Теми статей
Обрати теми

Чи зобов’язаний підприємець, який працює на єдиному податку, щороку платити за дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи зобов’язаний підприємець, який працює на єдиному податку, щороку платити за дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі

 

ЗАПИТАННЯ. Чи має повноваження орган місцевого самоврядування (сільська рада) самостійно приймати рішення, яке зобов’язує єдиноподатника щороку платити за дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі, якщо підприємець розпочав свою діяльність ще у 2007 році?

 

ВІДПОВІДЬ.

Ні, сільрада взагалі не має права вимагати від єдиноподатника плату за видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі. Розглянемо детальніше.

Питання щодо отримання дозволу на розміщення об’єкта торгівлі, особливо єдиноподатниками, має давню історію. Причому всі спори точилися стосовно того, потрібно чи не потрібно

отримувати такий дозвіл.

Прихильники обережної поведінки зазначали, що дозвіл отримувати потрібно. Сміливі ж підприємці боролися за своє право працювати без такого дозволу аж до судового розгляду.

Однак ніколи не було сумнівів в одному: єдиноподатники, які вирішили отримати дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі, платити за нього не повинні. Від такої плати їх звільняє

стаття 6 Указу № 746, яка свідчить: «Суб’єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником таких видів податків і зборів (обов’язкових платежів): <...> збору за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг».

Таким чином,

сільрада не має права вимагати від підприємця сплати збору за розміщення об’єкта торгівлі навіть одноразово (а тим більше немає підстав справляти його щороку). Якщо ж такі незаконні дії працівників сільради триватимуть, є сенс надіслати лист голові сільради та направити скаргу прокурору, спираючись на статтю 6 Указу № 746, а також звернутися до суду.

Це що стосується плати за дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі. Тепер

про саму необхідність мати цей документ. Детально про аргументи на користь роботи без дозволу ми писали у «ВД», 2008, № 11, с. 10. З 2008 року жодних змін у законодавстві щодо цього питання не відбулося. Тому сьогодні ситуація залишається, як і раніше, невизначеною:

з одного боку, органи місцевого самоврядування вимагають від суб’єктів господарювання отримати дозволи на розміщення об’єктів торгівлі, і в цьому їх підтримує ДПАУ лист від 18.09.2009 р. № 11275/5/15-0716 (ті підприємці, які не готові до спорів і судів, виконують цю вимогу);

з іншого боку, Держкомпідприємництва дозволяє працювати без дозволу на розміщення об’єкта торгівлі, доводячи, що органи місцевого самоврядування не мають підстав для видачі цього документа (лист Держкомпідприємництва від 14.08.2009 р. № 9727; див. «ВД», 2009, № 21, с. 7). Однак дотримуватися цієї позиції можуть лише сміливі підприємці, які готові відстоювати свої права в суді.

Документ консультації

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі