Теми статей
Обрати теми

Якщо до вас прийшли з перевіркою. Прийшов державний інспектор Держпожежнагляду: що повинен знати підприємець

Редакція ВД
Стаття

Прийшов державний інспектор Держпожежнагляду: що повинен знати підприємець

 

Приватний підприємець отримав письмове повідомлення від органів Державного пожежного нагляду про намір проведення планової перевірки об’єкта суб’єкта господарювання щодо відповідності останнього вимогам чинного законодавства з пожежної безпеки. Як казав Платон: «Гарний початок — половина справи». Той, хто володіє знаннями, може подолати безліч перепон. До вашої уваги пропонується стаття, за допомогою якої ви на рівних зможете спілкуватися з пожежним інспектором. Про права та обов’язки інспектора Державного пожежного нагляду, види перевірок, строки та періодичність їх здійснення, порядок проведення та іншу корисну інформацію, що стане у нагоді суб’єкту господарювання, йтиметься далі.

 

Документи статті

Інструкція № 59

— Інструкція з організації роботи органів державного пожежного нагляду, затверджена наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 06.02.2006 р. № 59.

Інструкція № 130

— Інструкція про порядок та умови застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів, затверджена наказом МНС від 21.10.2004 р. № 130.

Порядок № 150

— Порядок видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень, затверджений постановою КМУ від 14.02.2001 р. № 150.

Постанова № 502

— постанова КМУ «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року» від 21.05.2009 р. № 502.

Порядок № 1324

— Порядок розподілу суб’єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності для безпеки життя і здоров’я населення, навколишнього природного середовища щодо пожежної безпеки, затверджений постановою КМУ від 14.11.2007 р. № 1324.

 

Мораторій на перевірки

Одразу нагадаємо, що згідно з

постановою № 502 до 2011 року введено мораторій на перевірки суб’єктів підприємництва (див. «ВД», 2009, № 12, с. 2). Серед контролюючих органів, які повинні дотримуватися цього мораторію, також і органи Держпожежнагляду. Як виняток органи Держпожежнагляду мають право планово перевіряти суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику та позапланово в разі отримання звернення громадян і юридичних осіб зі скаргою на порушення перевіряючими суб’єктом господарювання вимог законодавства (у нашому випадку пожежного). Але якщо до підприємця все ж таки прийшли органи Держпожежнагляду з перевіркою, постанова № 502 не є достатньо вагомою причиною, щоб відмовити їм у перевірці (за наявності інших вагомих підстав, наприклад, якщо його перевіряють планово або є причини для позапланової перевірки).

 

Права та обов’язки перевіряючих

Порядок організації та здійснення інспекторами пожежного нагляду за дотриманням вимог пожежної безпеки підприємствами всіх організаційно-правових форм та форм власності визначається

Інструкцією № 59.

Посадові особи органів Держпожежнагляду мають, зокрема, такі права:

1. Проводити планову чи позапланову перевірки тільки в робочий час та в присутності керівника або його заступника чи уповноваженої ним особи, одержувати від них необхідні пояснення, відомості, довідки, документи, матеріали.

2. Залучати спеціалістів центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій за погодженням з їх керівниками до проведення планових та позапланових перевірок, а також незалежної експертизи.

3. Надавати (надсилати) обов’язкові для виконання приписи, постанови, розпорядження, експертні висновки (з питань проведення експертизи проектної документації) про усунення порушень і недоліків у роботі, пов’язаній із забезпеченням пожежної безпеки та проведенням заходів щодо запобігання пожежам, здійснювати контроль за їх виконанням.

4. Отримувати безкоштовно відомості і документи, які характеризують стан пожежної безпеки на об’єктах, дані про пожежі, технічну документацію на розроблення і виготовлення пожежонебезпечних приладів, обладнання та іншої продукції, речовин і матеріалів, відповідні статистичні дані, дислокацію об’єктів, технічні паспорти та іншу інформацію з питань, які належать до компетенції Держпожежнагляду.

5. Притягати до адміністративної відповідальності посадових осіб об’єктів та громадян згідно з чинним законодавством.

6. Проводити попередні перевірки обставин і причин виникнення пожеж, загибелі та травмування людей, знищення або пошкодження матеріальних цінностей.

7. Застосовувати до суб’єктів господарювання санкції у вигляді запобіжних заходів (заборона здійснення діяльності) за порушення вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, що створюють загрозу виникнення пожежі або перешкоджають її гасінню та евакуації людей (

Інструкція № 130).

8. Анулювати дозвіл на початок роботи, який був виданий органом Держпожежнагляду, у разі невиконання умов забезпечення пожежної безпеки

(пункт 131 Порядку № 150).

9. Перевіряти наявність документів, які дають право на виконання пожежонебезпечних робіт.

10. Проводити практичне відпрацювання планів евакуації людей або дій працівників об’єкта на випадок пожежі.

11. Вимагати від суб’єкта господарювання усунення виявлених порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки та припинення дій, які перешкоджають здійсненню Держпожежнагляду.

12. Фіксувати процес здійснення перевірок протипожежного стану суб’єктів господарювання на засоби аудіо- та відеотехніки.

Посадові особи органів Держпожежнагляду під час виконання функцій державного пожежного нагляду зобов’язані:

1. Дотримуватися ділової етики у взаємовідносинах із суб’єктами господарювання.

2. Не втручатися і не перешкоджати здійсненню господарської діяльності під час здійснення планових та позапланових перевірок, якщо це не загрожує життю та здоров’ю людей, не спричиняє небезпеки виникнення пожеж та перешкод для їх гасіння.

3. Забезпечувати нерозголошення комерційної таємниці суб’єкта господарювання, що стає доступною посадовим особам під час здійснення Держпожежнагляду.

4. Ознайомити керівника суб’єкта господарювання (його заступника чи уповноважену ним особу) з результатами перевірок.

5. За зверненням суб’єкта господарювання надавати консультаційну допомогу з питань пожежної безпеки.

 

Як проводяться планові перевірки

Планові перевірки.

Під час проведення планових перевірок здійснюється огляд (обстеження) територій, будівель, споруд та приміщень, а також будь-яких документів чи предметів, які стосуються забезпечення пожежної безпеки.

Планові перевірки об’єктів, які належать до сфери управління (власності, володіння, користування) суб’єктів господарювання, здійснюються відповідно до квартальних планів-графіків, які затверджуються керівниками відповідних органів Держпожежнагляду до 20-го числа останнього місяця кварталу, що передує плановому.

До речі

, у разі взяття на облік нових об’єктів із середнім або незначним ступенем прийнятного ризику планування перевірок таких об’єктів починається з I кварталу 2011 року (відповідно до пункту 1 постанови № 502).

Строк здійснення планової перевірки об’єктів

, які належать до сфери управління суб’єктів господарювання для суб’єктів малого підприємництва (приватних підприємців), не може перевищувати 5 робочих днів. Продовження строку здійснення планової перевірки не допускається.

Періодичність проведення планових перевірок

об’єктів суб’єктів господарювання встановлюється з урахуванням ступеня ризику їх господарської діяльності, який визначається відповідно до Порядку № 1324.

Суб’єкти господарювання з високим ступенем прийнятного ризику перевіряються щороку.

Суб’єкти господарювання з середнім ступенем прийнятного ризику — один раз на три роки починаючи з I кварталу 2011 року.

Суб’єкти господарювання з незначним ступенем прийнятного ризику — один раз на п’ять років починаючи з I кварталу 2011 року.

Корисна інформація

: відповідні органи Держпожежнагляду оприлюднюють критерії та періодичність проведення планових перевірок протипожежного стану об’єктів суб’єктів господарювання шляхом розміщення інформації в мережі Інтернет або на власних веб-сайтах.

Планові перевірки проводяться за умови письмового повідомлення про перевірку (далі — повідомлення)

не пізніше як за десять днів до дня їх здійснення, яке надсилається рекомендованим листом чи телефонограмою або вручається особисто керівнику об’єкта або уповноваженій ним особі під розписку.

У разі наявності на об’єктах приміщень, дільниць тощо, які здаються в оренду, орган

Держпожежнагляду зобов’язаний ознайомити орендарів про дату та час здійснення планової перевірки та забезпечити їх присутність під час перевірки.

Слід пам’ятати

, що посвідчення на проведення планової чи позапланової перевірки (далі — посвідчення) повинно бути підписане керівником або заступником керівника відповідного органу Держпожежнагляду (із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові особи, що здійснює перевірку) та засвідчено печаткою. Перед початком здійснення перевірки посвідчення разом зі службовим посвідченням пред’являється керівнику об’єкта або уповноваженій ним особі. Копія посвідчення на проведення перевірки надається суб’єкту господарювання. Посвідчення є чинним лише протягом зазначеного в ньому строку здійснення перевірки. Посадова особа органу Держпожежнагляду без посвідчення на проведення перевірки та службового посвідчення не має права на здійснення перевірки.

Перед початком здійснення перевірки посадова особа органу Держпожежнагляду робить запис у відповідному журналі суб’єкта господарювання (за його наявності).

Позапланові перевірки.

Позапланові перевірки об’єктів суб’єктів господарювання з середнім та незначним ступенями прийнятного ризику не проводяться за умови укладення договорів добровільного страхування відповідальності перед третіми особами, за винятком здійснення перевірок об’єктів будівництва, а також умов виконання постанов про застосування запобіжних заходів та перевірки виконання приписів, виданих за результатами проведення планової перевірки.

При проведенні позапланових перевірок

повідомлення не надсилається. Під час проведення позапланової перевірки з’ясовуються лише ті питання, необхідність яких стала підставою для здійснення вказаного заходу, з обов’язковим їх зазначенням у посвідченні. Керівник об’єкта або уповноважена ним особа має право ознайомитися з підставою проведення позапланової перевірки та отримати копії відповідних документів.

Строк здійснення позапланової перевірки

для суб’єктів малого підприємництва (приватних підприємців) — не може перевищувати 2-х робочих днів. Продовження строку здійснення позапланової перевірки не допускається.

Корисна інформація

: позапланові перевірки об’єктів суб’єктів господарювання, які проводяться з метою контролю за виконанням приписів та постанов, до 1 січня 2011 року можуть не проводитися за умови, що керівник суб’єкта господарювання самостійно повідомить орган Держпожежнагляду про виконання відповідного розпорядчого документа (припису, постанови) і усунення виявлених за результатами перевірки порушень вимог пожежної безпеки з наданням матеріалів (проектно-кошторисна документація, договори на виконання протипожежних робіт, розрахунки з оплати за виконання робіт тощо), які це підтверджують. У такому разі перевірка достовірності наданих керівником суб’єкта господарювання даних проводиться під час наступної планової перевірки.

Акт перевірки додержання (виконання) суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки

(далі — акт) складається у разі, якщо за результатами перевірки виявлені порушення вимог законодавства у сфері пожежної безпеки.

В акті зазначається стан виконання вимог пожежної безпеки, а в разі невиконання —

детальний опис виявлених порушень з посиланням на відповідні вимоги законодавства та норми у сфері пожежної безпеки. Акт складається у двох примірниках та підписуються в останній день перевірки. У разі якщо керівник об’єкта (або уповноважена ним особа) робить зауваження щодо здійснення перевірки, то вони є невід’ємною частиною акта, який підписується із зауваженнями. У разі відмови керівника об’єкта від підписання акта або отримання його другого примірника посадова особа органу Держпожежнагляду вносить до нього відповідний запис та надсилає його рекомендованим листом з повідомленням за місцезнаходженням суб’єкта господарювання.

На підставі акта, складеного за результатами планової перевірки, під час якої виявлено порушення протипожежних вимог,

протягом 5 робочих днів після її завершення, складається припис на усунення порушень вимог пожежної безпеки (далі — припис), в якому також відображаються заходи щодо усунення недоліків у діяльності адміністрації щодо забезпечення пожежної безпеки об’єктів, які перевіряються.

Запропоновані приписами заходи

повинні обґрунтовуватися вимогами нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки та обговорюватися з керівниками об’єктів або уповноваженими ними особами із установленням термінів їх виконання, які до 1 січня 2011 року мають становити 30 діб.

Припис має два розділи. До першого розділу включаються невиконані заходи попереднього припису із зазначенням минулих термінів їх виконання та пропонуються нові терміни, а до другого — нові запропоновані заходи і терміни їх виконання.

Корисна інформація

: припис зберігається в наглядовій справі до повного його виконання, але не менше 5 років.

При проведенні перевірок у попередньому приписі інспектор зобов’язаний зробити відмітки про виконання або невиконання заходів, запропонованих під час попередньої перевірки. При виконанні протипожежних заходів навпроти кожного з них робиться позначка «виконано», ставиться дата перевірки та підпис відповідного інспектора, а при невиконанні — у кінці припису відмічаються порядкові номери невиконаних пунктів, указуються заходи, які вжиті до винних осіб, а також запобіжні заходи, з чим ознайомлюється керівник об’єкта.

На завершення зауважимо, що

за невиконання заходів припису та в разі виявлення нових порушень установлених законодавством вимог пожежної безпеки державний інспектор з пожежного нагляду може вжити заходів щодо притягнення винних осіб до відповідальності та (або) застосування запобіжних заходів відповідно до законодавства.

 

Матеріал підготував Кость Бондаренко, фахівець з пожежної безпеки та охорони праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі