Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як єдиноподатнику обліковувати проценти за депозитом і проценти банку, нараховані на залишок коштів на поточному рахунку?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як єдиноподатнику обліковувати проценти за депозитом і проценти банку, нараховані на залишок коштів на поточному рахунку?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець-єдиноподатник розмістив в банку депозит для суб’єктів малого бізнесу. У березні він достроково закрив депозитний договір і отримав вклад і проценти за депозитом. Чи потрібно у Звіті платника єдиного податку та у Книзі за формою № 10 відображати отримані проценти за депозитом як дохід?

Чи є для єдиноподатника доходом проценти банку на залишок на поточному рахунку, нараховані в кінці місяця, і чи відображати їх у Книзі за формою № 10?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед зазначимо, що проценти, про які йдеться (і за депозитом, і на залишок на поточному рахунку), не обкладаються податком з доходів (ПДФО) до 01.01.2013 р. (підпункти 4.2.12 і 22.1.4 Закону про податок з доходів).

Для цілей сплати єдиного податку отримання процентів також не має значення, оскільки щомісячна сума єдиного податку — величина постійна і не залежить від розміру доходу, отриманого єдиноподатником (потрібно лише, щоб річний дохід не перевищив 500 тис. грн. — стаття 1 Указу № 746).

Таким чином, отримання процентів не буде підставою виникнення у підприємця додаткових зобов’язань зі сплати податків.

Тепер розберемося з Книгою за формою № 10 і Звітом єдиноподатника.

Підприємець відкрив депозит саме як суб’єкт господарювання, а не як пересічний громадянин. Отже, проценти за депозитом є його доходом від підприємницької діяльності. У такому разі їх має бути відображено у Книзі за формою № 10, а звідти вони потраплять до Звіту єдиноподатника. Те саме стосується й процентів, нарахованих на залишок коштів на поточному рахунку, оскільки поточний рахунок також використовується для цілей провадження підприємницької діяльності.

Однак якщо бути послідовними, то важливо відмітити такий нюанс: у Свідоцтві про сплату єдиного податку, найімовірніше, не зазначено вид діяльності на зразок: «отримання процентів за вкладами». Таким чином, отримані проценти не належать до діяльності на єдиному податку, а звідси — повинні розцінюватися як дохід громадянина — фізичної особи (тобто непідприємницький дохід) та обкладатися ПДФО за правилами, установленими для громадян — фізичних осіб (нагадаємо, що до 01.01.2013 р. ПДФО із суми процентів не справляється).

У свою чергу, дохід громадянина не відображається в документах, що стосуються його підприємницької діяльності. Тому теоретично проценти за депозитом і на залишок на поточному рахунку ні до Книги за формою № 10, ні до Звіту єдиноподатника потрапляти не повинні.

Однак на практиці податківці вимагають, щоб сума процентів відображалася у Книзі за формою № 10 та у Звіті єдиноподатника

(лист ДПАУ від 03.06.2004 р. № 4400/6/17-3116). Щоб уникнути проблем з перевіряючими, краще таку їх вимогу виконати. Тим більше, оскільки депозит було відкрито на умовах, що застосовуються для суб’єктів малого підприємництва (тобто відкрито фізичною особою, яка виступала як єдиноподатник), шанси довести в суді, що проценти за депозитом — це не виручка єдиноподатника, малі. Ну а оскільки сума процентів (і за депозитом, і за поточним рахунком) потрапить до Звіту єдиноподатника, її слід ураховувати при розрахунку річної виручки єдиноподатника для цілей порівняння з межею в 500 тис. грн.

Що ж до основної суми депозиту (суми вкладених коштів), то вона не є доходом підприємця, і на це є дві причини:

1) основна сума депозиту не є виручкою єдиноподатника, оскільки надходить не від продажу товарів (робіт, послуг), як того вимагає

стаття 1 Указу № 746, а як повернення власних коштів підприємця;

2) вона не включається до оподатковуваного доходу фізичної особи

(підпункт 4.3.23 Закону про податок з доходів).

Таким чином,

ні у Книзі за формою № 10, ні у Звіті єдиноподатника основна сума депозиту не фігуруватиме (зрозуміло, що вона не враховуватиметься і в річній виручці єдиноподатника).

Документи консультації

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Указ № 746 — Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі