Теми статей
Обрати теми

Подаємо звітність до Фонду соціального захисту інвалідів

Редакція ВД
Стаття

Подаємо звітність до Фонду соціального захисту інвалідів

 

Підприємці, в яких стабільно працює вісім і більше працівників, зобов’язані працевлаштувати хоча б одного працівника-інваліда. При цьому вони повинні зареєструватися у Фонді соціального захисту інвалідів і до 1 березня подати Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів.

Якщо підприємець порушив «інвалідний» норматив, йому потрібно сплатити певну суму адміністративно-господарських санкцій, яка розраховується у Звіті. Детальніше про це поговоримо у статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

КУпАП

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 875

— Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-ХII.

Порядок реєстрації

— Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій і фізичних осіб, які використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

Інструкція № 42

Інструкції щодо заповнення форми звітності № 10-ПI (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42.

Інструкція № 286

— Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

Наказ № 98

— наказ Мінпраці «Про затвердження форм документів для реєстрації роботодавців у відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів і виконання ними нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів» від 14.03.2007 р. № 98.

Наказ № 42

— наказ Мінпраці «Про затвердження форми звітності № 10-ПI (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів» та Інструкції щодо заповнення форми звітності № 10-ПI (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів» від 10.02.2007 р. № 42.

 

Нюанси реєстрації у Фонді соціального захисту інвалідів

Насамперед нагадаємо, що подавати звітність до Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) зобов’язані не всі підприємці, а лише ті, кому потрібно було виконати норматив з працевлаштування інвалідів (далі — «інвалідний» норматив).

До них належать фізичні особи, які використовують найману працю та в яких

середньооблікова кількість штатних працівників (далі — СК) за рік становить 8 і більше осіб (оформлених з веденням трудової книжки). Якщо СК за рік менше 8 осіб, то звіт складати та подавати не потрібно.

Відповідно до

статті 19 Закону № 875 «інвалідний» норматив для всіх роботодавців становить 4 % СК на рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, то для інваліда потрібно передбачити одне робоче місце. Визначається СК за рік відповідно до Інструкції № 286, порядок розрахунку цієї величини ми наведемо далі.

Перед тим як подати звітність, підприємець повинен зареєструватися у Фонді.

Відповідно до

пункту 3 Порядку реєстрації зареєструватися у відповідних регіональних відділеннях Фонду зобов’язані ті підприємці, в яких протягом 2009 року за основним місцем роботи чисельність працюючих збільшиться до 8 і більше осіб. Цим пунктом також установлено і строк для проходження реєстрації — до 1 лютого року, наступного за роком створення або збільшення чисельності працівників, тобто до 1 лютого 2010 року (ураховуючи, що 1 лютого 2010 року припадає на понеділок, реєструватися потрібно було не пізніше 28 січня).

Для реєстрації роботодавці в загальному випадку подають власноручно або надсилають рекомендованим листом:

заяву про реєстрацію роботодавця у відділенні Фонду за формою № 1, затвердженою наказом № 98;

копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця.

Датою реєстрації у Фонді вважається дата подання документів роботодавцем, а в разі надсилання їх поштою — дата, зазначена на поштовому штемпелі.

Водночас, звернемо вашу увагу на деякі нюанси реєстрації у Фонді. Так, з

пункту 3 Порядку реєстрації випливає: як тільки роботодавець приймає до штату 8-го співробітника, то у встановлений строк він повинен зареєструватися у Фонді. При цьому обов’язок зарахувати до штату працівника-інваліда визначається за показником СК за рік. Навіть із самої назви цього показника випливає, що це середня величина, яка розраховується на підставі даних про чисельність працівників у місяцях звітного року.

Тому прийняття на роботу восьмої особи ще не означає, що

СК за рік також буде 8 осіб. Адже якщо показник СК на рік не досягне 8 осіб, наприклад, коли 8-го працівника буде прийнято у другій половині року, то роботодавець не зобов’язаний працевлаштовувати інваліда. Отже, зникає сенс у реєстрації і поданні звітності (до 1 березня). Мабуть, установлюючи строк граничної реєстрації — 1 лютого, закладався саме такий підхід: відстежити СК за підсумками року, а вже потім за необхідності зареєструватися та подати звітність, до закінчення граничного строку подання якої до Фонду залишиться ще місяць.

Нагадаємо, що раніше (до затвердження останніх змін до

пункту 3 Порядку реєстрації) при збільшенні чисельності працівників до 8 осіб роботодавцям приписувалося зареєструватися у Фонді протягом 10 робочих днів. Однак у своїх роз’ясненнях у листі від 16.05.2008 р. № 1/6-155/06 представники Фонду припускали можливість реєстрації безпосередньо перед поданням звіту. На цій підставі можна було дійти висновку, що реєструватися у Фонді та подавати звітність повинні лише ті роботодавці, які виходячи зі СК за рік зобов’язані були працевлаштувати одного або більше інвалідів. Утім, прямо про таку альтернативу у пункті 3 Порядку реєстрації сьогодні не йдеться.

Однак є і позитивний момент для підприємців-роботодавців:

відповідальності за порушення строків реєстрації сьогодні не встановлено.

 

Форма та строки подання звітності до Фонду

Форму Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів (форма № 10-ПI (річна)) (далі — Звіт) затверджено

наказом № 42. Підприємцям, які відповідно до СК на рік потрапили під «інвалідний» норматив, потрібно до 1 березня року, наступного за звітним, подати Звіт до відділення Фонду за місцем державної реєстрації. Оскільки 1 березня 2010 року припадає на понеділок, то останній строк подання Звіту за 2009 рік — 26 лютого 2010 року (подати звіт можна також 27 лютого 2010 року, докладніше див. «ВД», 2010, № 3, с. 48).

 

Рядок Звіту

Інформація для заповнення

1

2

Рядок 01* «Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)»

Для заповнення цього рядка підприємець розраховує СК облікового складу за рік. Як зазначалося, СК розраховується за встановленими правилами (відповідно до пункту 3.2 Інструкції № 286). При цьому за першим показником робиться висновок про те, чи потрібно було підприємцю працевлаштовувати інвалідів і в якій кількості (якщо вона дорівнює 8 і більше, то потрібно)

Рядок 02* «з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)»

СК за рік щодо працівників, яким згідно з чинним законодавством установлена інвалідність. Розраховується так само, як і показник ряд. 01. За другим показником визначають, чи виконано «інвалідний» норматив.

Зазначимо, що згідно з пунктом 3.2 Інструкції № 42 фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю та яким установлено інвалідність, збільшують показник рядка 02 на одиницю. Отже, формально такий підприємець може зарахувати самого себе для виконання інвалідного нормативу

Рядок 03* «Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону Україні «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)»

Кількість інвалідів — штатних працівників, які мають бути працевлаштовані відповідно до нормативу робочих місць:

— для роботодавців, в яких працює від 8 до 25 осіб: ряд. 03 = 1 особа;

— для решти роботодавців: ряд. 03 = ряд. 1 х 4 %

*

Показники рядків 01, 02, 03 відображаються в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число та після коми число 5 і більше, то воно округляється в бік збільшення (пункт 3.2 Інструкції № 42).

Рядок 04 «Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)»

Сума заробітної плати штатних працівників (оформлених із трудовою книжкою) за звітний рік, урахованих у рядку 01. Зазначається в тис. грн.

Рядок 05 «Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)»

Середньорічна заробітна плата штатного працівника (у грн.), що розраховується за формулою (ряд. 04 х 1000) : ряд. 01

Рядок 06 «Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)»

Сума адміністративно-господарських санкцій, яку повинен сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу, розраховується так:

— для роботодавців, в яких працює від 8 до 15 осіб (якщо ряд. 02 не заповнено): ряд. 06 = ряд. 05 : 2;

— для роботодавців, в яких працює 15 осіб (уключно) і більше: ряд. 06 = (ряд. 03 - ряд. 02) х ряд. 05

 

Далі ми детальніше зупинимося на правилах розрахунку зазначених вище показників.

 

Розрахунок СК

Отже, підприємці, які перебувають у зоні ризику щодо виконання «інвалідного» нормативу, повинні розрахувати СК за 2009 рік.

При розрахунку СК слід керуватися

Інструкцією № 286.

1.

Спочатку потрібно здійснити розрахунок СК для кожного календарного місяця звітного року. Для цього:

а) визначається

облікова кількість штатних працівників за кожний день місяця. Фактично потрібно зібрати дані за кожний день про наявність працівників, з якими укладено трудові договори. Беруться тільки працюючі за основним місцем роботи, за деяким винятком, про який ітиметься далі;

б) визначається СК

за місяць . Для цього підсумовуємо облікову кількість штатних працівників (показник підпункту «а» за кожний календарний день місяця, уключаючи вихідні, святкові та неробочі дні) і ділимо отриману суму на число календарних днів звітного місяця (30/31, для лютого — 28 або 29, у 2009 році — 28).

Кількість працівників за вихідний, святковий і неробочий день береться така сама, як і за попередній робочий день. Якщо поспіль іде декілька вихідних днів, то для них також використовується це значення.

2.

Далі визначаємо СК за рік. Підсумовуємо СК за всі місяці (показник підпункту «б» пункту 1) і ділимо отриману суму на кількість місяців у періоді, за рік — на 12.

Зауважимо, що на 12 потрібно поділити й сумарну СК за місяці звітного року, якщо підприємець почав діяльність протягом року, тобто не в січні.

В

Інструкції № 286 міститься детальний перелік працівників, які беруться або не беруться до розрахунку.

У цілому підприємцю потрібно порахувати працівників, з якими

укладено трудовий договір, оформлених за основним місцем роботи (з трудовою книжкою). Таким чином, сумісники та працюючі за цивільно-правовими договорами не враховуються.

Причому брати потрібно працівників як тих, що з’явилися, так і тих, що відсутні.

Крім того,

до розрахунку не беруться працівники, які:

1) перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами

;

2) перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

;

3) навчаються і проходять практику, та інші особи, з якими не укладався трудовий договір;

4) працівники, які подали заяви про звільнення та припинили роботу до закінчення строку попередження або припинили роботу без попередження підприємця. Вони виключаються з облікового складу працівників з першого дня невиходу на роботу.

Детальний перелік

основних працівників , яких має бути враховано підприємцем згідно з Інструкцією № 286, такий:

а) працівники, які виконують свої трудові обов’язки:

— фактично з’явилися на роботу, уключаючи тих, які не працювали внаслідок простою;

— прийняті на роботу зі строком випробування;

— прийняті або переведені за ініціативою підприємця на роботу на неповний робочий день чи неповний робочий тиждень.

В обліковій кількості ці працівники враховуються за кожний календарний день як цілі одиниці, уключаючи неробочі дні тижня, зумовлені при зарахуванні на роботу:

— перебувають у службових відрядженнях, уключаючи закордонні;

— уклали трудовий договір з підприємцем про виконання роботи вдома особистою працею (надомники);

— прийняті для заміщення тимчасово відсутніх працівників (унаслідок хвороби, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею віку, установлені чинним законодавством, тощо);

— працюють згідно з договорами (розпорядженнями, наказами) за межами стаціонарної точки;

— направлені для виконання робіт вахтовим методом;

— прийняті на постійну роботу за направленням державної служби зайнятості згідно з угодою з роботодавцем про надання дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних;

— є іноземними громадянами, якщо вони оформлені згідно з національним законодавством та отримують заробітну плату;

— є студентами денних відділень навчальних закладів, аспірантами, а також учнями професійно-технічних навчальних закладів, з якими укладено трудові договори;

б) працівники, які тимчасово були відсутні з таких причин:

— не з’явилися на роботу внаслідок хвороби (протягом усього періоду захворювання до повернення на роботу відповідно до листків непрацездатності або до вибуття внаслідок інвалідності);

— у зв’язку з виконанням державних або громадських обов’язків;

— тимчасово переведені на роботу на інше підприємство (підприємцю) на підставі договорів між суб’єктами господарювання;

— направлені з відривом від виробництва до навчальних закладів для підвищення кваліфікації або освоєння нової професії (спеціальності), перепідготовки та стажування на інші підприємства (до підприємців) або за кордон;

— навчаються в навчальних закладах, аспірантурах і

перебувають у відпустках у зв’язку з навчанням, уступом до навчальних закладів або не з’явилися на роботу в надані їм додаткові вільні дні, незалежно від їх оплати;

перебувають у щорічних основних і додаткових, творчих відпустках, наданих відповідно до законодавства, трудового договору;

— перебувають у відпустках без збереження заробітної плати за згодою сторін і в інших випадках, передбачених законодавством, а також у відпустках за ініціативою підприємця;

— мають вихідний день згідно з графіком роботи підприємства;

— отримали день відпочинку за роботу у вихідні і святкові та неробочі дні;

— беруть участь у страйках;

— учинили прогули;

— усунені від виконання повноважень;

— перебувають під слідством до рішення суду.

 

СК інвалідів

Показник

середньооблікової кількості штатних працівників, яким згідно з чинним законодавством установлено інвалідність, зазначається в рядку 02 Звіту.

Принцип розрахунку такий самий, як і для загальної СК, однак

беруться лише особи, які мають інвалідність і працюють за основним місцем роботи.

Спочатку обчислимо

облікову кількість виключно працівників-інвалідів за кожний день місяця, потім СК за місяць, а далі — середньооблікову кількість за рік. Це значення записуємо до рядка 02 Звіту в цілих одиницях (плюс підприємець-інвалід). Якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми число 5 і більше, то воно округляється в бік збільшення). Показник рядка 02 Звіту збільшується на одиницю, якщо підприємцю-роботодавцю встановлено інвалідність.

Звернемо увагу на деякі моменти.

1. Зарахувати у виконання «інвалідного» нормативу можна

інваліда пенсійного віку (лист Фонду соціального захисту інвалідів від 08.08.2007 р. № 1/8-81).

2. Підприємцю зарахується у виконання «інвалідного» нормативу працівник-інвалід, прийнятий на

неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Так, згідно з підпунктом 2.4.3 Інструкції № 286 при розрахунку середньої кількості штатних працівників прийняті на неповний робочий день або неповний робочий тиждень працівники враховуються за кожний календарний день як цілі одиниці, уключаючи неробочі дні, обумовлені при зарахуванні на роботу. Інакше кажучи, інвалід, прийнятий на постійне місце роботи, наприклад на 0,5 ставки, при розрахунку буде врахований як 1 особа за кожний календарний день (лист Фонду соціального захисту інвалідів від 08.08.2007 р. № 1/8-81).

3. Необов’язково, щоб інвалід пропрацював весь календарний рік. Головне, щоб СК працівників-інвалідів за підсумками року не було менше нормативу. Так, якщо підприємцю за результатами розрахунку середньорічної кількості всіх працівників потрібно працевлаштувати мінімум одного інваліда, то достатньо, щоб один інвалід пропрацював у підприємця 6 місяців

(лист Фонду соціального захисту інвалідів від 26.03.2007 р. № 1/6-172).

 

Санкції за непрацевлаштування інвалідів

Тепер перейдемо до наслідків невиконання «інвалідного» нормативу.

Адміністративно-господарські санкції.

Отже, якщо підприємець не працевлаштував інваліда, хоча був зобов’язаний це зробити, йому насамперед необхідно самостійно розрахувати та сплатити суму адміністративно-господарських санкцій (далі — АГС) до відділення Фонду за місцем своєї реєстрації до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення. Останній день сплати штрафних санкцій до Фонду за нестворення у 2009 році робочих місць для інвалідів — 14 квітня 2010 року.

При порушенні строків сплати штрафних санкцій нараховується пеня виходячи з 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на момент сплати, нарахованих на повну суму недоїмки щодо штрафу за весь її строк.

Нагадаємо, що

підприємці на єдиному податку від сплати АГС не звільняються, тому в разі порушення Закону № 875 вони повинні сплачувати до державного бюджету суми санкцій.

АГС установлено у розмірі середньорічної заробітної плати за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом. При цьому, якщо працює від 8 до 15 осіб, розмір штрафної санкції визначається в розмірі половини середньорічної заробітної плати.

Розрахунок АГС відображається у Звіті (рядки 04, 05, 06).

Адмінвідповідальність.

Адміністративна відповідальність за невиконання фізичною особою — підприємцем нормативу робочих місць у розмірі від 170 до 340 грн. (від 10 до 20 нмдг) установлена частиною 2 статті 1881 КУпАП.

Цією ж

статтею передбачено таку саму за розміром відповідальність за неподання до Фонду Звіту. Однак, якщо проаналізувати текст листа від 16.05.2008 р. № 1/6-155/06, то можна дійти висновку, що, на думку Фонду, за неподання Звіту фізичній особі — підприємцю адмінштраф не загрожує. Хоча, відверто кажучи, із самого тексту статті 1881 КУпАП це не випливає.

Також зазначений вище адміністративний штраф жодним чином не стосується несвоєчасної реєстрації у Фонді.

Додамо, що представники Фонду наполягають на тому, що штрафні санкції за невиконання «інвалідного» нормативу застосовуються до роботодавців і в тому разі, коли про наявність вакантних місць центр зайнятості було поінформовано, а інваліди на підприємство не направлялися та самостійно не зверталися. Зокрема, про те, що державна служба зайнятості лише сприяє працевлаштуванню інвалідів, які перебувають на обліку та зареєстровані як безробітні, а обов’язок щодо працевлаштування інвалідів відповідно до встановленого нормативу покладається виключно на роботодавців, ідеться в

листі Фонду від 03.08.2009 р. № 1/6-377/06.

 

Приклад заповнення Звіту

Громадянин Говорушкін С. В. зареєструвався підприємцем у березні 2009 року. З 1 квітня по 31 травня 2009 року у нього за трудовим договором працювало 6 працівників, з 1 червня по 31 липня чисельність працівників збільшилася до 9 осіб, з 1 серпня по 15 вересня вона становила 10 осіб, а з 16 вересня по 31 грудня — 13 осіб.

Працівник-інвалід був працевлаштований підприємцем (за основним місцем) з 1 серпня 2009 року та пропрацював у нього до кінця року. Сума всієї нарахованої («грязної») заробітної плати всіх працівників за рік становила 120 тис. грн.

Таким чином, за наведеними даними СК, розрахована згідно з

Інструкцією № 286, у кожному місяці становила:

квітень — 6 осіб;

травень — 6 осіб;

червень — 9 осіб;

липень — 9 осіб;

серпень — 10 осіб;

вересень — 12 осіб;

жовтень — 13 осіб;

листопад — 13 осіб;

грудень — 13 осіб.

У підприємця, який зареєструвався протягом року, до розрахунку беруться показники тих місяців, в яких він працював, однак отриманий результат усе одно ділиться на 12

(підпункт 3.2.6 Інструкції № 286). У нашому випадку СК за 2009 рік становить:

(6 + 6 + 9 + 9 + 10 + 12 + 13 + 13 + 13) : 12 = 7,58 = 8 (осіб).

Як бачимо, показник СК за рік у цього підприємця дорівнює 8 осіб. Це означає, що підприємець повинен був працевлаштувати інваліда, зареєструватися у Фонді та подати Звіт за 2009 рік.

Нагадаємо, що СК усіх працівників за рік зазначається в рядку 01 Звіту.

Далі нам потрібно розрахувати СК працівників-інвалідів за рік і включити це значення до рядка 02 Звіту.

У нашому прикладі СК працівників-інвалідів, розрахована згідно з

Інструкцією № 286, у кожному з 5 місяців періоду із серпня по грудень дорівнювала 1 особу.

Отже, СК інвалідів за рік становила 5 : 12 = 0,41 = 0 осіб.

Виходить, що підприємець не виконав норматив з працевлаштування інвалідів і повинен розрахувати та сплатити суму АГС, а також показати цю суму в рядку 06 Звіту.

Оскільки сума всієї нарахованої («грязної») заробітної плати працівників за рік дорівнює 120 тис. грн. (основне місце роботи в підприємця), у рядку 04 ставимо 120.

У рядку 05 відображається середньорічна заробітна плата основного працівника, яка розраховується за формулою (рядок 04 х 1000) : рядок 01 = 120 х 1000 : 8 = 15000 грн.

У рядку 06 відображається сума АГС, яку повинен сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу. Для роботодавців, в яких працює від 8 до 15 осіб («інвалідний» норматив — 1 особа), сума АГС дорівнює:

1 х (рядок 05 : 2) = 1 х 15000 : 2 = 7500 грн.

 

Назва показників

Код рядка

Фактично за рік

Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)

01

8

із них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)

02

Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)

03

1

Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)

04

120

Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)

05

15000

Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)

06

7500

 

Як бачимо, підприємцю доведеться сплатити АГС в чималій сумі. Щоб за умовами прикладу цього уникнути, йому потрібно було або працевлаштувати ще одного інваліда, або прийняти хоча б одного працівника - інваліда не пізніше першої половини липня 2009 року (тоді СК інвалідів за рік була б 1).

 

Висновки

Фізичні особи — підприємці, в яких переважну частину або протягом усього 2009 року чисельність штатних працівників (оформлених за основним місцем роботи) дорівнювала 8 і більше осіб, повинні були працевлаштувати хоча б одного працівника-інваліда.

При цьому таким роботодавцям потрібно було зареєструватися у Фонді та подати до 1 березня 2010 року Звіт. У ньому зазначається середньооблікова кількість усіх штатних працівників і працівників-інвалідів за рік. За першим показником визначається, чи потрібно було працевлаштовувати інвалідів, і кількість таких осіб. На підставі другого — чи виконано «інвалідний» норматив.

Розрахунок середньооблікової кількості штатних працівників провадиться згідно з правилами

Інструкції № 286.

Фізичні особи — підприємці, які повинні були, однак не виконали «інвалідний» норматив, зобов’язані розрахувати та сплатити АГС у встановленому розмірі. Її розрахунок здійснюється у Звіті. Крім того, за невиконання нормативу підприємцю загрожує адміністративний штраф у розмірі від 170 до 340 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі