Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Якщо в період зупинення діяльності вчинено разовий правочин

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Якщо в період зупинення діяльності вчинено разовий правочин

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець перейшов з єдиного податку на загальну систему та планував до кінця року не провадити діяльність. Однак він усе ж таки вчинив разовий правочин з покупцем — фізичною особою та отримав від нього готівку. Що загрожує підприємцю в такому разі? Чи можна якось виправитися, щоб мінімізувати суми штрафів?

 

ВІДПОВІДЬ. Спочатку розберемося з ситуацією. Найімовірніше, у нашому випадку виручка підприємця при роботі на єдиному податку досягала граничної межі 500 тис. грн., через що вирішено було не діяти до кінця року (не отримувати виручку, щоб наступного року знову працювати на єдиному податку).

Ну а оскільки єдиний податок сплачується завжди, навіть якщо виручки немає, підприємець з метою економії перейшов на загальну систему, при використанні якої якщо дохід не отримуєш, то й податок з доходів (ПДФО) сплачувати не потрібно.

Однак було допущено помилку. Не можна, перебуваючи на загальній системі, продавати товар за готівку без РРО та без торгового патенту (а їх, мабуть, у підприємця не було, оскільки, якщо діяльність на загальній системі не провадиться, вони не потрібні). Що може загрожувати за таку помилку?

Відверто кажучи, імовірність того, що податківці виявлять згаданий продаж, мінімальна. Адже гроші отримані від фізичної особи (громадянина), до того ж отримані готівкою, тобто практично жодних доказів вчинення правочину немає довідка 1. Крім того, громадяни (покупці) не звітують до податкової та не повідомляють, кому та скільки сплатили коштів (на відміну від підприємців або юридичних осіб, які таку інформацію подають податківцям у ф. № 1ДФ).

Таким чином, довідатися про порушення перевіряючі можуть лише в тому випадку, коли підприємець сам зазначив отримані від фізичної особи кошти у Книзі за формою № 10 і відобразив їх у декларації про доходи. Якщо так і є, то інспектор може цілком законно застосувати такі штрафи:

 

Порушення

Штраф

Коментар

Продаж товару за готівку без РРО

5-кратний розмір вартості товарів, проданих без застосування РРО (стаття 17 Закону про РРО)

Продаж товару за готівку без торгового патенту

2-кратний розмір вартості торгового патенту (стаття 8 Закону про патентування)

Оскільки продаж був разовим, для нього міг бути придбаний короткостроковий торговий патент на 1 день, тому штраф має становити не більше 20 грн. (пункт 4 статті 3 Закону про патентування)

Несплата ПДФО

Оскільки суму ПДФО, що підлягає сплаті, визначає податковий орган, на підприємця не накладається штраф за несплату ПДФО (підпункт 17.1.5 Закону № 2181, підпункт 6.1.3 Інструкції № 110, лист ДПАУ від 20.11.2009 р. № 14244/5/17-0416)

Для того щоб не застосовувався штраф, обов'язково потрібно подати декларацію про доходи (утім, її в будь-якому разі потрібно подавати при роботі на загальній системі), причому за відображення в ній неправильних даних штрафи не застосовуються (підпункт 6.1.3 Інструкції № 110)

 

Якимось чином виправити помилку в цй ситуації неможливо, та й сенсу немає. Адже штрафів з ПДФО немає, а оформити торговий патент «заднім» числом не можна, так само як і провести операцію через РРО.

Однак є один важливий нюанс, що працює на користь підприємця:

штрафи, передбачені Законом про РРО і Законом про патентування, є адміністративно-господарськими санкціями. Тому, якщо з дня порушення минув 1 рік, їх накладати вже не можна (стаття 250 ГКУ). Хоча слід зазначити, що податківці можуть виступати проти застосування статті 250 ГКУ. У такому разі доведеться за захистом своїх інтересів звертатися до суду.

Документи консультації

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Закон про патентування

— Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР.

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Інструкція № 110

– Інструкція про порядок застосування штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.03.2001 р. № 110.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Тобто отримана сума виручки не фігурує у виписці банку, до того ж письмового договору купівлі-продажу, очевидно, також немає. А щодо розрахункового документа про отримання готівки, то навіть якщо підприємець і видав його покупцю, це не страшно (оскільки документ знаходиться не у підприємця).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі