Теми статей
Обрати теми

Обговоренню підлягає...Чи потрібно сплачувати ПДФО за підсумками «внутрішньорічної» декларації про доходи

Редакція ВД
Стаття

Чи потрібно сплачувати ПДФО за підсумками «внутрішньорічної» декларації про доходи

 

Приводом для розгляду цього питання став лист одного з читачів до редакції, в якому він, зокрема, повідомив таке: «Я у 2010 році працював на єдиному податку, а з 01.01.2011 р. перейшов на загальну систему оподаткування, тому за підсумками I кварталу подав декларацію про доходи (05.05.2011 р.). Авансовий платіж з ПДФО за II квартал сплатив. Однак податковий інспектор зателефонував і повідомив, що авансовий платіж з ПДФО мені зараховано, однак за несплату ПДФО, зазначеного в декларації, мені нараховано штрафи та пеня (з 20.05.2011 р.) і попросив сплатити ПДФО. Чи має рацію податковий інспектор?»

Ця тема зацікавить багатьох, тому розберемося з цією ситуацією.

 

На що звернути увагу в першу чергу

Відразу зазначимо, що

податковий інспектор не має рації. Насправді підприємець зобов'язаний сплачувати до бюджету лише авансові внески з ПДФО та ПДФО, розрахований на підставі річної декларації про доходи. Квартальна ж декларація подається виключно для того, щоб повідомити податковий орган про суму авансових платежів з ПДФО.

Спочатку, не вдаючись до подробиць, просто розглянемо, що загрожує підприємцю, який опинився в наведеній ситуації, і чи слід йому взагалі перейматися з приводу дзвінка від інспектора.

Насамперед обнадіює той факт, що

податковий інспектор не надіслав підприємцю податкову вимогу про сплату ПДФО (як це встановлено пунктом 59.1 Податкового кодексу), а зателефонував та усно повідомив про штраф і пеню, вимагаючи сплатити ПДФО. У принципі пункт 59.1 Податкового кодексу дозволяє не надсилати податкову вимогу, однак так можна діяти лише тоді, коли загальна сума податкового боргу (тобто ПДФО, штраф і пеня) не перевищує 17 грн., а це навряд чи наш випадок.

Отже, податковий інспектор повинен був надіслати підприємцю податкову вимогу, однак не зробив цього. Найімовірніше, таку поведінку можна пояснити тим, що інспектор остаточно не впевнений у правомірності своїх дій.

Далі, щодо штрафу за несплату ПДФО, то тут ситуація є ще простішою: навіть якщо припустити, що підприємець повинен був сплатити ПДФО за підсумками декларації за I квартал, однак не зробив цього,

штраф за несплату становитиме всього 1 грн. Річ у тім, що згідно з пунктом 7 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу за порушення податкового законодавства з 01.01.2011 р. по 30.06.2011 р. накладається лише символічний штраф у розмірі 1 грн.

Як видно,

дії податкового інспектора є занадто невпевненими, а штраф — незначним. Тому не слід іти на поводі в податківців і перераховувати ПДФО. І все ж, оскільки прецедент недобросовісної поведінки з боку представників податкових органів уже є, розберемося з цією ситуацією наочно, щоб знати на майбутнє, як правильно поводитися і що відповідати на незаконні вимоги податківців.

 

Що вимагає Податковий кодекс

Спочатку нагадаємо, що підприємці, які перейшли на загальну систему з єдиного або фіксованого податку, зобов'язані, крім річної декларації про доходи, один раз протягом року подати квартальну декларацію. Подається вона за результатами першого кварталу роботи на загальній системі оподаткування, протягом 40 календарних днів після закінчення цього кварталу

(підпункт 177.5.2 Податкового кодексу).

Таким чином, підприємець діяв цілком правильно, подавши до ДПІ декларацію про доходи за I квартал 2011 року 05.05.2011 р., оскільки 10.05.2011 р. є граничним строком подання такої декларації.

У свою чергу, податковий інспектор, вочевидь, вважав, що раз декларація подана, то підприємець зобов'язаний сплатити податкове зобов'язання, вказане в ній (на це дається ще 10 календарних днів, тобто останній день сплати — 20.05.2011 р.). Таку вимогу встановлено

пунктом 57.1 Податкового кодексу:

«

Платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом».

Однак інспектор не врахував важливий момент. Як випливає з наведеної цитати,

вимога сплатити податкове зобов'язання, зазначене в декларації, виконується не завжди, є й винятки. Одним із таких винятків саме й є ПДФО, який, зокрема, сплачується підприємцями за себе довідка 1. Роз'яснимо цей момент детальніше.

Стаття 177 Податкового кодексу

встановлює особливий, специфічний порядок сплати ПДФО за себе підприємцями, які працюють на загальній системі оподаткування:

1)

протягом року підприємець зобов'язаний сплачувати лише авансові платежі з ПДФО (підпункт 177.5.1 Податкового кодексу);

2) за результатами року підприємець подає до податкового органу декларацію про доходи, зазначивши в ній суму ПДФО, розраховану виходячи з чистого доходу, отриманого у звітному році

(пункт 177.5 Податкового кодексу);

3) остаточний розрахунок щодо ПДФО здійснюється наприкінці року на підставі даних, зазначених у річній декларації (від розрахованої суми ПДФО віднімаються авансові платежі, сплачені протягом року, і плата за торговий патент)

(підпункт 177.5.3 Податкового кодексу).

При цьому у

статті 177 Податкового кодексу немає вимог сплачувати ПДФО в середині року на підставі поданої квартальної декларації. Більше того, у самому підпункті 177.5.2 Податкового кодексу, який зобов'язав колишніх єдиноподатників подавати квартальну декларацію про доходи, ідеться саме про сплату авансових платежів з ПДФО та ані слова немає про необхідність сплачувати податкове зобов'язання за такою декларацією.

Таким чином,

у цій ситуації пріоритет має спеціальна норма Податкового кодексу щодо сплати ПДФО: пункт 177.5, а не загальне правило сплати податкових зобов'язань, установлене пунктом 57.1 Податкового кодексу.

Утім, щоб повністю убезпечити себе від можливих претензій з боку податківців, добре було б у декларації про доходи взагалі не зазначати суму ПДФО, нараховану за підсумками першого кварталу роботи на загальній системі оподаткування, а відобразити лише суми очікуваного доходу та авансових внесків з ПДФО (тобто заповнити підрозділ 3.2 декларації, не заповнюючи підрозділ 3.1). Хоча податківці можуть і не прийняти таку декларацію.

Та все ж, якщо так заповнену декларацію подати вдасться, питання про необхідність сплати податкового зобов'язання не стоятиме (оскільки податкове зобов'язання в декларації не зазначено). Інакше є ймовірність того, що місцеві податківці можуть до підприємця прискіпуватися та вимагати сплати ПДФО довідка 2. Таким перевіряючим має сенс нагадати норми

Податкового кодексу, про які йшлося вище, а крім того, навести ліберальне роз'яснення ДПАУ з ЄБПЗ.

 

Що говорить ДПАУ

Непрямим підтвердженням того, що

ДПАУ також не вимагає від підприємців сплачувати ПДФО за підсумками квартальної декларації, може бути таке роз'яснення з ЄБПЗ, розміщене на офіційному сайті ДПАУ (http://www.sta.gov.ua/):

Який порядок нарахування авансових платежів ФОП, яка протягом поточного року перейшла зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування?

Коротка відповідь

: Діє з 01.01.2011 р. Фізичні особи — підприємці, які перейшли протягом поточного звітного року зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, нараховують та сплачують авансові платежі на підставі квартальної декларації, яка подається ними після закінчення кварталу, в якому відбувся перехід.

Повна відповідь: Діє з 01.01.2011 р. Відповідно до п.п. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються підприємцем самостійно, але не менше ніж 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах), та сплачують до бюджету по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада). Фізичні особи — підприємці, які перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені п.п. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 ПКУ, що настануть у звітному податковому році.

Ураховуючи вищевикладене, фізичні особи — підприємці, які перейшли протягом поточного звітного року зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, нараховують та сплачують авансові платежі на підставі квартальної декларації, яка подається ними після закінчення кварталу, в якому відбувся перехід. Наприклад, якщо платник податків перейшов на загальну систему оподаткування з II кварталу, то декларація подається після закінчення цього кварталу та авансові платежі нараховуються платником самостійно з урахуванням суми податку, що нараховується на доходи, зазначені в декларації.

 

Як бачимо, ДПАУ згадала про обов'язок єдиноподатника сплачувати авансові платежі з ПДФО та навіть пояснила, що квартальна декларація про доходи подається для того, щоб з урахуванням даних, наведених у ній, розрахувати суму авансових платежів з ПДФО. Про те, що потрібно ще й окремо сплатити ПДФО, розрахований у квартальній декларації (крім авансових платежів), ДПАУ нічого не зазначила.

Звичайно, усім зрозуміло, що чистий дохід, отриманий у першому кварталі роботи на загальній системі, не залишиться без обкладення ПДФО. Цей податок буде з нього утримано за підсумками року (під час остаточного розрахунку з податківцями на підставі річної декларації про доходи), однак за підсумками кварталу його сплачувати все ж таки не потрібно.

Щоправда, стосовно тих підприємців, які

перейшли з єдиного податку на загальну систему лише на один квартал (а з наступного кварталу планує знову повернутися на єдиний податок), ДПАУ все ж таки рекомендує їм сплатити ПДФО не наприкінці року, а відразу — на підставі квартальної декларації. Однак, знову ж таки, для решти єдиноподатників, які перейшли на загальну систему на строк більший ніж один квартал, таких рекомендацій ДПАУ не дає.

 

Варіанти дій

Отже, ми з'ясували, що ні ДПАУ, ні норми

Податкового кодексу не зобов'язали підприємців сплачувати ПДФО на підставі квартальної декларації про доходи. Та все ж, якщо переконати свого інспектора так і не вдасться, підприємець може обрати один із таких варіантів дій:

змиритися зі сплатою ПДФО (урешті-решт, сплачений ПДФО не пропаде, а буде враховано податківцями при остаточному розрахунку за підсумками року). Утім, сплачувати податковий борг потрібно лише на підставі податкової вимоги, отриманої від податківців, а не просто тому, що інспектор зателефонував і попросив сплатити;

звернутися до вищого за рівнем податкового органу зі скаргою на те, що інспектор вимагає сплатити ПДФО всупереч нормам чинного законодавства. Скаргу слід подавати протягом 10 календарних днів (не пізніше) після отримання податкової вимоги (пункт 56.3 Податкового кодексу). Скарги на рішення ДПІ подаються до обласних ДПА, а вище — до ДПАУ. Рішення ДПАУ є остаточним і може бути оскаржено лише до суду (пункт 56.10 Податкового кодексу);

— якщо оскарження дій інспектора в системі податкових органів не дало позитивного ефекту, потрібно

звертатися до суду за захистом своїх прав . Для цього слід подати позов про визнання недійсним податкової вимоги з ПДФО, сформованої на підставі квартальної декларації (імовірність вирішення цього питання на користь підприємця є високою).

Документ консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Варте уваги те, що ПДФО, утриманий з працівників або громадян, сплачується без декларації. Так, із фізичних осіб ПДФО утримується та перераховується до бюджету відразу під час виплати їм доходу. А до звіту за формою № 1ДФ сума утриманого ПДФО потрапляє лише після закінчення кварталу. Таким чином, виходить, що на підставі звіту за формою № 1ДФ утриманий з фізичних осіб ПДФО не сплачується (знову ж таки, це також виняток із загального правила, установленого

пунктом 57.1 Податкового кодексу, і він знову стосується ПДФО).

2

Справедливості заради слід зазначити, що мало хто з податківців вимагає від підприємців сплати ПДФО за підсумками квартальної декларації про доходи. Навіть в усних роз'ясненнях, у тому числі за «гарячою лінією» ДПАУ, представники податкових органів надавали цілком логічні рекомендації: ПДФО за підсумками квартальної декларації не сплачується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі