Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи подається звітність з екозбору за відсутності джерел забруднення?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи подається звітність з екозбору за відсутності джерел забруднення?

 

Запитання. Підприємець протягом декількох попередніх років орендував транспортні засоби, ніс витрати з придбання ПММ для них та, як наслідок, звітував зі збору за забруднення. Чи потрібно наступного року подавати звітність з цього збору, якщо договір оренди закінчується наприкінці поточного року, а інших джерел забруднення навколишнього природного середовища на підприємстві немає?

 

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до пункту 9 Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303 (далі — Порядок № 303), базовий податковий (звітний) період збору дорівнює календарному кварталу . Розрахунок збору подається наростаючим підсумком з початку року, що спричиняє необхідність подавати його до кінця звітного року (якщо в попередніх звітних кварталах року збір нараховувався) навіть за умови, що у звітному кварталі цього ж року об’єкт для нарахування екозбору відсутній.

Свого часу податківці висловлювали думку (див. лист ДПАУ від 07.12.2007 р. № 15310/5/15-0516), що в разі, коли платник збору подавав звіт за попередній рік, а з початку поточного року об’єкт для обчислення збору відсутній, то за такі звітні періоди поточного року звіт не подається (до настання кварталу, в якому об’єкт для обчислення збору знову з’явиться). Більше того, якщо об’єкт для обчислення збору був відсутній протягом усього звітного року, то за жоден з податкових періодів такого звітного року (квартал, півріччя, дев’ять місяців та рік) розрахунок не треба подавати взагалі.

Через деякий час думка податкових органів щодо питання, яке розглядається, змінилася на протилежну, про що свідчить консультація одного з провідних фахівців ДПАУ у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 40, с. 38. Там, зокрема, зазначалося: якщо платник збору за забруднення навколишнього природного середовища у I кварталі поточного звітного календарного року не здійснював експлуатацію пересувних джерел забруднення, а розпочав їх експлуатацію з II кварталу, то такий платник повинен подавати розрахунки збору з початку року, оскільки він перебуває на обліку в податкових органах як платник збору за забруднення навколишнього природного середовища і заяву про зняття його з обліку не подав.

Із 31 липня 2009 року питання щодо необхідності подання звітності зі збору за забруднення тими платниками зазначеного збору, які з початку звітного року не планують здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин та розміщення відходів протягом звітного року, урегульовано безпосередньо Інструкцією про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затвердженою наказом Мінекобезпеки України та ДПА України від 19.07.99 р. № 162/379 (далі — Інструкція № 162/379 ). Так, абзацом 9 пункту 7.1 цієї Інструкції передбачено, що такий платник збору повинен повідомити про це відповідний орган державної податкової служби за місцем знаходження джерел забруднення, а у разі здійснення викидів пересувними джерелами забруднення — орган державної податкової служби, у якому перебуває на податковому обліку, та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення збору за забруднення навколишнього природного середовища. В іншому випадку платник збору зобов’язаний подавати податкові розрахунки за загальними правилами, установленими Інструкцією № 162/379.

З аналізу наведеної норми та за відсутності додаткових роз’яснень податківців з цього приводу можна дійти висновку, що платник збору за забруднення навколишнього природного середовища, який з початку 2010 року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин та розміщення відходів протягом цього року, може скласти зазначену заяву та надати її до відповідного податкового органу саме у звітному, тобто 2010 році, причому не пізніше граничного терміну подання податкового розрахунку збору за I квартал 2010 року, який припадає на 11 травня 2010 року.

Виходячи з вимоги абзацу 9 пункту 7.1 Інструкції № 162/379, зверненої саме до платників збору за забруднення, вважаємо, що тим суб’єктам господарювання, які до цього часу не мали об’єкта для обчислення цього збору та жодного разу не звітували з нього, зазначену заяву подавати не треба. Пояснюється це тим, що особа, яка не мала об’єкта для оподаткування тим чи іншим податком або збором, не може вважатися платником цього податку (збору), за винятком, коли законодавством передбачено інші підстави для її обов’язкової реєстрації, окрім наявності/відсутності об’єкта оподаткування на момент такої реєстрації.

Водночас, з огляду на думку, висловлену податківцями у згаданій вище консультації (див. журнал «Вісник податкової служби України», 2008, № 40, с. 38), та з метою усунення майбутніх непорозумінь рекомендуємо подати заяву про відсутність об’єкта обчислення екозбору й тим суб’єктам господарювання, які до цього часу не здійснювали забруднення навколишнього природного середовища та жодного разу не звітували з цього збору.

Насамкінець нагадаємо, що в разі ненадання відповідної заяви та неподання протягом звітного року до податкового органу звітності зі збору за забруднення до суб’єкта господарювання буде застосовано штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто в розмірі 170 грн., за кожне таке неподання або її затримку (підпункт 17.1.1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III).

На жаль, тим платникам екозбору, які відповідно до Порядку № 303 мають звітувати з цього збору за місцем свого податкового обліку, щорічно доведеться подавати до свого податкового органу зазначену заяву про відсутність об’єкта обчислення збору. А от для тих платників, які для сплати цього збору стали на облік як платники окремих видів податків, існує можливість уникнути цього обов’язку. Для цього треба буде знятися з такого «окремого» обліку.

Так, згідно з підпунктом 7.11.2 Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80, при надходженні (наявності) відповідних підтвердних документів або після закінчення бюджетного року платники окремих податків, у яких відсутні об’єкти, ліквідовані (закриті, реорганізовані) підрозділи, у зв’язку з цим такий платник податків був зарахований до категорії платників окремих податків, за умови своєчасності і повноти сплати податків на відповідній території до Державного бюджету України та місцевого бюджету, на підставі службових документів відповідних галузевих підрозділів податкового органу виключаються з категорії платників окремих податків відповідного органу державної податкової служби.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі