Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як бути з витратами на зіпсований товар

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як бути з витратами на зіпсований товар

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець на загальній системі здійснює продажі швидкопсувних товарів, які потребують дотримання умов зберігання. Однак через необережність незначна частина товару зіпсувалася. Що робити з витратами, понесеними на такий товар: коригувати їх у Книзі за формою № 10 чи відображати їх у декларації про доходи?

 

ВІДПОВІДЬ.

Почнемо з витрат у Книзі за формою № 10. Вони повинні відображатися в ній за фактом їх здійснення, тобто записуватися до Книги за формою № 10 у хронологічному порядку. Виходить, що в разі купівлі товарів їх вартість відразу потрапляє до графи «Витрати» Книги за формою № 10, не очікуючи, поки підприємець отримає дохід від продажу такого товару. Однак під час підрахунку чистого доходу наприкінці місяця (або кварталу) повинні ураховуватися лише ті записані до Книги за формою № 10 витрати, які пов'язані з отриманим протягом місяця (кварталу) доходом. Решта суми витрат «зависне» у Книзі за формою № 10 доти, доки не буде отримано пов'язаний з ними дохід.

Таким чином, якщо зіпсовані товари будуть списані (знищені), а не продані, то витрати на їх придбання не зможуть брати участі у визначенні чистого доходу. Хоча, як уже згадувалося, при закупівлі товару їх буде зазначено у Книзі за формою № 10.

Що стосується декларації про доходи, то до неї потраплять лише ті витрати, які пов'язані з реалізованим у звітному періоді товаром, тобто які беруть участь у визначенні чистого доходу. Тому витрати на придбання зіпсованого товару не потраплять до витрат.

Також підприємцю — платнику ПДВ доведеться відкоригувати податковий кредит з ПДВ, що припадає на суму зіпсованого товару понад норми природного убутку. Коригування здійснюється в рядку 16.4 декларації з ПДВ, однак представники податкових органів часто наполягають на тому, що його потрібно проводити шляхом нарахування податкових зобов'язань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі