Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи відображається у Книзі за формою № 10 повернення авансу

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи відображається у Книзі за формою № 10 повернення авансу

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець у березні перерахував постачальнику передоплату за дві партії товару. Однак у квітні було вирішено придбати всього одну партію, у зв'язку з чим постачальник повернув підприємцю частину авансу. Чи потрібно записувати суму поверненого авансу до графи «Сума виручки (доходу)» Книги за формою № 10?

 

ВІДПОВІДЬ. Ні, отримання власних коштів, раніше перерахованих постачальнику, не є доходом підприємця, тому у графі «Сума виручки (доходу)» Книги за формою № 10 не відображається. Водночас якщо підприємець під час виплати авансу (у березні) відразу записав його суму до графи «Витрати» Книги за формою № 10, то у квітні цю суму потрібно виправити з урахуванням того, що частину сплаченого авансу повернуто постачальником. Про те, як здійснюються виправлення у Книзі за формою № 10, див. «ВД», 2010, № 7, с. 15.

Які аргументи можна навести на користь того, що повернений аванс не є виручкою? Вони досить прості:

1) якщо підприємець є єдиноподатником, то згідно зі статтею 1 Указу № 746 його виручкою є лише сума, отримана на поточний рахунок або до каси від операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Очевидно, що повернена сума авансу надходить не від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), а є всього лише поверненням власних коштів, раніше перерахованих постачальнику. Відповідно повернення авансу не є виручкою єдиноподатника, а отже, він не повинен відображатися у графі «Сума виручки (доходу)» Книги за формою № 10;

2) якщо підприємець працює на загальній системі оподаткування, то послатися на визначення виручки не вдасться, оскільки в Декреті про прибутковий податок немає чітко сформульованого визначення доходу для використання його при роботі на загальній системі оподаткування. Утім зрозуміло, що дохід — це певна економічна вигода, яка може надходити у вигляді грошових коштів, матеріальних або нематеріальних благ. У нашому ж випадку підприємець не отримує жодної вигоди, оскільки повернення авансу не дає прибутку (оскільки хоча кошти, раніше перераховані постачальнику, і повернулися, але водночас підприємець втратив право отримати від постачальника товари на цю суму).

Слід зауважити, що податківці в цьому питанні також досить лояльні і не примушують підприємців уключати до виручки суму поверненого авансу. Вони вважають, що до початку виконання договору (тобто до відвантаження товару) аванс усе ще належить покупцю, тому повернення авансу є поверненням власних коштів довідка 1 (див. журнал «Вісник податкової служби України», 2005, № 22).


Документи консультації

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Декрет про прибутковий податок

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 На відміну від повернення авансу при поверненні оплати за вже відвантажені товари податківці вимагають відображати виручку у Книзі за формою № 10 (наприклад, коли товари повернуто постачальнику у зв'язку з виявленням браку, а оплату за них повернуто покупцю). На наш погляд, і в цьому випадку виручку відображати не потрібно. Аргумент для єдиноподатників: гроші надходять не від продажу товарів, а у зв'язку з поверненням їх постачальнику, аргумент для підприємців на загальній системі: жодної економічної вигоди від повернення товарів покупець не отримує.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі