Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Інші запитання

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Інші запитання

 

ЗАПИТАННЯ.

Наскільки відомо, з 01.01.2011 р. пенсійні внески замінено ЄСВ. А чи потрібно сплачувати збір до Пенсійного фонду (ПФ) у разі торгівлі ювелірними виробами?

ВІДПОВІДЬ. Так, збір до ПФ із суми проданих ювелірних виробів сплачувати потрібно.

Пояснюється це тим, що, по-перше, ЄСВ ніяк не стосується пенсійного збору, оскільки збір до ПФ та внески до ПФ (замість яких тепер сплачується ЄСВ) — це зовсім різні платежі (збір до ПФ — це різновид податку, а не соціального внеску).

А по-друге, незважаючи на те, що в ПКУ не йдеться про збір до ПФ, в ньому міститься норма, яка приписує сплачувати збори, які було раніше встановлено законодавчими актами України. Необхідність сплати пенсійного збору встановлено Законом № 400/97 і з 01.01.2011 р. його сплата в разі продажу ювелірних виробів не скасовується.

 

ЗАПИТАННЯ.

Після закінчення вищого навчального закладу я почав займатися підприємницькою діяльністю, так і не відкривши трудову книжку. Що робити? Чи буде зараховано до мого стажу «підприємницький» період роботи?

ВІДПОВІДЬ.

Якщо підприємець щомісячно сплачував пенсійні внески хоча б у мінімальному розмірі та, крім того, раз на рік подавав до Пенсійного фонду звітність за себе (персоніфікацію), то його «підприємницький» період роботи повністю зарахується до стажу.

Якщо ж внески сплачувалися не в повному розмірі або не кожного місяця, до стажу буде зараховано лише частину «підприємницького» періоду роботи.

 

ЗАПИТАННЯ.

Як правильно звітувати з ПДФО, утриманого з працівників? Чув, що тепер замість форми № 1ДФ буде два звіти.

ВІДПОВІДЬ.

Це дійсно так. З 01.01.2011 р. буде два звіти з ПДФО, утриманого з працівників і громадян, які виконують для підприємця роботи (послуги) за цивільно-правовими договорами, — щоквартальний і щомісячний:

— протягом 40 календарних днів після звітного кварталу необхідно буде подавати Податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, а також суми утриманого з них податку (інакше кажучи, це аналог колишньої форми № 1ДФ);

— протягом 20 календарних днів після звітного місяця потрібно буде подавати податкову декларацію про податок на доходи фізичних осіб (форму цього звіту поки що не встановлено).

Обидва звіти подаються незалежно від того, виплатив підприємець зарплату працівникам чи ні.


Документи консультацій

Податковий кодекс, ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про бухоблік

— Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Закон про патентування

Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР.

Закон про ЄСВ

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон № 400/97

— Закон України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Інструкція № 12 — Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі