Теми статей
Обрати теми

Форма № 20-ОПП: чи потрібно її подавати і навіщо

Редакція ВД
Стаття

Форма № 20

-ОПП: чи потрібно її подавати і навіщо

 

У зв'язку з тим, що з 01.07.2011 р. штрафи за порушення податкового законодавства застосовуються вже в повному розмірі (а не у розмірі 1 грн., який діяв з 01.01.2011 р. до 30.06.2011 р.), податківці активно почали шукати нові приводи для того, щоб штрафувати підприємців. Одним з їх чергових прийомів стала маловідома форма № 20-ОПП, за неподання якої вони погрожують новими штрафами.

Отже, давайте озброїмося знаннями про те, що таке форма № 20-ОПП, хто повинен її подавати, в які терміни, як її заповнити і чи загрожує щось підприємцеві за неподання цього звіту.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Порядок № 979

— Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 979.

Положення № 954

— Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затверджене наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. № 954.

 

Хто й коли зобов'язаний подавати форму № 20-ОПП

Форму № 20-ОПП було запроваджено

з 14.01.2011 р. Про те, що з цієї дати підприємці зобов'язані подавати її до податкової, йдеться в Порядку № 979 довідка 1.

Так, згідно з

розділом VIII Порядку № 979, з січня 2011 року у всіх платників податків з'явився новий обов'язок, а саме: інформувати податківців про всі свої об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням. Ця інформація подається, якщо у підприємця відбуваються такі події:

1) виникає новий об'єкт оподаткування;

2) змінюється існуючий об'єкт оподаткування;

3) скасовується наявний об'єкт оподаткування.

Ця інформація саме і подається у вигляді форми № 20-ОПП — і подається вона до тієї податкової, яка розташована за місцезнаходженням об’єкта оподаткування (зверніть увагу: далеко не завжди це буде «рідна» податкова, розташована за місцем проживання самого підприємця).

Проте відразу досить складно зрозуміти, в яких конкретно випадках податківці вимагатимуть від підприємця форму № 20-ОПП, а в яких — ні, адже поки що не зрозуміло, що ж, власне, розуміти під терміном «об'єкт оподаткування»? Давайте розбиратися.

 

Що таке «об'єкт оподаткування»

На жаль,

Порядок № 979 не дає детального переліку об'єктів оподаткування, тому для формування більш-менш цілісної картини інформацію доводиться визбирувати з різних джерел буквально по дрібках.

Згідно з

пунктом 8.2 Порядку № 979 для цілей складання форми № 20-ОПП термін «об'єкти оподаткування» включає три складові:

1) безпосередньо об'єкти оподаткування

— майно, у зв'язку з яким у платника податків виникають обов'язки зі сплати податків і зборів. За кожним видом податку і збору такі об'єкти визначаються згідно з Податковим кодексом.

Ймовірно, саме про цю складову «об'єктів оподаткування» йде мова в

статті 22 Податкового кодексу: «Об'єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об'єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов'язує виникнення у платника податкового обов'язку»;

2) об'єкти, пов'язані з оподаткуванням

, — дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки зі сплати податків і зборів (на наш погляд, тут маються на увазі види діяльності підприємця);

3) об'єкти, через які здійснюється діяльність

(інакше кажучи, пункти здійснення діяльності: торговельні точки, склади, пункти надання послуг, офіси, цехи, кафе, ресторани, кіоски, лотки, палатки тощо). Рекомендований перелік таких об'єктів ДПАУ розмістила на своєму офіційному сайті (http://www.sta.gov.ua). Щоправда, незважаючи на його значний розмір, зазначений перелік навряд чи є вичерпним (судячи з плутаної нумерації, податківці не лише до цього часу поповнюють його, але й залишили «запас» номерів для майбутніх коригувань), та суть, у принципі, зрозуміла. Ознайомитися з переліком можна на сайті ДПАУ у розділі «Ексклюзив від департаментів ® Департамент інформаційно-аналітичного забезпечення процесів оподаткування ® Типи об’єктів оподаткування» або на с. 12 цього номера.

Після того як ми з'ясували, що таке «об'єкт оподаткування», вже набагато простіше зрозуміти,

в яких випадках слід подавати форму № 20-ОПП (пункти 8.3 та 8.5 Порядку № 979, пункт 63.3 Податкового кодексу):

— відразу після

реєстрації підприємцем;

— у разі

реєстрації рухомого або нерухомого майна (зрозуміло, якщо наявність такого майна веде до обов'язку сплачувати будь-який вид податку (збору));

— у разі

відкриття нової торговельної точки;

— у разі зміни типу об'єкта оподаткування (наприклад, замість діяльності кафе підприємець відкриває магазин одягу; або замість екоподатку за викиди пересувними джерелами починає сплачувати екоподаток за розміщення відходів);

— у разі, якщо

змінюється найменування об'єкта оподаткування (наприклад, змінюється назва торговельної точки);

— у разі

зміни місцезнаходження об’єкта оподаткування (діяльність здійснюється за іншою адресою);

— у разі, коли змінюється

стан об’єкта оподаткування (припустимо, підприємець у власному приміщенні продавав одяг, а потім вирішив припинити цю діяльність і здає магазин в оренду);

— у разі

припинення діяльності;

— у разі

зміни системи оподаткування;

— у разі

зміни виду діяльності (зайняття новим видом діяльності, скасування існуючого виду діяльності);

— у разі

оренди нового приміщення;

— у разі припинення оренди приміщення, що використовується нині;

— у разі, коли підприємець

припиняє бути платником якогось податку (збору) або навпаки, стає платником нового податку (збору);

— та за інших обставин, пов'язаних зі змінами об'єктів оподаткування підприємця.

Перелік обставин, у разі настання яких потрібно подати форму № 20-ОПП, поповнили і самі податківці. Так, у Єдиній базі податкових знань (ЄБПЗ) вони роз'яснили, що

з 01.01.2011 р. усі підприємці зобов'язані подати форму № 20-ОПП про об'єкти оподаткування, що є у них на початок року. Утім, із самого Порядку № 979 така вимога не випливає, у Податковому кодексі її теж немає. Тому подавати чи не подавати форму № 20-ОПП у такому разі — справа самого підприємця, але потрібно зважати на те, що податківці наполягатимуть на її поданні.

Звіт за формою № 20-ОПП подається в кількості, достатній для надання інформації про всі об'єкти оподаткування. Причому

під час першого його подання зазначаються всі об'єкти оподаткування, що є у підприємця. А надалі (у разі повторного його подання) достатньо буде зазначити лише новий об'єкт оподаткування або той об'єкт, щодо якого відбуваються зміни (додаток 11 до Порядку № 979).

 

Терміни подання форми № 20-ОПП

У

пункті 8.4 Порядку № 979 встановлено такий термін подання форми № 20-ОПП: «Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (об'єкт оподаткування), за ф. № 20-ОПП (додаток 11) подається протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття до органу державної податкової служби за місцезнаходженням такого об'єкта».

Таким чином,

у разі виникнення у підприємця нового об’єкта оподаткування (відразу після його реєстрації, створення або відкриття) необхідно повідомити про це податківців протягом 10 робочих днів довідка 2. На наш погляд, ця вимога діє в таких випадках:

— реєстрація підприємця;

— відкриття підприємцем нових пунктів діяльності;

— унесення до ЄДР нового виду діяльності;

— виникнення обов'язку зі сплати нового виду податків (зборів).

Що ж до інших випадків подання форми № 20-ОПП, зокрема,

у разі зміни типу об’єкта оподаткування, його призначення, адреси або найменування, а також у разі закриття (скасування) об'єктів оподаткування, то строк подання оновленої інформації за формою № 20-ОПП не встановлено (пункт 8.5 Порядку № 979). Щоправда, якщо підприємець припиняє сплачувати якийсь вид податку (збору), то податківці обов'язково вимагають від нього форму № 20-ОПП. Лише після її отримання вони дозволять не подавати звіти щодо такого податку.

Як зазначено в

пункті 8.4 Порядку № 979, форма № 20-ОПП подається до тієї податкової, яка розташована за місцем знаходження об’єкта оподаткування. У зв'язку з цим виникає запитання: якщо об'єкт оподаткування розташовано в одному місці, а підприємець перебуває на обліку в іншому, чи потрібно в такому разі подавати копію форми № 20-ОПП до «своєї» податкової (тобто за місцем проживання підприємця)? Відповідь — ні, оскільки ані Податковий кодекс, ані Порядок № 979 цього не вимагають. Крім того, у самому бланку форми № 20-ОПП міститься вказівка на те, що цей звіт подається до ДПІ за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.

Що стосується ДПАУ, то в одному зі своїх роз'яснень у ЄБПЗ вона зазначила таке:

«… платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, органи ДПС за місцезнаходженням таких об'єктів (за основним і неосновним місцем обліку)». Цю фразу слід розуміти так: інформація про виникнення об'єктів оподаткування подається до «своєї» ДПІ (якщо об'єкт оподаткування перебуває в її віданні) або до «чужої» ДПІ (якщо об'єкт оподаткування перебуває на території «чужої» ДПІ).

 

Правила заповнення форми № 20-ОПП

Сама форма № 20-ОПП досить проста, а правил її заповнення не так уже й багато. Врахувати потрібно лише декілька нюансів:

1) якщо відбувається зміна

призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання, інформація про це зазначається у формі № 20-ОПП двома рядками:

— в одному рядку наводиться інформація про закриття того об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється;

— у другому рядку — оновлена інформація про об'єкт оподаткування, який створено або відкрито на підставі закритого (

пункти 8.4 і 8.5 Порядку № 979);

2) якщо об'єкт оподаткування повертається власнику, то в графі «Стан об’єкта оподаткування» зазначається об'єкт відчужений/повернутий власнику;

3)

якщо підприємець подає інформацію не про пункт діяльності (торговельна точка, пункт послуг, офіс тощо), а про інший об'єкт оподаткування (наприклад, про те, що він переходить з єдиного податку на загальну систему оподаткування), не зовсім зрозуміло, що писати в графі 3 розділу 4 форми № 20-ОПП «Тип об'єкта оподаткування**». Адже в переліку об'єктів оподаткування, розробленому ДПАУ, позначено лише різні пункти діяльності (пункти торгівлі, виробництва, послуг), але нічого не зазначено про інші об'єкти оподаткування (такі як дохід, майно, види діяльності підприємця). На наш погляд, у такому разі об'єкт оподаткування слід вписати до графи 3 «своїми словами» (наприклад, «система оподаткування доходів фізичної особи — підприємця»).

Розглянемо приклад заповнення форми № 20-ОПП.

 


ПРИКЛАД

ФОП Іванченко Микола Григорович (ІПН — 4610002572) мешкає в Комінтернівському районі м. Харкова, утримує спортзал «Вега-N», розташований у цьому ж районі. Розширюючи діяльність, 20.07.2011 р. він відкрив тренажерний зал «Сила» в Жовтневому районі м. Харкова (вул. Ак. Богомольця, 15). Як заповнити форму № 20-ОПП і коли її потрібно подати до податкової?

Форму № 20-ОПП потрібно подати до ДПІ Жовтневого району м. Харкова (за місцем розташування нового тренажерного залу). Строк подання — не пізніше 03.08.2011 р. (10 робочих днів після відкриття). Орієнтовний зразок заповнення форми № 20-ОПП може мати такий вигляд (див. с. 8):


 

img 1

img 2

 

Відповідальність за неподання форми № 20-ОПП

Податківці у своїх роз'ясненнях щодо необхідності подання форми № 20-ОПП (у ЄБПЗ) згадали про відповідальність підприємців і послалися на статтю

117 Податкового кодексу:

 


Яку відповідальність передбачено за неподання повідомлення за ф. № 20-ОПП про об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, які були зареєстровані, створені чи відкриті до 2011 року?

На підставі п. 63.3 ст. 63 р. II Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), платник податків, починаючи з 01.01.2011 — дня набрання чинності ПКУ, зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, в тому числі, які створені чи відкриті до 2011 року, органи ДПС за місцезнаходженням таких об'єктів (за основним та неосновним місцем обліку) шляхом подання повідомлення за ф. № 20-ОПП відповідно до Порядку обліку об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням, визначений в р. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом ДПА України від 22.12.2010 № 979, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30.12.2010 р. за № 1439/18734.

Згідно з п. 117.1 ст. 117 р. II ПКУ неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі ДПС, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог встановлених ПКУ, — тягнуть за собою накладення

штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 170 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, — 510 гривень.

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення

, — тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, — 1020 гривень.

 

Давайте поглянемо, про що ж насправді йдеться в

статті 117 Податкового кодексу:

 


«

Неподання у строки та у випадках, передбачених цим Кодексом, заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі державної податкової служби, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог, встановлених цим Кодексом, —

тягнуть за собою накладення

штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 170 гривень <…>.

У разі неусунення таких порушень або

за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, —

тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень<…>»


 

Що ми бачимо в наведеній цитаті?

Штраф у розмірі 170 грн. накладається за такі порушення:

1)

неподання документів для взяття на облік — це порушення жодним чином не пов'язане з формою № 20-ОПП. Адже навіть якщо у підприємця з'явиться об'єкт оподаткування в іншому районі, то він повинен буде стати на облік у «чужій» ДПІ (за місцезнаходженням об’єкта оподаткування), а для цього достатньо подати податківцям лише форму № 1-ОПП або № 5-ОПП (розділ VII Порядку № 979 пункт 7.2) довідка 2. Форма № 20-ОПП теж подається, але довідково, тобто без неї на облік підприємця все одно візьмуть, а обов'язок її подавати встановлено зовсім іншим розділом Порядку № 979 розділом VIII;

2)

неподання документів для реєстрації змін місцезнаходження або для внесення інших змін до облікових даних. Форма № 20-ОПП тут теж ні до чого, оскільки зміни до облікових даних уносяться або автоматично на підставі відомостей, отриманих від держреєстратора, або на підставі звернення, отриманого від підприємця (розділ IX Порядку № 979 — пункти 9.2 і 9.5). У свою чергу, інформація з форми № 20-ОПП не стосується облікових даних, а сам обов'язок подавати цей звіт установлено зовсім іншим розділом Порядку № 979 розділом VIII;

3)

неподання виправлених документів для взяття на облік або внесення змін, подання їх з помилками або не в повному обсязі. Зрозуміло, що суть цих порушень та сама, що і двох описаних вище, тому неподання форми № 20-ОПП тут теж ні до чого;

4)

неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку і складання податкової звітності. Зрозуміло, що це порушення не стосується форми № 20-ОПП і взагалі мало пов'язане з підприємцями, які бухоблік не ведуть, а податкову звітність складають переважно самі.

Таким чином, ми з'ясували, що

неподання форми № 20-ОПП не стосується порушень, перелічених у статті 117 Податкового кодексу, тому в цьому випадку немає підстав застосовувати штрафи, встановлені статтею 117 Податкового кодексу.

Отже, всі «залякування» з боку податківців штрафами за неподання форми № 20-ОПП не мають під собою законних підстав. Справді, якщо у підприємця з'являється новий об'єкт оподаткування, розташований за межами його «рідної» ДПІ, він повинен стати на облік у «чужій» податковій (за місцезнаходженням такого об'єкта) протягом 10 робочих днів. Лише у разі, коли він не стане на облік, податківці можуть застосувати до нього 170-гривнєвий штраф за

статтею 117 Податкового кодексу. Проте якщо він вчасно став на облік, але при цьому не подав (або подав із запізненням) форму № 20-ОПП, податківці за це порушення не зможуть покарати його штрафом за статтею 117 Податкового кодексу.

Тепер розглянемо ще один штраф, який можуть «притягувати за вуха» до форми № 20-ОПП (

стаття 119 Податкового кодексу):

«

Неподання або порушення порядку подання платником податків інформації для формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, передбаченого цим Кодексом, —

тягнуть за собою накладення

штрафу у розмірі 85 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого

протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, —

тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі

170 гривень».

Ну що ж, цей штраф стосується не лише підприємців, а й будь-яких фізосіб, які протягом місяця після зміни даних, зазначених в Єдиному держреєстрі, не повідомили про це податківців. Таке повідомлення подається за формою № 5ДР або № 5ДРП (

пункт 1 розділу IX Положення № 954). Таким чином, до звіту за формою № 20-ОПП штраф із статті 119 Податкового кодексу теж не має жодного відношення.

Ну і, нарешті, слід звернути увагу на такий примітний факт: строк подання форми № 20-ОПП установлений лише для випадків «

реєстрації, створення або відкриття» об’єкта оподаткування і становить 10 робочих днів (пункт 8.4 Порядку № 979). А от у разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування строк подання форми № 20-ОПП узагалі не встановлено (пункт 8.5 Порядку № 979). Виходить, що подати цей звіт можна у будь-який час, і отже, якщо на момент перевірки підприємець його ще не подав, жодного порушення немає. Ну а оскільки немає порушення — немає і відповідальності.

Отже, якщо підприємець вирішить відстоювати свої права — всі шанси у нього є. Ну а якщо сваритися з податківцями немає бажання — можна подати форму № 20-ОПП, тим паче що заповнити її досить просто.

 

Висновки

З 14.01.2011 р. усі платники податків зобов'язані інформувати податківців про свої об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням

(майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки зі сплати податків і зборів, а також об'єкти, через які здійснюється діяльність). Ця інформація подається у вигляді форми № 20-ОПП. Форма № 20-ОПП подається:

— у разі виникнення у підприємця

нового об’єкта оподаткування — протягом 10 робочих днів;

— у разі

зміни відомостей про існуючий об'єкт оподаткування — у будь-який строк (тобто конкретний строк подання не встановлено);

— податківці вимагають її від усіх підприємців — про об'єкти оподаткування, що є на початок 2011 року.

Що стосується штрафів за неподання форми № 20-ОПП, то зараз їх немає

, а всі «залякування» з цього приводу з боку податківців не мають під собою законних підстав. Так, покарати підприємця можуть лише в тому разі, якщо у нього з'явився новий об'єкт оподаткування, розташований за межами його «рідної» ДПІ, а він не став на облік у податковій за місцезнаходженням такого об'єкта протягом 10 робочих днів. Якщо ж підприємець вчасно став на облік, але при цьому не подав (або подав з запізненням) форму № 20-ОПП, податківці за це порушення не мають права застосовувати до нього штраф за статтею 117 Податкового кодексу. За неподання форми № 20-ОПП немає підстав накладати й інші штрафи, зокрема штраф за статтею 119 Податкового кодексу.

Довідкова інформація (довідка)

1 Нехай підприємця не хвилюють роз'яснення податківців стосовно того, що таку інформацію слід надавати з 01.01.2011 р. У своїх думках вони спираються на

пункт 63.3 Податкового кодексу (який набув чинності з 01.01.2011 р.), проте до того моменту, як з'явилася сама форма № 20-ОПП (тобто до 14.01.2011 р.) не було можливості надавати необхідну інформацію (оскільки не було відповідного звіту).

2

Зверніть увагу: якщо новий об'єкт оподаткування розташований не за місцем проживання підприємця, то основний обов'язок у такій ситуації — стати на облік у «чужій» ДПІ, тобто в податковій, розташованій за місцезнаходженням нового об’єкта оподаткування. Для цього потрібно протягом 10 робочих днів після створення об’єкта оподаткування подати до «чужої» ДПІ один з документів:

— реєстраційну заяву за формою № 1-ОПП;

— або форму № 5-ОПП з відміткою «облік за неосновним місцем обліку» (

пункт 7.2 Порядку № 979).

Третя складова об'єктів оподаткування для заповнення форми № 20-ОПП — перелік об'єктів, через які здійснюється діяльність

 

На с. 5 цього номера ми розглядали форму № 20-ОПП і з'ясували, що її необхідно подавати протягом 10 робочих днів після того, як підприємець реєструватиметься або відкриє новий пункт діяльності. На сайті ДПАУ http://www.sta.gov.ua наведено перелік типів об'єктів оподаткування, на який слід орієнтуватися під час складання звіту за формою № 20-ОПП. Наведемо його в цьому довіднику.

 

№ з/п

Об'єкт, через який здійснюється діяльність

33

автостоянка

34

автотранспорт

35

трейлер

36

автофургон

37

автоцистерна

38

агентство

42

адміністрація

43

адміністрація ринку

46

ангар

47

аптека

48

аптечний відділ

49

аптечний кіоск

51

аптечний пункт

55

архів

56

ательє

57

ательє мод

58

ательє пошиву

60

атракціон

61

АТС

64

багажне відділення

65

багажні каси

66

база

67

база відпочинку

68

база оптова

69

база ОРПК

71

бакалія

72

банк

73

банкетний зал

74

банний комплекс

75

банно-пральний комбінат

76

баня

77

баня-сауна

78

бар

82

бар-магазин

84

бар-ресторан

85

басейн

86

батіскаф

89

автобусний маршрут

90

бензоколонка

93

бочка

94

брокерська контора

96

будинок зв'язку

97

будинок культури

98

будинок моделей

99

будинок обрядів

100

будинок одягу

101

будинок побуту

102

будинок торгівлі

103

будматеріали

104

будівельна організація

106

букмекерська контора

107

булочна

109

бутік

110

буфет

111

бухгалтерія

113

бюро послуг

114

бюро ритуальних послуг

115

бібліотека

116

бібліотечний колектор

117

білетна каса

118

білетний кіоск

120

більярдна

121

біржа

123

вагова

125

вагон-ресторан

126

вагончик

128

валютна каса

130

варенична

131

вбиральня

134

ветеринарна аптека

135

ветеринарна клініка

136

ветеринарна лабораторія

137

ветеринарна лікарня

143

взуттєвий цех

146

видавництво

148

цех

149

виставка

150

виставка-продаж

151

виставочний зал

152

засіб пересувної мережі

153

вугільний склад

154

вузол зв'язку

155

відділ

156

відділ магазину

157

відділ передплати

158

відділення

160

відділення о/б

162

відеоклуб

165

відеостудія

166

відеотека

171

газова АЗС

173

галантерея

174

гастроном

176

годинникова майстерня

179

готель

181

гральний зал

184

гриль-бар

188

дегустаційний зал

192

диско-клуб

194

диспансер

195

диспетчерський пункт

196

дитяча кухня

198

добродійний фонд

200

довідкове бюро

204

душова

205

діагностичний центр

206

дільниця

209

електровузол

211

жек

212

жіноча консультація

213

завод

214

заготконтора

216

ЗАГС

217

закусочна

220

зал обрядових послуг

221

зал святкування

222

зал чекання

224

залізничний вокзал

233

зона відпочинку

235

зубопротезний кабінет

239

кабельне телебачення

240

кабінет

618

спортивний зал

619

тренажерний зал

620

зоопарк

621

інтернет-кафе

622

кабінет довіри

623

колонія виправна

624

копальня

625

корт

626

круподерка

627

машино-тракторна станція

628

морський вокзал

629

очисні споруди

630

приймальник-розподільник

631

пункт прийому вторинної сировини

632

пункт прийому металобрухту

633

пункт прийому реклами

634

пункт прийому склопосуду

635

сад

636

санаторій

637

стадіон

638

станція метеорологічна

639

станція насосна

640

станція санітарна

641

станція човнова

642

студія радіомовлення

644

технікум

645

центр кінологічний

646

церква

615

цирк

647

тролейбус

648

літня тераса

649

агент страховий

650

контролер

651

пивна кега

652

спиртосховище

654

будинок відпочинку

655

виносна торгівля

656

виїзна торгівля

657

ветеринарний пункт

658

вулканізація

659

гараж

660

депо

661

каса

662

каса ж/д

663

каса автобусна

664

каса припісна

665

кафетерій

666

кар'єр

667

клініка

668

комбінат

669

комплекс

670

лісництво

671

потяг

672

сховище

673

аеродром

674

адвокатська контора

675

кооператив

676

митниця

677

морозильна камера

678

турбаза

679

стіл

680

торгівельне місце

681

трамвай

244

казино

245

камера схову

247

кафе

249

кафе-кондитерська

255

кемпінг

256

кладовище

257

клуб

259

книгарня

260

ковбасний цех

262

колгосп

264

комбікормовий завод

267

комора

269

комп'ютерний зал

270

комп'ютерні ігри

276

комісійний магазин

277

кондитерський цех

279

консультативний пункт

282

контейнер

283

контора

287

копіювальний центр

290

косметична поліклініка

292

косметичний салон

293

котедж

296

крематорій

298

кулінарія

300

кухня

301

кімната відпочинку

302

кінотеатр

304

автобус

305

лабораторія

306

лавка

308

ларьок

309

ломбард

311

автобусна станція

312

луна-парк

313

лікарня

316

лісосклад

319

м'ясний розруб

320

м'ясо контроль

321

магазин

322

магазин-кафе

323

майданчик

325

майстерня

327

майстерня швейна

329

макаронний цех

331

манікюрний салон

335

маршрутне таксі

337

масажний кабінет

339

маслоцех

340

машбюро

343

медичний заклад

344

медичний кабінет

345

медичний центр

347

медпункт

348

медсанчасть

350

млин

352

модуль

354

мотель

355

музей

359

народний дім

360

нафтобаза

361

нотаріальна контора

362

нотаріус

363

обмінний фонд

367

овочі

368

оздоровчий комплекс

370

олійниця

371

операційна каса

372

операційний зал

374

оптика

377

оптовий склад

378

офіс

379

ощадбанк

381

павільйон

382

палатка

383

палац культури

384

паливний склад

385

палітурний цех

386

парк

387

паркування авто

390

пекарня

391

пельменна

392

переговорний пункт

393

переробка риби

394

переробка сільськогосподарської продукції

395

переробний цех

396

пересувна АЗС

398

перукарня

400

пивний бар

403

пляж

407

побутмайстерня

409

пологовий будинок

410

поліграфцентр

411

поліклініка

414

пост контролю

419

поштамт

421

пральня

422

представник ВО

423

приготування обідів

424

приймальний пункт

425

прилавок

427

прирізка скла

431

прокат аудіовідео касет

436

абонементний відділ

437

пункт послуг

438

пункт прийому комунальних платежів

439

пункт прийому платежів

440

пункт прокату

441

підмінний фонд

445

радіотрансляційний вузол

446

регістратура

447

редакція

450

ремонт взуття

452

ресторан

453

ринок

454

розкладка

455

розпиловка лісу

456

розрахунковий центр

457

розсадник

458

салон

462

сауна

463

сауна-лазня

465

секція

466

сервіс-центр

468

склад

469

склад-магазин

470

склад-термінал

474

стоматологічна поліклініка

475

стоматологічний кабінет

477

страхова дільниця

478

страховий відділ

479

стриптиз-бар

480

студія

481

студія звукозапису

482

стіл замовлень

483

супермаркет

484

таксі

485

танцмайданчик

486

театр

489

телеграф

491

телемайстерня

492

телерадіомайстерня

494

телестудія

497

теплиця

498

теплохід

499

технічний центр

502

типографія

503

тир

504

торговий комплекс

506

тоталізатор

508

туалет

512

туристичне бюро

513

туристичний відділ

515

універмаг

516

універсам

518

учбовий центр

519

фабрика

520

фермерське господарство

523

фотоательє

525

фотолабораторія

532

філармонія

536

хлібокомбінат

537

художня майстерня

538

художній салон

539

хімчистка

550

чищення димоходів

554

шиномонтаж

555

школа

556

шкільна їдальня

557

шоу-центр

559

штрафплощадка

560

ювелірна майстерня

561

юридична контора

570

інвестиційний пункт

571

індпошив

572

інститут

573

їдальня

575

будинок піонерів

576

дитячий оздоровчий табір

577

дитячий комбінат

578

житлово-комунальне управління

579

зал гральних автоматів

580

земельна ділянка

581

комбінат громадського харчування

582

культурно-спортивний комплекс

583

профілакторій

584

пункт побутового обслуговування

587

виробнича ділянка

589

торговий ряд

590

друкарня

592

галерея

593

відділення зв'язку

594

гуртожиток

595

паспортний стіл

596

крамниця

599

ремонт

600

авіакаса

602

канатна дорога

603

катер

604

паром

605

планетарій

606

прокат відеокасет

607

солярій

608

склад дрібнооптовий

609

станція технічного обслуговування (СТО)

610

судно

613

аеропорт

614

база плодоовочева

616

бюро перекладів

617

зал актовий

1

пункт обміну валют

2

кіоск

3

лоток

5

автовокзал

7

автогаззаправка

8

автогосподарство

10

автозаправочна станція (АЗС)

13

автозупинка

14

автолавка

15

автолоток

16

автомагазин

17

автомайстерня

19

автомати

20

автомобіль

21

автомийка

23

автопарк

26

автопричеп

29

авторинок

653

каса підприємства

30

автосалон

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі