Теми статей
Обрати теми

Слідами скасування Свідоцтва про держреєстрацію: як підтвердити свій підприємницький статус для неутримання ПДФО та ЄСВ

Редакція ВД
Стаття

Слідами скасування Свідоцтва про держреєстрацію: як підтвердити свій підприємницький статус для неутримання ПДФО та ЄСВ

 

Зі скасування Свідоцтва про держреєстрацію підприємця в чітко налагодженій сфері держреєстрації фізичних осіб почалася справжня плутанина. Багато громадян, наприклад, просто не можуть зареєструватися як підприємці, оскільки на сьогодні Свідоцтво про держреєстрацію більше не видається, а з випискою з ЄДР держреєстратори поки що не можуть працювати (не знають механізму її видачі).

Ті ж підприємці, яким вже пощастило стати такими, переймаються іншими питаннями. Зокрема, якими документами тепер підтверджувати свій підприємницький статус та чи можна користуватися Свідоцтвом, яке отримано до 07.05.2011 р.?

На ці та інші актуальні запитання ви знайдете відповіді в цій статті.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про держреєстрацію

— Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Закон про ЄСВ

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон № 2390

— Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» щодо спрощення механізму державної реєстрації припинення суб'єктів господарювання» від 01.07.2010 р. № 2390-VI.

Закон № 3205

— Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 07.04.2011 р. № 3205-VI.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Постанова № 1168

— постанова КМУ «Деякі питання застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю» від 29.10.2009 р. № 1168.

Порядок № 599

— Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

Порядок реєстрації РРО

— Порядок реєстрації, опломбування та використання реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

Положення № 97

— Положення про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затверджене наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.10.2005 р. № 97.

Наказ № 54

— наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва «Про затвердження форм реєстраційних карток» від 20.04.2007 р. № 54.

Інструкція № 492

— Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Законопроект № 8495

— проект Закону України «Про внесення змін до статті 177 Податкового кодексу України» від 12.05.2011 р. № 8495.

 

Проблеми під час держреєстрації

Як відомо, 07.05.2011 р. було внесено зміни до

Закону про держреєстрацію. Нововведенням стало таке правило: фізична особа, яка реєструється як підприємець, після закінчення процедури держреєстрації отримує на руки не Свідоцтво, а виписку з Єдиного державного реєстру (далі — ЄДР).

Однак зміни внесли лише до

Закону про держреєстрацію, а Положення № 97 залишилося таким самим. У ньому як було зазначено, що виписка видається на запит самої фізичної особи, так і залишилося, про жодне «автоматичне» формування виписки при держреєстрації підприємця не йдеться. Тобто на сьогодні немає детального механізму, згідно з яким держреєстратор може сформувати та видати виписку новоспеченому підприємцю.

Чим же втішити громадян, які мають намір стати підприємцями найближчим часом, але не можуть зареєструватися? Сьогодні рада підприємців працює над вирішенням цієї проблеми. Через її важливість незабаром має з'явитися документ, що регламентує дії держреєстратора під час проведення держреєстрації фізичних осіб як підприємців, у тому числі й механізм видачі виписки з ЄДР.

Тепер перейдемо до проблем, якими переймаються вже зареєстровані підприємці.

 

Документи, необхідні для неутримання ПДФО та ЄСВ

Без сумнівів, найпопулярніше запитання, що виникає у кожного підприємця у зв'язку зі скасуванням Свідоцтва про держреєстрацію, таке: які ж документи тепер потрібні для неутримання ПДФО та ЄСВ?

У попередньому номері «ВД» (2011, № 10, с. 11) ми розповіли про те, що до

Податкового кодексу та Закону про ЄСВ було внесено зміни у зв'язку зі скасуванням Свідоцтва про держреєстрацію. З цієї причини з 07.05.2011 р. змінився перелік документів, які потрібно надавати покупцям і замовникам для того, щоб не потрапити під утримання ПДФО та ЄСВ. Зрозуміло, що оновлений перелік документів підприємець і сам повинен просити у постачальників і підрядників, щоб, у свою чергу, не утримувати з них ПДФО та ЄСВ. Зазначені зміни набули чинності з 07.05.2011 р.

Що ж до періоду з 01.01.2011 р. по 07.05.2011 р., то тут нічого не змінилося — підприємець повинен мати ті підтвердні документи, які потрібно було мати у зазначеному періоді.

Для зручності наведемо всі необхідні документи в табл. 1.

 

Таблиця 1

Документи, необхідні підприємцю для неутримання ПДФО та ЄСВ

Підприємець

Виплата винагороди відбулася в період

01.01.2011 р. — 06.05.2011 р.

07.05.2011 р. і пізніше

1

2

3

Виплати за договорами купівлі-продажу, оренди (коли винагорода не обкладається ЄСВ)

На загальній системі оподаткування

— копія Свідоцтва про держреєстрацію підприємцем;
— копія довідки з податкового органу із зазначенням системи оподаткування та видів діяльності

— виписка з Держреєстру;
— копія довідки з податкового органу із зазначенням системи оподаткування та видів діяльності

На єдиному податку

— копія Свідоцтва про держреєстрацію підприємцем;
— копія Свідоцтва про сплату єдиного податку

— копія виписки з Держреєстру;
— копія Свідоцтва про сплату єдиного податку

На фікспатенті

— копія Свідоцтва про держреєстрацію підприємцем;
— копія фікспатенту та документа про сплату фіксованого податку

— копія виписки з Держреєстру;
— копія фікспатенту та документа про сплату фіксованого податку

Виплати за договорами робіт, послуг (коли винагорода обкладається ЄСВ)

На загальній системі оподаткування

— копія Свідоцтва про держреєстрацію підприємцем;
— копія довідки з податкового органу;
— копія витягу з Держреєстру

— виписка з Держреєстру;
— копія довідки з податкового органу із зазначенням системи оподаткування та видів діяльності;
— копія витягу з Держреєстру

На єдиному податку

— копія Свідоцтва про держреєстрацію підприємцем;
— копія Свідоцтва про сплату єдиного податку;
— копія витягу з Держреєстру

— копія Свідоцтва про сплату єдиного податку;
— копія виписки з Держреєстру;
— копія витягу з Держреєстру

На фікспатенті

 

Що стосується

довідки від податківців із зазначенням системи оподаткування та видів діяльності, то потрібно враховувати, що на законодавчому рівні наявність такої довідки для неутримання ПДФО не була потрібна. ДПАУ рекомендувала мати її у своєму листі від 03.02.2011 р. № 1085/К/17-0714. До речі, незважаючи на те, що в зазначеному листі йшлося про оригінал довідки, пізніше податківці дозволили підприємцям використовувати її копію:

«Якщо підприємці оподатковують свої доходи відповідно до норм ст. 177 Кодексу (загальна система оподаткування), то з метою уникнення порушень норм зазначеного п. 177.8 ПКУ рекомендується як юридичним особам, так і фізичним особам — підприємцям, які мають господарські відносини з іншою фізичною особою — підприємцем, крім копії документа, підтверджуючого, що він зареєстрований суб'єктом підприємницької діяльності (свідоцтва про державну реєстрацію), отримувати від такої особи копію довідки (яка надається на письмову заяву платника податковим органом, в якому він знаходиться на податковому обліку <…>. Фізична особа — підприємець, якій потрібна значна кількість даних довідок,

може надавати податковим агентам копії (ксерокопії) такої довідки. Зазначені в довідці дані є чинними до втрати ними юридичної сили» (цитата-роз'яснення з ЄБПЗ на сайті ДПАУ, http://www.sta.gov.ua).

І декілька слів про

виписку з ЄДР . У «ВД» № 10 за 2011 рік на с. 11 ми вже зазначали, що пункт 177.8 Податкового кодексу містить абсурдну вимогу надавати контрагентам оригінали виписок або витягів з ЄДР (абсурдною вона є з огляду на те, що отримання таких документів — справа клопітка і здійснюється на платній основі, а крім того, реалізація цієї вимоги призводить до величезних черг до держреєстратора). Так, 17.05.2011 р. до ВРУ було подано законопроект від 12.05.2011 р. № 8495, згідно з яким для неутримання ПДФО підприємці зможуть надавати контрагентам копії (а не оригінали) виписок з ЄДР. На жаль, на сьогодні цей документ поки ще не прийнято.

Якщо діяльність не зазначено в реєстраційній картці.

Нерідко зустрічаються випадки, коли підприємець, який працює на загальній системі оподаткування, провадить ті види діяльності, які він не зазначав при держреєстрації (здебільшого так трапляється, якщо з моменту держреєстрації минуло вже доволі багато часу). Виникає запитання: що в цій ситуації робити з ПДФО та підтвердними документами?

До 01.01.2011 р. усе було нормально

: підприємець на загальній системі оподаткування міг провадити будь-які види діяльності (не заборонені законом), навіть якщо їх не було зазначено в його реєстраційній картці. Оподаткування всіх його доходів, отриманих від госпдіяльності, здійснювалося за правилами, передбаченими для підприємців (15 % від різниці між виручкою та витратами).

Однак

з 01.01.2011 р. ситуація змінилася. У пункті 177.6 Податкового кодексу з'явилося таке правило: «У разі якщо фізична особа — підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими цим Кодексом для платників податку — фізичних осіб».

Податківці роз'яснили цю норму так:

— якщо вид діяльності зазначено при держреєстрації, то дохід, отриманий від нього, обкладається за правилами, що діють для підприємців (ПДФО в джерела не утримується, а сплачується самим підприємцем у розмірі 15 (17) % від різниці між виручкою та витратами);

— якщо ж вид діяльності в реєстраційній картці відсутній, ПДФО утримується в джерела у розмірі 15 (17) % від виручки (без зменшення її на величину витрат).

Тому підприємцю

потрібно якнайшвидше внести нинішній вид діяльності до реєстраційної картки. Для цього необхідно заповнити та подати держреєстратору реєстраційну картку за формою № 11 (затверджено наказом № 54) і пред'явити паспорт. Реєстрація зміни видів діяльності здійснюється безоплатно, оскільки статтями 10 і 45 Закону про держреєстрацію не передбачено справляння плати за проведення зазначених реєстраційних дій (лист Держкомпідприємництва від 09.03.2011 р. № 2390).

Слід зазначити, що дані про види діяльності підприємця не зазначалися у Свідоцтві про держреєстрацію і не зазначаються у виписці з ЄДР, тому їх зміна

не призводить до необхідності переоформляти вже наявну виписку. А ось довідку від податківців (якщо вона вже є) доведеться отримати заново.

Тепер розглянемо

період з 01.01.2011 р. по дату внесення змін до реєстраційної картки. Отже, якщо в цей проміжок часу покупці та замовники не утримували з підприємця ПДФО, особисто його це не зачепить, оскільки вся відповідальність за неутримання податку покладається лише на податкового агента (стаття 127 Податкового кодексу).

Однак податкові агенти (покупці та замовники з числа юридичних осіб і підприємців) можуть постраждати. Податківці (якщо виявлять під час перевірки, що вони не утримували ПДФО) стягнуть з них податок і додатково нарахують штраф за неутримання ПДФО. Щоправда, штраф за порушення податкового законодавства, допущене з 01.01.2011 р. по 30.06.2011 р., дорівнює 1 грн.

(пункт 7 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу).

Якщо діяльність зазначено у Свідоцтві про сплату єдиного податку, але не зазначено в реєстраційній картці.

На єдиноподатників не поширюється норма пункту 177.6 Податкового кодексу, їх діяльність на сьогодні регулюється Указом № 746, Порядком № 599 і підрозділом 8 розділу ХХ Податкового кодексу. У статті 2 Указу № 746 зазначено таке: «Доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, яка обкладається єдиним податком, не включаються до складу сукупного доходу оподаткування за підсумками звітного року такого платника і осіб, які знаходяться з ним в трудових відносинах, а сплачена сума єдиного податку є остаточною і не включається в перерахунок загальних податкових зобов'язань як самого платника податку, так і осіб, які знаходяться з ним в трудових відносинах, включаючи членів його сім'ї, які беруть участь в підприємницькій діяльності».

З наведеної цитати випливає, що

дохід від діяльності, зазначеної у Свідоцтві єдиноподатника, обкладається лише єдиним податком, а ПДФО з нього взагалі не справляється. Про те, обов'язково зазначати такий вид діяльності при держреєстрації чи можна обійтися й без цього, у згаданих нормативно-правових актах не йдеться.

Однак, по суті, ситуація, коли вид діяльності у Свідоцтві єдиноподатника згаданий, а в реєстраційній картці підприємця відсутній, є неправильною. Теоретично до Свідоцтва єдиноподатника повинні вноситися лише ті види діяльності, які відповідають зазначеним під час держреєстрації. Інша річ, що на практиці податківці ніколи не перевіряли цю відповідність. Однак з 2011 року такі перевірки провадитимуть, оскільки ДПАУ дала відповідну вказівку податківцям на місцях.

При цьому потрібно враховувати такий нюанс: якщо під час перевірки податківці вважатимуть, що в цій ситуації з єдиноподатника потрібно було утримувати ПДФО, вони

стягнуть суму цього податку з податкового агента, додатково наклавши на нього ще й штраф; самому ж єдиноподатнику ніщо не загрожує (стаття 127 Податкового кодексу). Але щоб не бентежити податківців і не підводити контрагентів, краще підстрахуватися та якнайшвидше внести необхідний вид діяльності до реєстраційної картки. Як це зробити, ми вже розглядали (див. вище підрозділ «Якщо діяльність не зазначено в реєстраційній картці»).

 

В яких випадках Свідоцтво ще буде потрібним

Слід зауважити, що

Закон № 3205 уніс зміни далеко не до всіх законодавчих актів, в яких згадується Свідоцтво про держреєстрацію фізичної особи як підприємця. Наприклад, вимога надати Свідоцтво про держреєстрацію, як і раніше, є актуальною при реєстрації РРО (пункт 2.3 Порядку реєстрації РРО), при відкритті рахунка в банку (пункт 3.4 Інструкції № 492), при реєстрації трудового договору з працівником у центрі зайнятості (пункт 2 постанови № 1168) тощо (прикладів можна наводити безліч).

Звичайно, згодом ВРУ наведе лад у законодавстві, однак зараз виникає логічне запитання:

що робити підприємцям після 07.05.2011 р., якщо якийсь нормативний документ все ще вимагатиме від них надати Свідоцтво про держреєстрацію?

Щодо цього запитання є роз'яснення від податківців

(лист ДПАУ від 17.05.2011 р. № 13663/7/29-1017), на наш погляд, цілком розумне (табл. 2).

 

Таблиця 2

Документи, які потрібно подавати в разі, якщо нормативно-правовий акт вимагає від підприємця копію Свідоцтва про держреєстрацію

Дата держреєстрації або оновлення даних

Документ

Фізична особа зареєструвалася як підприємець після 07.05.2011 р.

Копія чинної виписки з ЄДР

Після 07.05.2011 р. до ЄДР було внесено зміни щодо відомостей про підприємця, зазначених в Свідоцтві про держреєстрацію або у виписці з ЄДР
(зміна П. І. Б., місця проживання або ІПН)

Фізична особа зареєструвалася як підприємець до 07.05.2011 р. (та отримала Свідоцтво про держреєстрацію) за умови, що після 07.05.2011 р. до ЄДР не вносилися зміни щодо відомостей про такого підприємця

Копія Свідоцтва про держреєстрацію підприємця

 

Природно, ці

рекомендації стосуються лише тих нормативно-правових актів, які належать до податкової сфери (і в яких прямо вимагається Свідоцтво про держреєстрацію, а не виписка з ЄДР). Утім, інші держоргани, найімовірніше, візьмуть приклад з податківців і висловляться в такому самому ключі.

 

Тим, хто досі мав старе Свідоцтво

Якщо підприємець досі користується старим Свідоцтвом про держреєстрацію (виданим

до 01.01.2004 р.), то це означає, що дані про нього до сьогодні не включено до ЄДР. Тому, навіть зважаючи на скасування Свідоцтв про держреєстрацію, такі підприємці все одно повинні «заявити про себе»: до 10.02.2012 р. подати держреєстратору реєстраційну картку для включення відомостей про них до ЄДР (пункти 2 — 4 розділу II Прикінцевих положень Закону № 2390). При цьому нове Свідоцтво про держреєстрацію вони, звичайно, вже не отримають, замість нього їм повинні видати виписку з ЄДР.

 

Висновки

З 07.05.2011 р.

замість Свідоцтва про держреєстрацію підприємці зобов'язані надавати контрагентам:

для неутримання з них ПДФО — виписку з ЄДР;

для неутримання ЄСВ — витяг з ЄДР (задля економії краще надавати не оригінали зазначених документів, а їх копії).

Решта підтвердних документів (довідка з податкової або Свідоцтво єдиноподатника) також надаються, як і раніше.

Якщо

після 07.05.2011 р. в нормативно-правовому акті податкової сфери зустрінеться вимога надати копію Свідоцтва про держреєстрацію, податківці рекомендують діяти так:

— надати копію вже наявного Свідоцтва про держреєстрацію, якщо його було отримано до 07.05.2011 р. і дані, зазначені в ньому, не змінювалися після цієї дати;

— надати замість Свідоцтва копію виписки з ЄДР, якщо Свідоцтво про держреєстрацію було отримано до 07.05.2011 р., однак дані, зазначені в ньому, змінилися після цієї дати;

— надати замість Свідоцтва копію виписки з ЄДР, якщо Свідоцтво про держреєстрацію було отримано після 07.05.2011 р.

А в разі коли поточний вид діяльності підприємця (незалежно від системи оподаткування) не було зазначено ним під час держреєстрації (не внесено до реєстраційної картки), найближчим часом слід здійснити відповідні виправлення у держреєстратора.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі