Теми статей
Обрати теми

Усе про заповнення Звіту до Фонду соціального захисту інвалідів і розрахунок санкцій за непрацевлаштування інвалідів

Редакція ВД
Стаття

Усе про заповнення Звіту до Фонду соціального захисту інвалідів і розрахунок санкцій за непрацевлаштування інвалідів

 

Фізичні особи — підприємці, в яких постійно працює вісім та більше працівників, зобов'язані мати у штаті хоча б одного працівника-інваліда. При цьому вони повинні до 1 березня подати Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів до Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд інвалідів). Якщо підприємець порушив «інвалідний» норматив, йому потрібно сплатити певну суму адміністративно-господарських санкцій, яка також розраховується у Звіті. Детальніше про це ми поговоримо в наведеній статті.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 875

— Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-ХII.

Порядок реєстрації

— Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій і фізичних осіб, які використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

Порядок подання звіту

— Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

Інструкція № 42

— Інструкція щодо заповнення форми № 10-ПI (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42.

Інструкція № 286

— Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

Наказ № 98

— наказ Мінпраці «Про затвердження форм документів для реєстрації роботодавців у відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів і виконання ними нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів» від 14.03.2007 р. № 98.

 

Працевлаштування інвалідів

Перш ніж розглядати заповнення та подання

Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів (форма № 10-ПI (річна)) (далі — Звіт), ми стисло нагадаємо основні правила виконання нормативу обов'язкового працевлаштування інвалідів, установленого статтею 19 Закону № 875, оскільки цей Звіт повинні подавати лише ті підприємці-роботодавці, які за підсумками 2010 року потрапили до «інвалідного» нормативу.

 

Запитання

Відповідь

1

2

1. Хто повинен працевлаштувати інваліда(ів)?

Підприємці з найманими працівниками, які потрапили до «інвалідного» нормативу: 8 і більше осіб, оформлених за основним місцем роботи. Причому кількість працівників, серед яких має бути інвалід, визначається як середня величина за рік, а точніше, розраховується за показником середньооблікової кількості штатних працівників (далі — СК) згідно з пунктом 3.2 Інструкції № 286 (про розрахунок ми детальніше поговоримо далі).
Насамперед працевлаштування інвалідів стосуватиметься тих роботодавців, в яких постійно працювало у 2010 році 8 і більше осіб. А тим, у кого чисельність працівників досягла
8 осіб протягом року, ми завжди рекомендували поступово «відстежувати» СК. Адже наявність 8 працівників — це ще не означає, що підприємцю слід терміново наймати на роботу інваліда, а за його відсутності — сплачувати штраф. Вирішальний показник (СК) визначається лише за підсумками роботи за рік, і якщо перевищення мало тимчасовий характер, то він не вийде за межі 8 осіб

2. Коли потрібно пройти реєстрацію у Фонді інвалідів?

Згідно з пунктом 3 Порядку реєстрації роботодавці, в яких чисельність працівників за основним місцем роботи зросла до 8 і більше осіб, реєструються у відділенні Фонду інвалідів
(за місцем держреєстації) до 1 лютого року, наступного за роком збільшення кількості
працівників.
Для реєстрації роботодавці в загальному випадку подають власноручно або надсилають рекомендованим листом:
— заяву про реєстрацію роботодавця у відділенні Фонду інвалідів за формою № 1, затвердженою наказом № 98;
— копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця.
Датою реєстрації у Фонді інвалідів вважається дата подання документів роботодавцем,
а в разі надсилання їх поштою — дата, зазначена на поштовому штемпелі.
З урахуванням того, що для «інвалідних» цілей чисельність працівників визначають за показником СК, реєструватися у Фонді інвалідів та

подавати Звіт зобов'язані лише ті підприємці, в яких за результатами 2010 року саме СК перевищила 8 осіб.
Зауважимо, що відповідальність за порушення строків реєстрації на сьогодні
не встановлено

3. Скільки інвалідів потрібно працевлаштовувати?

Відповідно до статті 19 Закону № 875 «інвалідний» норматив для всіх роботодавців становить 4 % СК за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, то для інваліда потрібно передбачити одне робоче місце. Зауважимо, якщо проводити розрахунок 4 % СК, то фактично потрібен буде 1 інвалід при кількості штатних працівників від 8 до 37

4. Як визначається кількість працевлаштованих інвалідів?

Показник кількості інвалідів розраховується аналогічно до СК за рік, але до розрахунку беруться лише інваліди (це зумовлено правилами заповнення Звіту).
Водночас, якщо підприємець, який використовує найману працю, є інвалідом, то він може зарахувати себе для виконання «інвалідного» нормативу згідно з пунктом 3.2 Інструкції № 42. Таким чином, якщо у такого роботодавця СК працівників за 2010 рік 8 і більше,
він автоматично зараховує себе як особу з інвалідністю (СК інвалідів дорівнює 1) і може не приймати на роботу інваліда (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 33, с. 41).
Також зарахується у виконання «інвалідного» нормативу працівник-інвалід, прийнятий на неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Так, згідно з підпунктом 2.4.3 Інструкції № 286 при розрахунку СК прийняті на неповний робочий день або неповний робочий тиждень працівники враховуються за кожний календарний день як цілі одиниці, уключаючи неробочі дні, які обумовлені під час зарахування на роботу. Інакше кажучи, інвалід, прийнятий на постійне місце роботи, наприклад на 0,5 ставки, при розрахунку буде врахований як 1 особа за кожний календарний день (лист Фонду інвалідів від 08.08.2007 р. № 1/8-81).
Необов'язково, щоб інвалід пропрацював увесь календарний рік. Головне, щоб СК працівників-інвалідів за підсумками року не була менше нормативної. Так, якщо підприємцю за результатами розрахунку СК усіх працівників потрібно працевлаштувати мінімум
1 інваліда, то достатньо, щоб 1 інвалід пропрацював у підприємця 6 місяців (лист Фонду інвалідів від 26.03.2007 р. № 1/6-172).
Якщо потрібно працевлаштувати 1 інваліда, то для виконання нормативу можна найняти декілька інвалідів, які відпрацюють по декілька місяців (наприклад, 2 інваліди по три місяці або 3 інваліди по два місяці)

5. Які вимоги потрібно виконувати, щоб працевлаштовані інваліди враховувалися?

Працівник-інвалід має бути працевлаштований за основним місцем роботи (з оформленням трудової книжки). Інваліди-сумісники або особи, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, не враховуються.
Інвалідність підтверджується такими документами (пункт 1 листа Фонду інвалідів від 26.03.2007 р. № 1/6-172):
— копією довідки МСЕК про групу та причину інвалідності;
— копією пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги, яка виплачується замість пенсії.
При цьому інваліди, які мають висновки МСЕК щодо їх непрацездатності, не можуть бути прийняті на роботу. Це підтверджує і Фонд інвалідів у листі від 01.06.2007 р. № 1204/19/71-07

6. Чи враховуються в розрахунку працюючі інваліди, які досягли пенсійного віку?

Так, ураховуються, якщо це місце роботи для них є основним (листи Фонду інвалідів від 08.09.2008 р. № 1/8-89/06 та від 08.08.2007 р. № 1/8-81)

7. Чи поширюється вимога про виконання «інвалідного» нормативу на єдиноподатників?

Так, поширюється повною мірою.
У разі невиконання нормативу роботодавець — платник єдиного податку сплачує штрафні санкції

 

Розрахунок СК

Тепер перейдемо до показника СК, під час розрахунку якого слід керуватися

Інструкцією № 286. Цей показник потрібен для заповнення Звіту, а також щоб підприємці, які протягом 2010 року прийняли 8-го працівника, могли визначити: чи необхідно виконувати «інвалідний» норматив.

Отже,

при розрахунку СК усіх працівників за рік спочатку потрібно здійснити розрахунок СК для кожного календарного місяця звітного року. Для цього визначається:

а) облікова кількість штатних працівників за кожний день місяця. Фактично

потрібно зібрати дані за кожний день про наявність працівників, з якими укладено трудові договори. Ураховуються тільки працівники за основним місцем, за деяким винятком, про який ітиметься далі;

б) СК за місяць. Для цього підсумовуємо облікову кількість штатних працівників (показник підпункту «а» за кожний календарний день місяця, уключаючи вихідні, святкові та неробочі дні) і ділимо отриману суму на число календарних днів звітного місяця (30 (31), для лютого 2010 року — 28).

Кількість працівників за вихідний, святковий і неробочий день береться така сама, як і за попередній робочий день. Якщо поспіль іде декілька вихідних днів, то для них також використовується це значення.

Роботодавці, які відпрацювали неповний місяць (новостворені, ліквідовані протягом звітного місяця тощо), підсумовують облікову кількість штатних працівників за кожний день фактичної роботи цього місяця і ділять отриманий результат на кількість календарних днів цього місяця (30 (31), для лютого 2010 року — 28).

Далі безпосередньо визначаємо СК за рік.

Підсумовуємо СК за всі місяці та ділимо отриману суму на кількість місяців у періоді, за рік — на 12.

Зауважимо, що на 12 потрібно поділити і сумарну СК за місяці звітного року, якщо підприємець почав діяльність протягом року, тобто не в січні.

В

Інструкції № 286 міститься детальний перелік працівників, які включаються або не включаються до розрахунку.

У цілому підприємцю потрібно підрахувати працівників, з якими укладено трудовий договір, оформлених за основним місцем роботи (з трудовою книжкою). Отже, сумісники та ті, що працюють за цивільно-правовими договорами, не враховуються.

Причому брати потрібно як тих працівників, які з'явилися, так і відсутніх.

Не враховуються працівники, які:

1) перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами;

2) перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

3) навчаються і проходять практику, та інші особи, з якими не укладався трудовий договір;

4) подали заяви про звільнення та припинили роботу до закінчення строку попередження або припинили роботу без попередження підприємця. Вони виключаються з облікового складу працівників з першого дня невиходу на роботу.

Принцип розрахунку показника

СК інвалідів за рік такий самий, як і для загального СК, однак беруться лише особи, які мають інвалідність, та ті, що працюють за основним місцем.

Спочатку розрахуємо облікову кількість виключно працівників-інвалідів за кожний день місяця, потім СК за місяць, а далі — СК за рік.

Правила округлення

. При розрахунку СК виникає необхідність округлення до цілого числа як кінцевого результату (СК за рік), так і проміжних результатів (СК за день, місяць).

Згідно з

пунктом 3.4 Інструкції № 42 для цілей відображення у Звіті дані рядків 01, 02, 03 наводяться в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми число 5 і більше, то воно округлюється в бік збільшення), тобто застосовується просте арифметичне правило округлення: 2,49 = = 2; 2,5 = 3; 3,5 = 4.

Водночас згідно з

пунктом 3 додатка до Інструкції № 286 округлення результатів обчислень (у тому числі й при розрахунку СК) здійснюється за правилом «парної цифри». Це правило свідчить: якщо остання значима цифра «5», найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, а парна залишається без змін. Наприклад: 3,5 = 4, 6,5 = 6. Якщо остання значима цифра не «5» або після неї ще є цифри, то такий результат округлюється за простим арифметичним правилом: 3,49 = 3, 4,51 = 5. Отже, розбіжності між двома правилами округлення виникають у тих випадках, коли результат обчислення містить лише одну цифру після коми та ця цифра дорівнює «5». Причому результат округлення може мати досить принципове значення.

Для того щоб поєднати ці дві вимоги, не порушуючи їх, ми рекомендуємо округлювати результати таким чином: СК за місяць у проміжних розрахунках — за правилом «парної цифри»; СК за рік — за простим арифметичним правилом, як того вимагає

Інструкція № 42.

Наведемо приклад

розрахунку СК інвалідів. У підприємця за 2010 рік СК склала 10 осіб, що вимагає виконання нормативу з працевлаштування 1 інваліда. Протягом 2010 року у нього в штаті значилося 3 працівники-інваліди:

1) 1-й перебував у трудових відносинах з 2006 року і був звільнений 31 січня 2010 року;

2) 2-й був прийнятий на роботу 12 квітня та звільнений 30 червня 2010 року;

3) 3-й був прийнятий на роботу 1 червня та звільнений 1 серпня 2010 року.

Розрахуємо показники СКміс і СКрік щодо інвалідів:

СКсічень = 1 х 31 : 31 =

1 (особа);

СКквітень = 1 х 19 : 30 = 0,6333 

1 (особа);

СКтравень = 1 х 31 : 31 =

1 (особа);

СКчервень = 2 х 30 : 30 =

2 (особи);

СКлипень = 1 х 31 : 31 =

1 (особа);

СКсерпень = 1 х 1 : 31 = 0,0322 

0 (осіб);

СКрік = (1 + 0 + 0 + 1 + 1 + 2 + + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0) : 12 = 6 : 12 = 0,5

1 (особа).

Незважаючи на те що працівника було звільнено 30 липня 2010 року (в п'ятницю — останній робочий день місяця), він береться до розрахунку і в наступні за цим днем вихідні дні (суботу 31 липня та неділю 1 серпня)

(підпункт 3.2.1 Інструкції № 286).

Таким чином, за підсумками року

підприємець виконав норматив з працевлаштування інвалідів.

 

Подання та заповнення Звіту

Отже, як зазначалося вище,

Звіт подають лише ті роботодавці, які у 2010 році повинні були працевлаштувати інвалідів. Якщо підприємець уперше наблизився до межі СК 8 і більше працівників, то перед поданням Звіту він повинен пройти реєстрацію у Фонді інвалідів.

Зауважимо, якщо роботодавець уже був зареєстрований у Фонді, але за підсумками звітного 2010 року СК у нього не досягла 8 осіб, то, на нашу думку, подавати

Звіт йому не потрібно (підтвердженням цьому також може бути лист Фонду інвалідів від 26.03.2007 р. № 1/6-172).

Звіт

подається роботодавцями до 1 березня року, наступного за звітним. У 2011 році Звіт необхідно подати не пізніше 28 лютого. При цьому його може бути надіслано поштою рекомендованим листом аж до останнього дня подання Звіту, оскільки датою подання Звіту вважатиметься дата, зазначена на поштовому штемпелі (пункт 2 Порядку подання звіту).

 

Рядок Звіту

Інформація для заповнення

1

2

Рядок 01* «Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)»

Для заповнення цього рядка підприємець розраховує СК за рік відповідно до пункту 3.2 Інструкції № 286. На її підставі визначається, чи потрібно було підприємцю працевлаштовувати інвалідів та в якій кількості (якщо вона дорівнює 8 і більше, то потрібно)

Рядок 02* «з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)»

СК за рік щодо працівників, яким згідно з чинним законодавством установлено інвалідність. Розраховується так само, як і показник рядка 01. За цим показником визначають, чи виконано «інвалідний» норматив. Згідно з пунктом 3.2 Інструкції № 42 фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю та яким установлено інвалідність, збільшують показник рядка 02 на одиницю.

Рядок 03* «Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)»

«Інвалідний» норматив для конкретного підприємця-роботодавця:
— для роботодавців, в яких працює від 8 до 25, а фактично до 37 осіб: ряд. 03 = 1 особа;
— для інших роботодавців: ряд. 03 = ряд. 1 х 4 %

* Показники рядків 01, 02, 03 відображаються в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число та після коми число 5 і більше, то воно округлюється в бік збільшення (пункт 3.2 Інструкції № 42).

Рядок 04 «Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)»

Сума заробітної плати штатних працівників (оформлених з трудовою книжкою) за звітний рік, урахованих у рядку 01. Зазначається в тис. грн.

Рядок 05 «Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)»

Середньорічна заробітна плата штатного працівника (у грн.),
що розраховується за формулою: (ряд. 04 х 1000) : ряд. 01

Рядок 06 «Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)»

Сума адміністративно-господарських санкцій, яку повинен сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу, розраховується так:
— для роботодавців, в яких працює від 8 до 15 осіб (якщо ряд. 02 не заповнений): ряд. 06 = ряд. 05 : 2;
— для роботодавців, в яких працює 15 осіб (включно) і більше:
ряд. 06 = (ряд. 03 - ряд. 02) х ряд. 05

 

Санкції за непрацевлаштування інвалідів

Адміністративно-господарські санкції

. Отже, якщо підприємець не працевлаштував інваліда, йому насамперед необхідно самостійно розрахувати та сплатити суму адміністративно-господарських санкцій (далі — АГС) до відділення Фонду інвалідів за місцем своєї реєстрації до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення. Останній день сплати штрафних санкцій до Фонду інвалідів за нестворення у 2010 році робочих місць для інвалідів 14 квітня 2011 року.

У разі порушення строків сплати штрафних санкцій нараховується пеня виходячи з 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на момент сплати, нарахованих на повну суму недоїмки зі штрафу за весь її строк.

Нагадаємо, що

підприємці на єдиному податку від сплати АГС не звільняються, тому в разі порушення Закону № 875 вони повинні сплачувати до державного бюджету суми санкцій.

АГС встановлено

в розмірі середньорічної заробітної плати за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом. При цьому, якщо працює від 8 до 15 осіб, розмір штрафної санкції визначається в розмірі половини середньорічної заробітної плати.

Розрахунок АГС відображається у

Звіті (рядки 04, 05, 06).

Окремих санкцій за помилки, допущені у

Звіті, законодавством не передбачено. Однак якщо такі порушення призведуть до недонадходження «інвалідних» санкцій, буде застосовано відповідальність у вигляді АГС і пені.

Приклад розрахунку АГС.

Показник СК усіх працівників за рік у підприємця-роботодавця дорівнює 8 осіб (штат збільшився до 8 осіб протягом 2010 року). Відповідно він повинен був працевлаштувати одного інваліда (рядок 03 Звіту), зареєструватися у Фонді та подати Звіт за 2010 рік.

Підприємець прийняв працівника-інваліда лише 1 вересня 2010 року. СК працівників-інвалідів у кожному з 4 місяців періоду з вересня по грудень 2010 року дорівнював 1 особі, а отже, СК інвалідів за рік становила: 4 : 12 = 0,33

1 2 0 осіб.

Виходить, що підприємець не виконав норматив з працевлаштування інвалідів і повинен розрахувати та сплатити суму АГС, а також зазначити цю суму в рядку 06

Звіту.

Оскільки сума всієї нарахованої («грязної») заробітної плати працівників за рік становила 150 тис. грн. (основне місце роботи в підприємця), у рядку 04

Звіту зазначаємо 150.

У рядку 05

Звіту відображається середньорічна заробітна плата основного працівника, яка розраховується за формулою (ряд. 04 х 1000) : ряд. 01 = (150 х 1000) : 8 = 18750 (грн.).

У рядку 06

Звіту відображається сума АГС, яку повинен сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу. Для роботодавців, в яких працює від 8 до 15 осіб («інвалідний» норматив — 1 особа) сума АГС дорівнює: 1 х (ряд. 05 : 2) = 1 х 18750 : 2 = 9375 (грн.).

Адмінвідповідальність

. Адміністративну відповідальність за невиконання фізичною особою — підприємцем нормативу робочих місць у розмірі 170 — 340 грн. (від 10 до 20 нмдг) установлено частиною 2 статті 1881 КУпАП.

Зазначеною

статтею передбачено таку саму за розміром відповідальність за неподання Звіту до Фонду інвалідів. Однак якщо проаналізувати текст листа від 16.05.2008 р. № 1/6-155/06, то можна дійти висновку, що, на думку Фонду, за неподання Звіту фізичній особі — підприємцю адмінштраф не загрожує, оскільки вона не є посадовою особою. Хоча, точно кажучи, з самого тексту статті 1881 КУпАП це не випливає.

Додамо, що представники Фонду інвалідів наполягають на тому, що штрафні санкції за невиконання «інвалідного» нормативу застосовуються до роботодавців і в тому разі, коли про наявність вакантних місць центр зайнятості був поінформований, а інваліди на підприємство не направлялися та самостійно не зверталися. Зокрема, про те, що обов'язок з працевлаштування інвалідів згідно з установленим нормативом покладається виключно на роботодавців, ідеться в

листі Фонду інвалідів від 20.08.2010 р. № 1/0-267/06.

 

Висновки

Фізичні особи — підприємці, в яких понад 6 місяців або протягом усього 2010 року кількість працівників, оформлених за основним місцем, була 8 і більше осіб, повинні були працевлаштувати хоча б одного працівника-інваліда.

При цьому таким роботодавцям потрібно було зареєструватися у Фонді та подати до 1 березня 2011 року

Звіт. У ньому зазначається СК усіх штатних працівників і працівників-інвалідів за рік.

За першим показником визначається, чи потрібно було працевлаштовувати інвалідів, і кількість таких осіб. На підставі другого — чи виконано «інвалідний» норматив. Розрахунок СК провадиться згідно з правилами

Інструкції № 286.

Якщо СК за підсумками 2010 року не перевищила 8 осіб, то «інвалідний» норматив виконувати не потрібно.

Фізичні особи — підприємці, які повинні були, однак не виконали «інвалідний» норматив, зобов'язані розрахувати та сплатити АГС у встановленому розмірі. Їх розрахунок провадиться у Звіті. Крім того, за невиконання нормативу підприємцю загрожує адміністративний штраф у розмірі від 170 до 340 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі