Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як бути, коли своєчасно не враховано відсотки за депозитом у Книзі за формою № 10 та Звіті єдиноподатника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як бути, коли своєчасно не враховано відсотки за депозитом у Книзі за формою № 10 та Звіті єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець-єдиноподатник у 2009 році закрив депозит і отримав проценти (60 тис. грн.), проте не відобразив їх у Книзі ф. № 10 та у Звіті єдиноподатника. Які заходи покарання щодо цього можуть бути вжиті? Як виправити цю ситуацію?

 

ВІДПОВІДЬ. Наскільки серйозно підприємцю слід підійти до цієї проблеми, залежить від того, яку суму виручки він отримав у 2009 році. Є два варіанти.

Варіант 1 — сума виручки, відображена у Звіті єдиноподатника за 2009 рік, становить 440 тис. грн. або менше.

У такому разі можна легко виправити ситуацію.

Існує ймовірність того, що податківці вимагатимуть від підприємця відобразити в Книзі ф. № 10 та у Звіті єдиноподатника проценти за депозитом. З ними, звичайно, можна сперечатися (див. далі), але за цих обставин простіше погодитися і діяти так:

до Книги ф. № 10 внести виправлення. Оскільки єдиноподатники записують виручку до Книги ф. № 10 загальною сумою за підсумками дня, достатньо виправити підсумкову суму того дня, в який проценти було отримано на поточний рахунок, — зазначити суму, на 60 тис. грн. більшу, ніж було записано (як саме зробити виправлення, див. у «ВД», 2010, № 7, с. 15). Якщо до початку перевірки виправлення не буде зроблено, податківці можуть загрожувати адмінштрафом за статтею 1641 КУпАП за неправильне ведення обліку доходів та витрат (від 51 до 136 грн.);

Звіт єдиноподатника за 2009 рік узагалі можна не виправляти, оскільки за помилки в ньому оштрафувати підприємця неможливо. Якщо ж дуже хочеться виправитися, то можна спробувати повторно подати до податкової цей Звіт з правильними даними (тобто з урахуванням суми процентів), зазначивши на ньому: «Уточнений». Крім того, добре б додати до нього письмове пояснення помилки («ВД», 2010, № 7, с. 20).

Варіант 2 — минулорічна виручка перевищувала 440 тис. грн.

У такому разі доведеться серйозно поборотися з податківцями, адже якщо включити до виручки суму процентів за депозитом (60 тис. грн.), то вийде, що у 2009 році виручка «перевалила» за критичну для єдиноподатників межу, тобто перевищила 500 тис. грн.

Відповідно становищу підприємця не позаздриш — податківці наполягатимуть на тому, що з 01.01.2010 р. він працює на загальній системі оподаткування, а отже, повинен сплачувати податок з доходів у розмірі 15 % (а якщо врахувати, що на загальній системі треба ще й сплачувати пенсійний внесок у розмірі 33,2 % та реєструватися платником ПДВ, то картина взагалі стає сумною).

Тому в цій ситуації потрібно запастися всіма можливими аргументами, які допоможуть підприємцю відстояти своє право працювати на єдиному податку в поточному році. Отже, потрібно довести, що проценти за депозитом до виручки єдиноподатника не включаються. Це можна зробити тільки за умови, що:

депозитний договір було укладено з банком від імені фізичної особи — громадянина, а не від імені підприємця довідка 1. Підтвердження того — наявність у договорі П. І. Б. громадянина та його ідентифікаційного номера і відсутність реквізитів свідоцтва про держреєстрацію як підприємця. Отже, проценти, отримані за депозитом, є доходом громадянина;

у Свідоцтві про сплату єдиного податку, яке діяло у 2009 році, не було такого виду діяльності, як «Отримання процентів за вкладами». Отже, проценти за депозитом — це дохід громадянина-фізособи, що не стосується підприємницького доходу довідка 2. Виходить, що з суми процентів сплачується податок з доходів, а до виручки єдиноподатника ця сума не потрапляє довідка 3.

Зауважимо, що

ДПАУ у своєму листі від 03.06.2004 р. № 4400/6/17-3116 розмежувала проценти, які нараховуються на залишок грошей на поточному рахунку, та проценти, які нараховуються за депозитом. Якщо в першому випадку головний податковий орган чітко вказав на те, що сума процентів має потрапити до Книги ф. № 10 та до Звіту єдиноподатника, то в другому випадку такої вказівки немає. Це й зрозуміло: адже використання підприємцем поточного рахунка в госпдіяльності — очевидне, а ось депозит із підприємницькою діяльністю пов'язаний не завжди. Отже, якщо депозитний договір укладено від імені особи, яка побажала виступати як громадянин, а не як підприємець, навіть ДПАУ, як бачимо, не наполягає на тому, щоб проценти за депозитом ураховувалися в підприємницькій виручці такої особи.

На підставі наведених аргументів можна зробити такий висновок:

якщо депозитний договір укладено від імені громадянина, то проценти за депозитом не включаються до підприємницької виручки такої особи і не відображаються в документах, що стосуються його підприємницької діяльності. Відповідно ні до Книги ф. № 10, ні до Звіту єдиноподатника сума процентів потрапляти не повинна. У результаті сума процентів не братиметься до уваги під час порівняння виручки єдиноподатника з межею 500 тис. грн.

Якщо ж у депозитному договорі особа виступала як підприємець, доведеться погодитися з податківцями і перейти на загальну систему оподаткування з усіма наслідками, що звідси випливають.


Документи консультації

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Як відомо, фізособа-громадянин у разі укладення договорів має право вибору: або виступати від імені громадянина, не згадуючи про свій підприємницький статус, або виступати як суб'єкт господарювання (підприємця). Зрозуміло,

для цілей оподаткування доходи, отримані від підприємницької діяльності, не змішуються з доходами, отриманими від інших видів діяльності громадянина (наприклад, до виручки єдиноподатника не включається зарплата, яку він отримує як найманий працівник-громадянин, якщо одночасно з підприємницькою діяльністю він працює за трудовим договором).

2 Проте, якщо особа уклала депозитний договір, виступаючи як підприємець, і до того ж сплачує єдиний податок за максимальною ставкою (200 грн./місяць), суд навряд чи зарахує цей аргумент (

лист ВАСУ від 28.09.2009 р. № 1275/10/13-09).

3

До 01.01.2013 р. податок з доходів із суми процентів не утримується, тобто дорівнює нулю підпункти 4.2.12 та 22.1.4 Закону про податок з доходів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі