплати (працювати буде менше та отримувати відповідно менше).

Оскільки згідно зі статтею 32 КЗпП зміна режиму роботи, розміру оплати праці вважається істотною зміною умов праці, про таку майбутню зміну працівника має бути повідомлено (під підпис) не пізніше ніж за два місяці.

Для того щоб вести облік відпрацьованого часу і відповідно на цій підставі розрахувати зарплату працівнику (і обґрунтувати її нарахування), підприємцю бажано вести якийсь регістр обліку робочого часу. Таким, що найбільше відповідає цьому випадку, є табель обліку робочого часу, в якому міститиметься інформація про фактично відпрацьований час (скільки фактично працівник відпрацював).

При цьому обов'язково у трудовому договорі з працівником має бути застережено можливість його роботи в режимі неповного робочого часу. Отже, у трудовому договорі можна застерегти, що працівник працюватиме, наприклад з 9:00 до 13:00, тобто чотири години на день, тоді йому належить, як мінімум, половина встановленого розміру мінімальної зарплати. Для цього до трудового договору потрібно внести відповідні зміни.

Реєстрацію змін до вже зареєстрованого трудового договору законодавством не передбачено. Водночас, керуючись роз'ясненнями Мінпраці (лист від 23.10.2008 р. № 330/06/186-08), для переведення працівника на півставки підприємець повинен:

— оформити додаткову угоду до трудового договору у трьох примірниках (один — підприємцю, другий — працівнику, а третій залишається в центрі зайнятості);

подати всі три примірники додаткової угоди до центру зайнятості, який зробить відповідну позначку у книзі реєстрації трудових договорів.


Документ консультації

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 12.10.71 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі