Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можна повернути єдиний податок, сплачений авансом за працівника, якщо той звільняється

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можна повернути єдиний податок, сплачений авансом за працівника, якщо той звільняється

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець-єдиноподатник заплатив авансом єдиний податок (50 % ставки) за найманого працівника за травень 2010 року, проте працівник звільняється 30 квітня 2010 року. Іншого працівника на його місце підприємець поки що брати не планує. Чи повернуть підприємцю сплачені за працівника, який звільняється, за травень 50 % ставки єдиного податку?

 

ВІДПОВІДЬ. Згідно з Указом № 746 підприємець-єдиноподатник повинен здійснювати доплату 50 % ставки єдиного податку за осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах. Якщо ж він припиняє використовувати найману працю якого-небудь працівника, то доплачувати за нього 50 % ставки єдиного податку вже не потрібно.

Отже, щойно розривається трудовий договір з найманим працівником (про що в трудовому договорі робиться відповідна позначка), за нього доплати не проводяться. Проте тут також потрібно враховувати особливість сплати єдиного податку — не менше ніж за один цілий місяць. Тому доплата 50 % ставки єдиного податку припиняється з того місяця, в якому працівник не працюватиме жодного дня, в нашому випадку — з травня.

Таким чином, якщо працівник у травні не перебуватиме в трудових відносинах з підприємцем, сума єдиного податку, сплачена за нього авансом, вважається надмірно сплаченою.

Крім того, якщо працівник єдиноподатника звільняється, то згідно з Порядком № 599 виписану на нього Довідку підприємець зобов’язаний повернути до органу податкової служби.

При цьому обов’язково слід звернути увагу на такий момент. Дату, з якої працівник припиняє перебувати в трудових відносинах з підприємцем, логічно визначати за відповідною позначкою в трудовому договорі. Проте на практиці податківці частенько беруть до уваги дату повернення Довідки, виданої на працівника, який звільнився.

Ураховуючи те, що працівник звільняється 30 квітня (в останній день місяця), затримка зі здаванням Довідки може мати негативні наслідки для підприємця. Податківці можуть вважати, що працівник перебував у трудових відносинах з підприємцем і в травні 2010 року. Доводити, що працівник припиняє трудові відносини з підприємцем не з моменту здавання Довідки, а з дати розірвання трудового договору, зазначеної в трудовому договорі, часто буває дуже складно.

Як ми бачимо, принципове значення має навіть один день, тому підприємцю слід було здати Довідку в день розірвання трудового договору з найманим працівником.

У такому разі частина єдиного податку, сплачена за цього працівника, вважатиметься надміру сплаченою і підлягає поверненню або зарахуванню в рахунок майбутніх платежів.

Також разом із Довідкою підприємцю потрібно принести до податкової служби заяву з проханням повернути або зарахувати в рахунок майбутніх платежів надміру сплачені гроші. Найімовірніше, податківці порекомендують підприємцю залишити гроші в рахунок наступної сплати єдиного податку, оскільки процедура повернення грошових коштів «технічно» складніша.

Ще раз підкреслимо — в передоплаченому місяці працівник не повинен працювати жодного дня, інакше гроші підприємцю можуть не повернути.


Документи консультації

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99.

Порядок № 599

— Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі