Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Перерахунок пенсії: що з персоніфікацією?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Перерахунок пенсії: що з персоніфікацією?

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець на єдиному податку має намір у 2010 році провести перерахунок пенсії. Раніше для цього необхідно було подати до ПФ звіт щодо персоніфікації «за себе». Однак сьогодні у зв'язку зі змінами в звітності перед ПФ, звіт щодо персоніфікації подається тільки раз на рік (виходить, що його можна буде подати не раніше 2011 року). А як же тоді перерахувати пенсію?

 

ВІДПОВІДЬ. Дійсно, в Порядку 26-1 зазначено, що підприємці подають до ПФ відомості «за себе» тільки раз на рік, інших строків подання звітності для них не встановлено. Найімовірніше, це недоробка самого Порядку № 26-1. Адже основний акцент в ньому було зроблено саме на найманих працівниках, щодо яких персоніфікація тепер подається щомісячно. Природно, що при виході на пенсію подавати за них додаткову персоніфіковану звітність стало непотрібно. Однак про самих підприємців, які оформляють пенсію собі або перераховують її, розробники Порядку № 26-1 забули. Сподіваємося, що незабаром цю помилку буде виправлено.

Ну а поки ще працівники ПФ приймають звіти щодо персоніфікації у будь-який час від тих підприємців, які оформляють пенсію або мають намір провести її перерахунок (принаймні, так діє ПФ у м. Харків). Адже без цієї звітності до ПФ не зможуть заповнити та видати підприємцю довідку, необхідну йому для підтвердження стажу.

Виходячи з усних рекомендацій працівників ПФ, для перерахунку пенсії правильно діяти так:

1)

заповнити та подати до ПФ звіт щодо персоніфікації (за формою додатка 5 до Порядку № 26-1) за ті місяці 2010 року, які настали до дати перерахунку;

2)

після закінчення 2010 року знову подати звіт щодо персоніфікації вже за весь 2010 рік. Однак у ньому не потрібно заповнювати дані за ті місяці, за які підприємець уже відзвітував (у 2010 році перед перерахунком пенсії).

Слід зазначити й такий нюанс: поки ще зміни у персоніфікованій звітності не остаточно відпрацьовано, тому програмне забезпечення для приймання звітності за формою

додатка 5 до Порядку № 26-1 не працює. Щоправда у ПФ запевняють, що воно запрацює з дня на день. Ураховуючи такі обставини працівники ПФ радять тим підприємцям, які мають намір зайнятися перерахунком найближчим часом, подавати звітність щодо персоніфікації за старою формоб (на бланку «IНДАНI»), а пізніше (після того, як програма запрацює) повторити ту саму інформацію на новому бланку (форма додатка 5 до Порядку № 26-1).

Документи консультації

Порядок № 26-1

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 24.11.2009 р. № 26-1.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі