Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Припинення підприємця — єдиноподатника з найманими працівниками

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Припинення підприємця — єдиноподатника з найманими працівниками

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець прийняв рішення про припинення діяльності. Чи повинен він, крім звернення до держреєстратора, також звертатися до інших органів (податкової, Пенсійного і соцфондів)? Коли потрібно звільнити найманих працівників? Чи можуть працівники продовжувати працювати в період оформлення припинення діяльності? Коли підприємець може припинити сплачувати єдиний податок?

 

ВІДПОВІДЬ. Процедура зняття підприємця з держреєстрації (оформлення припинення діяльності) регулюється

статтями 46 — 52 Закону про держреєстрацію.

Умовно її можна поділити на два етапи:

1) унесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення фізичної особи — підприємця щодо припинення підприємницької діяльності;

2) державна реєстрація припинення підприємницької діяльності.

Для проходження

першого етапу підприємець має подати реєстратору: заяву про припинення підприємницької діяльності й документ, що підтверджує внесення плати за опублікування повідомлення про прийняття рішення щодо припинення підприємницької діяльності.

Далі реєстратор зобов'язаний не пізніше наступного дня з дати отримання документів унести до Єдиного реєстру запис про прийняття підприємцем рішення щодо припинення діяльності й того самого дня передати органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду, фондів соціального страхування

повідомлення про внесення такого запису. Тобто держреєстратор повідомляє ці органи про те, що фізособа — підприємець розпочала процедуру ліквідації.

Тепер щодо

другого етапу. Він розпочнеться через два місяці з дати опублікування повідомлення про прийняття рішення щодо припинення підприємницької діяльності у спеціальному виданні. У підприємця з'являється право подати реєстратору (особисто, надіслати рекомендованим листом, або передати через уповноважену особу) документи на реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Перелік документів виглядає так:

— заповнена реєстраційна картка на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за його рішенням;

— свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця;

— довідка

відповідного органу державної податкової служби про відсутність заборгованості за податками, зборами (обов'язковими платежами);

довідка відповідного органу Пенсійного фонду про відсутність заборгованості;

довідка відповідних органів фондів соціального страхування про відсутність заборгованості або про те, що особа не перебувала на обліку.

Якщо документи «проходять», реєстратор повинен внеси до Єдиного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, і того ж дня надсилає повідомлення про це органу державної податкової служби, Пенсійному фонду і фондам соціального страхування, а також органам статистики.

Дата внесення до Єдиного реєстру відповідного запису є датою реєстрації припинення підприємницької діяльності, а підприємцю видається (надсилається) свідоцтво про держреєстрацію зі спеціальною відміткою (стосовно того, що припинення підприємницької діяльності зареєстроване).

Так загалом виглядає процедура «ліквідації» підприємця. Для того щоб відповісти на запитання щодо звільнення працівників і закінчення сплати підприємцем єдиного податку, нас більше цікавитиме другий етап, а точніше, дії підприємця для його здійснення.

Другий етап оформлення процедури припинення діяльності починається

не раніше ніж через 2 місяці після опублікування повідомлення.

Найважливіше те, що підприємець повинен отримати

довідки про відсутність заборгованості в податковому органі, Пенсійному та інших соціальних фондах. Для цього він звертається до цих органів із заявою, після якої вони призначають перевірки.

Звільнення працівників

. Зауважимо, що в Законі про держреєстрацію немає чітких вказівок щодо звільнення працівників. За логікою намір підприємця оформити припинення діяльності вже свідчить про те, що діяльність як така не ведеться, і відповідно наймані працівники вже звільнилися або звільнені.

Однак, як уже зазначалося, про обов'язок «усіх звільнити» до початку оформлення ліквідації підприємця в

Законі про держреєстрацію не йдеться. Тому виникає запитання, чи можна потягти час і зберегти якомога довше штат співробітників?

По-перше, отримавши відомості від держреєстратора, фонди призначають перевірку в підприємця, яка повинна підтвердити відсутність у нього заборгованості. Підприємець отримає довідку, якщо в нього «не зависнуть» жодні виплати працівникам, а відповідно й заборгованість за внесками із заробітної плати.

По-друге, згідно з

пунктом 8.9 і підпунктом 8.1.1 пункту 8.1 Інструкції № 80 у 3-денний строк з дати внесення до Єдиного державного реєстру відомостей про те, що підприємець перебуває у процесі припинення, він повинен подати до органу державної податкової служби такі документи:

заяву про припинення платника податків за формою N 8-ОПП, дата якого фіксується в журналі за формою № 6-ОПП;

оригінали документів, що видаються органами державної податкової служби платнику податків (свідоцтва, патенти, довідки за формою № 4-ОПП, інші довідки тощо), а також завірені органом державної податкової служби копії цих документів, якщо вони видавалися і підлягають поверненню до органу державної податкової служби.

До таких документів належить Свідоцтво єдиноподатника і «трудові» довідки найманих працівників.

Отже, після проходження першого етапу припинення реєстрації, підприємець має якнайшвидше розпочати другий етап. Інакше процедура ліквідації може розтягнутися на невизначений час через те, що підприємець не здасть своєчасно документи і не розрахується з бюджетом і соцфондами.

Таким чином, підприємцю доцільно розірвати трудові договори з працівниками перш ніж звернутися до держреєстратора, або відразу ж після проходження першого етапу ліквідації.

Також нагадаємо про такий нюанс. Якщо підприємець планує звільняти працівника на підставі

пункту 1 статті 40 КЗпП, тобто у зв'язку з ліквідацією, то вони зобов'язані не пізніше ніж за 2 місяці до передбачуваного звільнення подати до центру зайнятості за місцем реєстрації звіт за формою № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників». Зазначимо, що при звільненні «за власним бажанням» працівника такий звіт подавати не потрібно.

Єдиний податок

. Тепер перейдемо до питання, з якого моменту підприємець може не сплачувати єдиний податок, якщо він звернувся до держреєстратора. Як уже зазначалося, у 3-денний строк з дати внесення до Єдиного державного реєстру відомостей про те, що підприємець перебуває у процесі припинення, він повинен подати до податкового органу Свідоцтво єдиноподатника і «трудові» довідки працівників. Тоді з наступного дня він перестає бути платником єдиного податку.

З липня 2010 року підприємці — єдиноподатники мають здійснювати доплату до Пенсійного фонду до розміру мінімального страхового внеску. Вносити доплату підприємці зобов'язані протягом 20 календарних днів, наступних після звітного кварталу (за III квартал 2010 року — не пізніше 20.10.2010 р.), однак у своєму

Роз'ясненні від 21.07.2010 р. Пенсійний фонд зазначив, що вони можуть робити це і щомісячно. Тому за місяці III кварталу, коли підприємець був на єдиному податку, він повинен здійснити відповідну доплату, інакше, знову ж таки, в нього будуть проблеми з отриманням довідки в Пенсійному фонді.

І схоже, що незалежно від того, скільки днів останнього місяця підприємець був на єдиному податку, він пенсійну доплату повинен буде внести в сумі як за цілий місяць.

Повернувши Свідоцтво єдиноподатника, підприємець не перестає бути платником податків, а переходить на загальну систему. Проте, оскільки на час оформлення ліквідації підприємця його діяльність будо зупинено, то чистого доходу, а отже, і об'єкта для нарахування податку з доходів і внесків до Пенсійного фонду, в нього не буде.

Підприємець повністю втратить статус платника податків тільки після того, як буде знятий з обліку в податковому органі. Відповідно до

пункту 8.4 Інструкції № 80 підставою для зняття з обліку фізособи — підприємця в органах державної податкової служби є отримання від держреєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення особи із зазначенням номера і дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

Дата зняття з обліку

в податковому органі відповідає даті закриття останньої картки особових рахунків платника податків або даті отримання повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення платника податків у разі, якщо на момент отримання повідомлення було закрито всі картки особових рахунків такого платника податків.

Як бачимо, підприємець втратить статус платника податків тільки після того, як припинить свою діяльність, а отже,

до цього моменту повинен подавати звіти.

Узагалі згідно з

пунктом 8.2 Інструкції № 80 податкова перевірка в підприємця, що ліквідовується, має розпочатися протягом місяця після того, як податківці отримають повідомлення від держреєстратора про його намір припинити діяльність, тобто протягом місяця після першого етапу процедури ліквідації. Однак, як показує практика, від моменту отримання податківцями повідомлення від держреєстратора до перевірки може пройти значно більше часу.

Тому якщо підприємець пробуде на загальній системі деякий час, то він повинен буде подати декларацію про доходи, зазначивши в ній фактичні доходи і витрати, що дорівнюють «0,00», а також звітність до Пенсійного фонду за себе. Сплачувати внески до Пенсійного фонду не доведеться, знову ж таки через відсутність чистого доходу.


Документи консультації

КЗпП

Кодекс законів про працю України від 12.10.71 р.

Закон про держреєстрацію

— Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Інструкція № 80 — Порядок обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), затверджений наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі