Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можна одночасно працювати на фіксподатку та на загальній системі оподаткування?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можна одночасно працювати на фіксподатку та на загальній системі оподаткування?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець працює на ринку (застосовуючи фікспатент). Є бажання розширити діяльність за межі ринку. Чи можна буде одночасно працювати на ринку (на фікспатенті) і за його межами (на загальній системі оподаткування)?

 

ВІДПОВІДЬ. Слід зазначити, що податківці не дозволяють застосовувати за одним і тим самим видом діяльності одночасно і фіксподаток, і загальну систему оподаткування (таке роз'яснення опубліковано на офіційному сайті ДПАУ — http://www.sta.gov.ua).

Чи може суб’єкт підприємницької діяльності — платник фіксованого податку, видом діяльності якого є торгівля, одночасно займатися таким самим видом діяльності на загальній системі оподаткування?

Коротка відповідь

: Ні, не може. Підприємець самостійно вирішує, перебувати йому на загальній системі оподаткування або обрати спосіб оподаткування за фіксованим податком шляхом придбання патенту.

Повна відповідь:

Згідно з розділом IV Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян», із змінами та доповненнями, фізичні особи, які в установленому порядку зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, мають право за своїм бажанням обрати один із способів оподаткування своїх доходів, одержуваних від здійснення підприємницької діяльності, в тому числі за фіксованим податком. Платниками фіксованого податку відповідно до ст. 14 Декрету № 13-92 є фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які при відповідних умовах, визначених у цій статті, здійснюють підприємницьку діяльність з продажу товарів і надання супутніх такому продажу послуг на ринках і самостійно обрали такий спосіб оподаткування доходів від здійснення такої діяльності. Одним з основних умов для обрання такого способу оподаткування є торгівля саме на ринку у сфері роздрібної (дрібнооптової) торгівлі зі сплатою ринкового збору в установленому чинним законодавством порядку. Згідно зі ст. 14 Декрету № 13-92 доходи такого платника податку, одержані від здійснення інших видів підприємницької діяльності, оподатковуються у загальному порядку. Якщо видом підприємницької діяльності платника податку є роздрібна торгівля продуктами харчування й іншими видами діяльності такий платник не займається, то всі доходи від провадження такої діяльності мають оподатковуватися за єдиними правилами, визначеними відповідним законодавством щодо оподаткування доходів фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності. При цьому він має право самостійно обрати один спосіб оподаткування доходів, одержаних від здійснення такої підприємницької діяльності за одним її видом.

Наприклад, підприємець не має права одночасно продавати одяг:

— на ринку за фіксподатком;

— і в магазинах, розташованих за межами ринку, — на загальній системі оподаткування.

Отже, для одного виду діяльності має застосовуватися лише одна система оподаткування. Інакше на всі доходи від такого виду діяльності податківці нарахують ПДФО за правилами, установленими для підприємців на загальній системі оподаткування.

До речі, зазначимо, що фіксподаток є несумісним не лише із загальною системою оподаткування, а й із спрощеною. Простіше кажучи,

не можна одночасно працювати на фіксподатку (припустимо, на ринку) і на єдиному податку (наприклад, за межами ринку).

Таким чином, якщо підприємець бажає розширити свою діяльність і вийти за межі ринку, то йому потрібно відмовитися від фіксподатку, а перейти або на єдиний податок або на загальну систему оподаткування.

Утім, судячи з планів уряду щодо реформування спрощеної системи оподаткування, спосіб оподаткування за фікспатентом узагалі скоро скасують (такі підприємці будуть єдиноподатниками I категорії).

Документ консультації

Декрет № 13-92

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі