Теми статей
Обрати теми

Юридична підтримка. Чи можна «позичити» автобусний маршрут?

Редакція ВД
Стаття

Чи можна «позичити» автобусний маршрут?

 

Ситуація.

Я, підприємець-єдиноподатник, уклав із міськвиконкомом договір на перевезення пасажирів містом (міський маршрут). Автобус сьогодні вийшов з ладу, потребує серйозного ремонту. Розривати договір з міськвиконкомом не хочеться. Чи існує можливість надати маршрут в оренду іншому підприємцю (знайомому), який має автобус. Який договір ми можемо укласти? Чи існують у цьому випадку інші варіанти укладення договору, крім договору оренди?

 

Документи консультації

Закон № 2344

— Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III.

Закон № 1961

— Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» від 01.07.2004 р. № 1961-IV.

Правила № 1388

— Правила державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів і мотоколясок, затверджені постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388.

Порядок № 1081

— Порядок проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затверджений постановою КМУ від 03.12.2008 р. № 1081.

Ліцензійні умови

— Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», затверджені наказом Держкомпідприємництва, Міністерства транспорту та зв’язку України від 01.02.2008 р. № 9/119.

 

Чи можна передати маршрут іншому перевізнику?

Почнемо з того, що спеціальним нормативним актом, в якому встановлено вимоги щодо автомобільних перевезень, є

Закон № 2344. Відповідно до статті 7 Закону № 2344 організацію пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах загального користування покладено на виконавчий орган сільської, селищної, міської ради відповідного населеного пункту. Перевезення пасажирів автобусами в режимі регулярних пасажирських перевезень здійснюють автомобільні перевізники на автобусних маршрутах загального користування на договірних умовах з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

У свою чергу, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування зобов’язані, зокрема, проводити конкурс на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування та забезпечувати укладення договору на автобусних маршрутах загального користування з автомобільним перевізником — переможцем конкурсу, а також забезпечувати контроль за виконанням ним умов договору

(стаття 43 Закону № 2344).

Порядок проведення конкурсу на перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування затверджено

Порядком № 1081. Згідно з пунктом 35 Порядку № 1081 перевізник самостійно забезпечує в повному обсязі перевезення пасажирів відповідно до умов договору про організацію перевезень або дозволу, у тому числі резервними автобусами на випадок виходу з ладу або збільшення пасажиропотоку. А згідно зі статтею 44 Закону № 2344 автомобільний перевізник — переможець конкурсу повинен самостійно забезпечувати перевезення пасажирів.

Таким чином,

здавати в оренду маршрут іншому перевізнику категорично не можна — це суперечитиме законодавству. Використовувати маршрут може лише той перевізник, який виграв конкурс та уклав договір з органом місцевого самоврядування. Надалі саме він своїми силами повинен забезпечувати перевезення.

Отже, у цій ситуації слід подумати над тим, як організувати перевезення «чужим» автобусом, але від імені перевізника. Інших варіантів немає.

 

Перевезення чужим автобусом: як це можна здійснити?

У

статті 45 Закону № 2344 визначено вимоги до автомобільних перевізників, що допускаються до участі в конкурсі. Так, для участі в конкурсі на право обслуговувати маршрут допускаються перевізники (як фізичні, так і юридичні особи), які:

— мають ліцензію;

використовують на законних підставах автобуси відповідного класу в достатній кількості;

— забезпечують виконання вимог технології автомобільних перевезень, передбачених

статтею 34 Закону № 2344.

Відповідно до

статті 29 Закону № 2344 автомобільним перевізником, що здійснює перевезення пасажирів на договірних умовах, є суб’єкти господарювання, які згідно із законодавством та отриманою ним ліцензією надають послуги за договором перевезення пасажирів транспортним засобом, що використовується ним на законних підставах. Переможець конкурсу, який отримав на законних підставах дозвіл на роботу конкретного маршруту, повинен мати пакет документів, установлених статтею 39 Закону № 2344 .

Для

автомобільного перевізника, який здійснює регулярні пасажирські перевезення, обов’язковими документами є:

— ліцензія;

— договір з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування (або їх дозвіл);

— паспорт маршруту;

документ, що підтверджує використання транспортного засобу на законних підставах;

— інші документи, передбачені законодавством.

Отже,

обов’язковою вимогою для здійснення автомобільних перевезень переможцем конкурсу, який уклав з органом місцевого самоврядування відповідний договір, є використання транспортного засобу на законних підставах . Якими ж можуть бути законні підстави для використання транспортного засобу?

Єдиною нормою в законодавстві, яка визначає такі законні підстави, є

пункт 1.6 Закону № 1961: «власники транспортних засобів — юридичні та фізичні особи, які відповідно до законів України є власниками або законними володільцями (користувачами) наземних транспортних засобів на підставі права власності, права господарського відання, оперативного управління, на основі договору оренди, довіреності або правомірно експлуатують транспортний засіб на законних підставах».

Водночас безпосередньо при здійсненні пасажирських перевезень перелік законних підстав для використання транспортних засобів набагато вужчий. У цій ситуації таких підстав може бути всього дві, зокрема, якщо використовується автобус, який:

1) перебуває у

власності перевізника;

2) узято

в оренду з відповідним оформленням тимчасового реєстраційного талона та ліцензійної картки на перевізника — учасника конкурсу. Оформлення довіреності або іншого цивільно-правового договору, на наш погляд, є неможливим.

Пояснимо нашу позицію. При здійсненні пасажирських перевезень діють

Ліцензійні умови. У Ліцензійних умовах чітко зазначено (пункт 2.2), що ліцензіати, які надають послуги з внутрішніх перевезень пасажирів автобусами, зобов’язані здійснювати перевезення транспортними засобами, на яких оформлено свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, видане відповідними підрозділами Державтоінспекції. Згідно з Правилами № 1388 таке свідоцтво видається власнику транспортного засобу.

Відповідно до

Ліцензійних умов передбачено єдиний випадок, коли потрібна наявність тимчасового реєстраційного талона (який може оформлятися не на власника транспортного засобу) — у разі використання транспортного засобу, переданого його власником в установленому порядку в оренду ліцензіату. Тобто єдиний можливий спосіб використання автобуса при здійсненні перевезень не на підставі права власності є укладення договору оренди. Інших способів використання чужого автомобіля (наприклад, за допомогою оформлення довіреності) Ліцензійні умови не передбачають.

 

Якщо зробити неправильно

На закінчення давайте розберемося, чим може загрожувати використання автобуса при здійсненні перевезень не на законних підставах (тобто якщо автобус не належатиме перевізнику на праві власності або не буде оформлено договір оренди)?

Відповідно до

статті 60 Закону № 2344 за порушення законодавства про автомобільний транспорт Головавтотрансінспекція застосовує до автомобільних перевізників штрафні санкції. Отже, за надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів без оформлення документів, передбачених Законом № 2344 (у тому числі підтверджуючих законні підстави використання транспортного засобу), загрожує штраф у розмірі 1700 грн. (100 нмдг).

 

Матеріал підготував Григорій Берченко, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі