Теми статей
Обрати теми

Кому потрібна ліцензія: нові правила

Редакція ВД
Стаття

Кому потрібна ліцензія: нові правила

 

З 16.11.2010 р. набув чинності Закон № 2608, відповідно до якого перелік видів діяльності, що ліцензуються, скорочено приблизно на третину. У зв’язку з цим виникають запитання, а саме: які види діяльності тепер не ліцензуються, що робити, коли ліцензія на такий вид діяльності ще не закінчилася (є на руках), яка діяльність, як і раніше здійснюється лише після отримання ліцензії?

Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в нашій статті.

Людмила БАЛА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПвКУ

— Повітряний кодекс України від 19.05.2011 р. № 3393-VI (набирає чинності з 17.09.2011 р.).

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

ККУ

— Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. № 2341-III.

Закон про ліцензування

— Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

Закон № 2608

— Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження державного регулювання господарської діяльності» від 19.10.2010 р. № 2608-VI.

Закон № 481

— Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

Закон № 2275

— Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 20.05.2010 р. № 2275-VI.

 

Що таке ліцензія і навіщо вона потрібна

Ліцензія — це документ

державного зразка, який, з одного боку, надає його власнику (ліцензіату) право займатися певним видом діяльності, а з іншого — вимагає, щоб під час провадження такої діяльності ліцензіат виконував певні умови (стаття 1 Закону про ліцензування).

Виходить, що ліцензія — це потужний інструмент, за допомогою якого держава може втручатися в діяльність суб'єктів господарювання і диктувати їм свої умови: якщо суб'єкт їх виконає — працюватиме далі, якщо ж не послухається — його позбавлять ліцензії і діяльність такого суб'єкта опиниться поза законом.

Зрозуміло, що застосовувати ліцензування слід далеко не до всіх видів діяльності. Здавна ліцензії запроваджувалися тільки для тих осіб, діяльність яких становила найбільшу загрозу безпеці держави, життю та здоров'ю людей.

Коли в Україні вперше прийняли

Закон про ліцензування (у 2000 році), він налічував 60 пунктів, що описували, які види діяльності підлягають ліцензуванню. Поступово кількість таких пунктів зростала і до 2010 року досягла 81. При цьому якщо врахувати, що деякі пункти містять цілі групи видів діяльності, які підлягають ліцензуванню, а додатково ще й певні напрями діяльності ліцензуються спеціальними законами, то вийде, що законодавці зовсім забули про головну функцію ліцензії — контроль найбільш небезпечних видів діяльності.

Похвально, що ВРУ знайшла час навести лад у ліцензуванні та істотно скоротила перелік видів діяльності, які ліцензуються.

 

Кого звільнили від ліцензій

Завдяки

Закону № 2608 з 16.11.2010 р. не потрібно отримувати ліцензію на такі види діяльності:

1)

торгівля ювелірними виробами і виготовлення ювелірних та інших виробів з дорогоцінних металів і каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння;

2)

проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт;

3)

надання послуг із перевезення вантажів (крім небезпечних вантажів і багажу) повітрянимдовідка1, річковим, морським, автомобільним, залізничним транспортом;

4) посередницька діяльність

митного перевізника (одночасно з цим митний перевізник утратив можливість отримати дозвіл на використання приміщення, резервуару, майданчика як складу тимчасового зберігання відкритого типу);

5)

відкриття й утримання тоталізаторів, гральних закладів, організація діяльності з проведення азартних ігор;

6)

відкриття і функціонування стрілецьких тирів;

7)

пересилання поштових переказів, листів, поштових карток, бандеролей і посилок масою до 30 кг;

8)

виготовлення парфумерно-косметичної продукції з використанням спирту етилового;

9)

виготовлення і зберігання біогазу та рідкого палива з біомаси;

10)

турагентська діяльність;

11) виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння;

12) пошук (розвідка) корисних копалин і видобуток корисних копалин із загальнодержавних родовищ;

13) топографо-геодезичні, картографічні роботи;

14) виготовлення регуляторів росту рослин (пестициди, агрохімікати);

15) виробництво і зберігання племінних (генетичних) ресурсів;

16) розробка, виготовлення, використання, експлуатація, сертифікаційні випробування, тематичні дослідження, експертиза, увезення, вивезення криптосистем та засобів криптографічного захисту інформації;

17) розробка, виготовлення, сертифікаційні випробування голографічних захисних елементів;

18) розробка, виготовлення, впровадження, обслуговування, дослідження ефективності систем і засобів технічного захисту інформації;

19) обробка, зберігання і захист інформації, яка складає кредитну історію;

20) авіаційно-хімічні роботи;

21) виготовлення автомобілів і автобусів;

22) проектування, будівництво нових і реконструкція існуючих меліоративних систем;

23) проектування, технічне обслуговування, будівництво нових і реконструкція діючих систем видобутку газу (метану) вугільних родовищ і окремих об'єктів інженерної інфраструктури, оцінка протиаварійного стану зазначених об'єктів.

Нагадаємо, що

в минулому році з-під ліцензування виведено роздрібну торгівлю столовими винами, оскільки в Законі № 481 зазначено, що на такий вид діяльності він не поширюється (Закон № 2275).

Крім того,

з 01.01.2011 р. підприємцям вже не потрібні ліцензії на:

виробництво хімічних джерел струму (ХДС);

— заготівлю і

утилізацію відпрацьованих ХДС;

фізкультурно-оздоровчу та спортивну діяльність (організація і проведення спортивних занять професіоналів і любителів спорту, діяльність з підготовки спортсменів до змагань із різних видів спорту, визнаних в Україні).

До того ж досі

залишається чинним мораторій на видачу ліцензій для провадження діяльності з випуску та проведення лотерей.

 

Якщо на руках є «непотрібна» ліцензія

Отже, починаючи з 16.11.2010 р. багато ліцензій стали непотрібними (необхідність у них відпала завдяки

Закону № 2608). Але якщо в підприємця на руках все ще є така ліцензія і строк її дії на сьогоднішній день не закінчився, чи повинен він до завершення цього строку виконувати ліцензійні умови?

На наш погляд, необхідності в цьому немає.

Адже Закон № 2608 скасував ліцензії абсолютно для всіх суб'єктів: як для тих, хто лише планує зайнятися певним видом діяльності, так і для тих, хто вже давно ним займається. Тому наявність ліцензії на ті види діяльності, які виключені з переліку таких, що ліцензуються, не має жодного значення — відповідні органи починаючи з 16.11.2010 р. вже не повинні здійснювати контроль за дотриманням ліцензійних умов (і не можуть погрожувати позбавленням ліцензії, адже вона й так не потрібна).

Зазначимо також, що про повернення ліцензії до органу ліцензування в нормативно-правових документах нічого не зазначено. Як і про те, що за «невикористаний строк ліцензії» підприємцям повернуть кошти. Так що, ймовірно, що ліцензія, хоча й непотрібна, залишиться, а кошти, сплачені за неї, не повернуть.

 

Для кого ліцензія залишилася необхідною

У «ВД», 2008, № 18, на с. 10 ми детально перелічили всі види діяльності, для провадження яких підприємцю необхідно було отримати ліцензію. Там же можна знайти корисну інформацію про вартість ліцензій і про те, як вирішити сумнівні ситуації, в яких відразу незрозуміло: потрібна ліцензія чи ні.

Проте з урахуванням того, що

статтю 9 Закону про ліцензування викладено в новій редакції, на с. 39 цього номера міститься оновлений перелік тих видів діяльності, для яких ліцензія як і раніше необхідна.

При цьому не можна забувати про те, що

вимога про наявність ліцензії може міститися не тільки в Законі про ліцензування, а й в інших спеціальних законах. До речі, такі закони встановлюють і свій порядок видачі ліцензії (перелік документів, необхідних для її отримання, строки їх подання тощо).

Але в загальному випадку, якщо вид діяльності зазначено в

статті 9 Закону про ліцензування, то ліцензію для його провадження можна отримати в звичайному порядку (статті 10 — 15 Закону про ліцензування). Цей порядок у цілому залишився тим самим: Законом № 2608 унесено до нього лише незначну поправку. Так, тепер до заяви про видачу ліцензії замість завіреної копії Свідоцтва про держреєстрацію підприємця або копії довідки про внесення його до ЄДРПОУ необхідно буде додати виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. Решта залишилася без змін.

 

Відповідальність за роботу без ліцензії

За роботу

без ліцензії (зрозуміло, якщо наявність ліцензії необхідна), у тому числі й за діяльність повіреного без відповідної ліцензії, підприємця можуть покарати:

кримінальною відповідальністю у вигляді штрафу від 1700 до 4250 грн. або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на той самий строк (стаття 202 ККУ);

адмінштрафом за статтею 164 КУпАП у розмірі від 340 до 680 грн. з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва та сировини або без такої, а в разі повторного протягом року порушення — від 510 до 1020 грн.;

штрафами за спеціальними законами (наприклад, за виробництво алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без ліцензії стаття 17 Закону № 481 передбачає штраф у розмірі 200 % вартості виготовленої продукції, але не менше 8500 грн.);

стягнувши до бюджету дохід, отриманий сторонами за договором, або змусивши їх повернути один одному все, отримане за договором (у разі неможливості повернути в натурі — відшкодувати вартість). Проте цей захід покарання можливий лише після того, як суд визнає договір недійсним (стаття 208 ГКУ). Водночас слід зазначити, що про недійсність договору, укладеного без ліцензії, у ЦКУ зазначається лише щодо юридичних осіб (стаття 227), про фізосіб-підприємців не сказано нічого.

 

Висновки

З 16.11.2010 р. підприємці можуть не отримувати ліцензію

для провадження таких видів діяльності:

торгівля ювелірними виробами та їх виготовлення;

проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт;

надання послуг із перевезення вантажів (крім небезпечних вантажів і багажу) повітряним (до 17.09.2011 р.), річковим, морським, автомобільним, залізничним транспортом;

— посередницька діяльність

митного перевізника;

відкриття й утримання тоталізаторів, гральних закладів, організація діяльності з проведення азартних ігор;

— відкриття і функціонування

стрілецьких тирів;

пересилання поштових переказів, листів, поштових карток, бандеролей і посилок масою до 30 кг;

виготовлення парфумерно-косметичної продукції з використанням спирту етилового;

виготовлення і зберігання біогазу та рідкого палива з біомаси;

турагентська діяльність та ін.

А ті, хто ліцензію вже отримав, можуть працювати так, ніби її немає. Наявність ліцензії на зазначені види діяльності з 16.11.2010 р. жодного значення не має. На жаль, повернути з бюджету сплачені за ліцензію кошти підприємець навряд чи зможе.


Довідкова інформація (довідка)

1 З 17.09.2011 р. на перевезення вантажів (будь-яких) повітряним транспортом обов’язково потрібно буде отримувати ліцензію (

стаття 92 ПвКУ).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі