Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи відображаються у Книзі за формою № 10 кошти, отримані до каси, а потім унесені на поточний рахунок

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи відображаються у Книзі за формою № 10 кошти, отримані до каси, а потім унесені на поточний рахунок

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець у березні отримав готівкову виручку та записав її до Книги за формою № 10. У квітні цю саму суму було внесено на поточний рахунок, причому у графі «Призначення платежу» підприємець зазначив: «Унесення виручки на поточний рахунок».

Чи потрібно цю суму записувати до Книги за формою № 10 у квітні (у момент її зарахування на поточний рахунок)?

 

ВІДПОВІДЬ. Ні, виручка відображається у Книзі за формою № 10 один раз у момент її отримання до каси або на поточний рахунок (залежно від того, куди її вносить покупець). Надалі підприємець має право використовувати такі кошти на свій розсуд (у тому числі поповнювати ними поточний рахунок). Тепер детальніше.

Формулювання «Унесення виручки на поточний рахунок» у Заяві на переказ готівки зазвичай сприймається податківцями з підозрою — вони вважають, що підприємець уносить на свій рахунок невраховану виручку (так звану чорну готівку). Однак у нашій ситуації це зовсім не так.

Як тільки готівкова виручка надійшла до каси підприємця (у березні), він відразу записав її до графи «Сума виручки (доходу)» Книги за формою № 10. Це означає, що виручку оприбутковано, тобто вимогу пункту 2.6 Положення № 637 виконано.

Положення № 637

більше нічого від підприємця не вимагає, а отже:

оприбутковану виручку можна використовувати в будь-яких цілях (оскільки немає норми, яка б зобов'язала підприємця використовувати її лише за цільовим призначенням);

— готівкову виручку необов'язково вносити на поточний рахунок (

Положення № 637 не вимагає від підприємців уносити готівку на поточний рахунок і не встановлює для цього жодних строків).

Отже, якщо підприємець уносить на поточний рахунок готівкову виручку, слід визначити, чи відображав він її у Книзі за формою № 10. Якщо відображав —

удруге записувати цю саму суму до Книги за формою № 10 не потрібно. При цьому не має значення, коли відбувається зарахування власних коштів на поточний рахунок: у тому самому кварталі, в якому їх було отримано у вигляді готівкової виручки, чи пізніше.

Відстоюючи свої інтереси, у цій ситуації

можна скористатися ще й таким аргументом: коли підприємець записує виручку до Книги за формою № 10, він сплачує з неї податок:

— працюючи на загальній системі — податок з доходів (ПДФО);

— працюючи на єдиному податку — єдиний податок.

Після сплати податку отримана сума стає власними коштами підприємця

. Ну а власні кошти підприємець може використовувати як завгодно, жоден нормативно-правовий акт не обмежує його в цьому.

Якщо ж послухати податківців і все ж таки записати зазначену суму до Книги за формою № 10 удруге (під час унесення готівки на поточний рахунок), це призведе до подвійного оподаткування

(тобто ПДФО справлятиметься з тієї самої суми вдруге), що недопустимо (Декрет про прибутковий податок і Указ № 746 передбачають сплачувати з виручки податок лише один раз).

Таким чином, при внесенні на поточний рахунок готівки, раніше вже записаної до Книги за формою № 10, повторний запис про виручку робити не потрібно. Щоб уникнути непорозумінь з перевіряючи, ми радимо надалі діяти так: у

Заяві на переказ готівки у графі «Призначення платежу» зазначати «Поповнення власних оборотних коштів» (а не «Унесення виручки на рахунок»).

Документи консультації

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Декрет про прибутковий податок

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Положення № 637 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі