Теми статей
Обрати теми

Довідник підприємця. Податкова соціальна пільга

Редакція ВД
Довідкова інформація

Податкова соціальна пільга

 

З 1 січня 2011 року питання надання працівникам ПСП урегульовано ПКУ. Нові правила надання ПСП багато в чому відрізняються від тих, що діяли раніше, тому підприємцю та його бухгалтеру потрібно з усією відповідальністю поставитися до цього питання і переглянути правомірність і правильність користування працівниками ПСП, адже від цього залежить сума утриманого ПДФО.

 

Основні правила застосування

1. Фізична особа має право на зменшення суми місячного оподатковуваного доходу,

отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП (п. 169.1 ПКУ).

2.

ПСП застосовується виключно до доходу, нарахованого платнику податків протягом звітного податкового місяця у вигляді зарплати (п.п. 169.2.1 ПКУ).

3.

Граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП у загальному випадку, дорівнює розміру ПМПО, що діє на 1 січня звітного податкового року, помноженому на 1,4 і округленому до найближчих 10 гривень (у 2011 році — 1320 грн. : 941 х 1,4 = 1317,4 грн. » » 1320 грн.). Виняток — ПСП «на дітей» на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ: для неї граничний розмір доходу одному з батьків визначається кратно кількості дітей.

4.

Якщо платник податків має право на ПСП за декількома підставами, то застосовується одна ПСП, що має найбільший розмір. Виняток становить випадок, коли працівник має двох і більше дітей, одна з яких є інвалідом. У такому разі працівнику одночасно надаються дві ПСП (п.п. 169.3.1 ПКУ).

5.

Суми лікарняних і відпускних для цілей порівняння з граничним доходом, що дає право на ПСП, розподіляються за місяцями, на дні яких припадає хвороба (відпустка) (п.п. 169.4.1 ПКУ).

6.

Платник податків сам обирає місце роботи, де він користуватиметься ПСП. Для цього він подає роботодавцю за цим місцем роботи Заяву.

7.

ПСП починає надаватися з дня отримання Заяви від працівника. На сьогодні нову форму заяви не затверджено ДПСУ, тому поки що, на наш погляд, можна користуватися старою формою, затвердженою наказом № 461. Якщо працівник має право на підвищений розмір ПСП (на підставі пп. 169.1.2, 169.1.3 або 169.1.4 ПКУ), то до Заяви необхідно додати відповідні підтверджуючі документи (див. табл. 3). Увага! У січні 2011 року всі працівники, які мають право на ПСП, повинні заново подати роботодавцю Заяву, в якій буде зроблено посилання на відповідні норми ПКУ (див. «ВД», 2011, № 4, с. 22).

8.

ПСП не може бути застосована до (п.п. 169.2.3 ПКУ):

— доходів платника податку інших, ніж зарплата;

— зарплати, яку платник податків протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендій, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

— доходів самозайнятої особи від здійснення підприємницької діяльності, а також іншої незалежної діяльності.

9.

Нерезиденти не мають права на отримання ПСП до їх доходів у вигляді зарплати.

10.

ПСП припиняє надаватися з місяця, в якому працівник подає Заяву про відмову від її застосування. До затвердження ДПСУ нової форми заяви, на наш погляд, можна користуватися формою, затвердженою наказом № 461. Підвищена ПСП припиняє надаватися у зв’язку зі втратою працівником відповідного статусу з певного моменту, визначеного ПКУ (див. табл. 2 на с. 38).

11.

ПСП надається з урахуванням останнього місячного оподатковуваного доходу, в якому платник податків помер або оголошується судом померлим чи визнається судом безвісно відсутнім, або втрачає статус резидента, або був звільнений з роботи (п.п. 169.3.4 ПКУ). Вважаємо: якщо платник податків протягом місяця змінив роботу, то за новим місцем роботи подати Заяву він має право тільки з наступного місяця.

 

УВАГА! Головні зміни

1. ПСП тепер можна надавати в місяці звільнення працівника

(п.п. 169.3.4 ПКУ).

2. ПСП тепер можна застосовувати до зарплати працівника, який одночасно є приватним підприємцем та здійснює незалежну професійну діяльність

(п.п. 169.2.3 ПКУ).

3. При наданні пільги «на дітей» граничний дохід розраховується кратно кількості дітей тепер тільки в одному випадку — якщо ПСП надається на підставі

п.п. 169.1.2 ПКУ (особам, які мають двох і більше дітей віком до 18 років). При цьому в Заяві платник має зазначити, що його дружина (чоловік) не користується правом збільшення доходу кратно кількості дітей. За наявності прав на ПСП за іншими підставами (наприклад, як одинока мати згідно з п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ) граничний розмір доходу у 2011 році становить 1320 грн. (без права збільшення кратно кількості дітей).

4. При наданні ПСП «на дітей» додаткова ПСП на себе тепер не надається

. Єдиний виняток — наявність двох і більше дітей до 18 років, одна з яких є інвалідом. У такому разі ПСП на підставі п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ додається до ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ.

5.

Підвищена ПСП (у 2011 році — 705,75 грн.) тепер надається учасникам бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни. А якщо такі особи є інвалідами І або ІІ групи, то їм надається ПСП у максимальному розмірі (у 2011 році — 941 грн.).

6. Вдови (вдівці)

тепер мають право на ПСП тільки за наявності в них дітей віком до 18 років (з розрахунку на кожну дитину).

 

Таблиця 1.

Розміри ПСП у 2011 році

Вид ПСП (норма ПКУ)

Розрахунок

Розмір ПСП, грн.

Звичайна

(п.п. 169.1.1)

941 х 50 % (1)

470,5

Звичайна на дітей

(п.п. 169.1.2)

941 х 50 % х кількість дітей

470,5 х кількість дітей

Підвищена

(п.п. 169.1.3)

941 х 50 % х 150 %

705,75

Максимальна

(п.п. 169.1.4)

941 х 50 % х 200 %

941

(1) Загальний розмір ПСП згідно з п.п. 169.1.1 ПКУ становить 100 % від ПМПО. Однак Прикінцевими положеннями ПКУ
(п. 1 розд. XIX) установлено, що

до 1 січня 2015 року ПСП надається в розмірі 50 % від ПМПО, установленого законом на 1 січня звітного податкового року .

 

Таблиця 2.

Коли припиняє застосовуватися ПСП

Вид пільги

Умови закінчення строку дії (1)

Загальна ПСП
(

п.п. 169.1.1 ПКУ)

Якщо платник податків відмовляється від застосування ПСП — з місяця, зазначеного в

Заяві про відмову

ПСП «на дітей»
(

п.п. 169.1.2, пп. «а» — «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

1. ПСП надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років, а в разі її смерті до досягнення такого віку — до кінця року, на який припадає така смерть.
2. Крім того, починаючи з податкового місяця, на який припадає відповідна подія, втрачається право на отримання ПСП у випадку:
— позбавлення платника податків батьківських прав або якщо він відмовляється від дитини чи передає дитину на державне утримання, у тому числі до закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того, чи береться плата за таке утримання;
— якщо дитина стає курсантом на умовах її повного утримання.
3. Ані

ПКУ, ані Порядок № 1227 чітко не застерігають, з якого моменту припиняє застосовуватися ПСП «на дітей» у тих випадках, коли одинока мати (батько), опікун, піклувальник, вдова (вдівець) втрачають відповідний статус (наприклад, у зв’язку зі взяттям шлюбу). На наш погляд, ПСП у таких випадках не повинна надаватися вже з місяця, в якому платник податків втратив відповідний статус

ПСП згідно з

пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ

ПСП припиняє застосовуватися з податкового місяця, наступного за місяцем, в якому платник податків втрачає статус, необхідний для отримання такої пільги (

п.п. 169.3.3 ПКУ)

(1)

Незважаючи на відсутність у ПКУ та Порядку № 1227 чітких указівок, вважаємо, що й надалі при втраті працівником права на ПСП він повинен подати роботодавцю Заяву про відмову від ПСП.

 

Таблиця 3.

Перелік документів, які необхідно подати для застосування ПСП

Хто має право

Підтверджуючі документи

1

2

Звичайна ПСП (470,5 грн.)

Будь-який працівник, чий дохід у вигляді зарплати за місяць не перевищує у 2011 році

1320 грн. (п.п. 169.1.1 ПКУ)

1)

Заява про застосування ПСП

Примітка

. 1. Держслужбовцям ПСП надається без подання Заяви.
2. До появи нової форми Заяви про застосування ПСП, використовуємо форму, затверджену наказом № 461.

Звичайна ПСП на дітей

(470,5 грн. х кількість дітей)

Платник податку, який

утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, — з розрахунку на кожну дитину (п.п. 169.1.2 ПКУ)

1)

Заява про застосування ПСП;
1) документи на дитину (1);
2) копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки або опікування (якщо із Заявою звертається опікун або піклувальник)

Примітка

. 1. Надання цієї ПСП не ставиться в залежність від того, самостійно платник утримує дитину чи ні. Отже, жінка, яка перебуває у шлюбі та має двох дітей до 18 років, має право на ПСП за цією підставою у розмірі 941 грн. (470,5 х 2) за умови, що її зарплата не перевищує граничний розмір доходу.

2.

Цією ПСП можуть скористатися обоє батьків дитини. При цьому граничний дохід, що дає право на ПСП, тільки одного з них визначається кратно кількості дітей (другий абзац п.п. 169.4.1 ПКУ).
3. Додатково ПСП на себе таким особам не надається. ПСП за двома підставами може бути надана тільки, якщо особа утримує двох чи більше дітей, одна з яких є інвалідом (п.п. 169.3.1 ПКУ).

Підвищена ПСП (705,75 грн.)

Платник податків, який

(п.п. 169.1.3 ПКУ):

Усі платники подають

Заяву про застосування ПСП, а також зазначені нижче документи:

а)

є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником — з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років;

1) документи на дитину (1);
2) копію рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки або піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник);
3) копію свідоцтва про шлюб і свідоцтва про смерть
(якщо із заявою звертається вдова або вдівець);
4) копію паспорта

Примітка

. 1. Для цілей надання ПСП одинокою матір’ю (батьком), опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем пільги мають дитину віком до 18 років і не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом (п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227). Отже, якщо одинока мати (батько) вступають у наступний шлюб, то вони втрачають цей статус і втрачають право на ПСП. Опікун (піклувальник) також не повинні перебувати у шлюбі, щоб мати право на ПСП за цією підставою. Щодо вдови або вдівця, то такої умови немає, однак, на наш погляд, вдова (вдівець) втрачають цей статус, якщо вступають у наступний законний шлюб.

2.

Додатково таким особам ПСП «на себе» не надається.

3.

Граничний дохід таких осіб не визначається кратно кількості дітей. За наявності двох і більше дітей (якщо зарплата перевищує 1320 грн.) платник податків може обрати ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ з правом визначення граничного доходу кратно кількості дітей одному з батьків.

4.

Швидше за все, що й зараз податкові органи наполягатимуть на тому, щоб розлучені жінки (чоловіки) для отримання права користування підвищеною ПСП на цій підставі подавали ще й документ, що підтверджує спільне проживання з дитиною (довідка ЖЕКу, довідка органу піклування, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишнім чоловіком і дружиною про виконання обов’язків тим, хто проживає окремо від дитини, з яким після розлучення проживає дитина).

б)

утримує дитину-інваліда — з розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років;

1) документи на дитину (1);
2) копію рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки або піклування (якщо із

Заявою звертається опікун або піклувальник);
3) пенсійне посвідчення дитини або довідку МСЕК для заявника, який утримує дитину-інваліда віком від 16 до 18 років (2);
4) медичний висновок, виданий закладами МОЗ в установленому порядку (якщо із заявою звертається платник податку, який утримує дитину-інваліда віком до 16 років)(2)

Примітка

. 1. Право на цю ПСП мають обоє батьків.

2.

За наявності двох і більше дітей, одна з яких є інвалідом, платнику податків одночасно надаються дві ПСП (на підставі п.п. «б» п.п. 169.1.3 і п.п. 169.1.2 ПКУ).

в)

є особою, віднесеною законом до 1 або 2 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, уключаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

1) копію посвідчення (дубліката посвідчення) установленого зразка (2):
— громадянина (громадянки), який (яка) постраждав (постраждала) внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1 серії А з відбитком штампа «Перереєстровано» і записом про дату перереєстрації, а також вкладишем установленого зразка;
— учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС категорії 2 серії А з відбитком штампа «Перереєстровано» і записом про дату перереєстрації;
— громадянина (громадянки), евакуйованого (евакуйованої) в 1986 році із зони відчуження, категорії 2 серії Б;
— громадянина (громадянки), який (яка) постійно проживав (проживала) у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття рішення Уряду України про відселення (розпорядження Ради Міністрів УРСР від 28 червня 1989 р. № 224), категорії 2 серії Б.
Особи, нагороджені Грамотою Президії Верховної Ради УРСР за участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, подають її копію

г)

є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад’юнктом;

Порядком № 1227

перелік документів за цією підставою не встановлено

Примітка.

Оскільки працівнику, який одночасно навчається в навчальному закладі, ПСП може бути надана тільки в тому випадку, якщо він не отримує стипендію (забезпечення) з бюджету, підтверджуючим документом може бути довідка з навчального закладу про те, що учень не отримує стипендію з бюджету. Цього вимагала ДПАУ в період дії Закону про податок з доходів (лист від 06.07.2004 р. № 12428/7/17-3117).

ґ)

є інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільга яким визначена п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ;

1) копію пенсійного посвідчення або довідка МСЕК (2)

Примітка

. Інваліди, які брали участь у Другій світовій війні, та інваліди І і ІІ груп, які є учасниками бойових дій, мають право на ПСП у розмірі 200 % від загального розміру (див. нижче підставу за п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ).

д)

є особою, якій присуджена довічна стипендія як громадянину, який зазнав переслідування за правозахисну діяльність, уключаючи журналістів;

1) копію акта Президента України про призначення зазначеної стипендії

е)

є учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону № 3551, крім осіб, визначених у п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ

1) копію посвідчення учасника бойових дій, виданого відповідними органами, або документи, які підтверджують участь у бойових діях у період після Другої світової війни

Примітка

. 1. Раніше учасники бойових дій (крім осіб, які брали участь у Другій світовій війні) не мали права на підвищений розмір ПСП.

2

. Якщо такі особи є інвалідами І і ІІ груп, то їм надається максимальна ПСП на підставі п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ.

Максимальна ПСП (941 грн.)

Платник податків, який є

(п.п. 169.1.4 ПКУ):

Усі платники подають

Заяву про застосування ПСП, а також зазначені нижче документи:

а)

Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави або ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма та більше медалями «За відвагу»;

1) копію орденської книжки Героя України, Героя Радянського Союзу або Героя Соціалістичної праці або копії орденських книжок кавалерів орденів Слави або Трудової Слави трьох ступенів, або довідки чи інші документи, що підтверджують присвоєння звання Героя України, Героя Радянського Союзу, Героя Соціалістичної праці, нагородження орденами Слави або Трудової Слави трьох ступенів і чотирма медалями «За відвагу»

б)

учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка в той час працювала в тилу, інвалідом I і II групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551;

1) копію посвідчення учасника бойових дій, виданого відповідними органами, або документи, що підтверджують участь у бойових діях під час Другої світової війни;
2) пенсійне посвідчення або довідку МСЕК (2);
3) документи, що підтверджують факт роботи в тилу під час Другої світової війни

в)

колишнім в’язнем концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особою, визнаною репресованою або реабілітованою;

1) довідки, видані компетентними органами, або документи, що містять необхідні відомості про факт визнання особи репресованою або реабілітованою;
2) копію посвідчення жертви нацистських переслідувань (для колишніх в’язнів місць примусового утримання під час Другої світової війни)

г)

особою, яку було примусово вивезено з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками;

1) копію посвідчення жертви нацистських переслідувань або довідки, або видані компетентними органами документи, що містять необхідні відомості про факт насильницького вивезення з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками

ґ)

особою, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року

1) документи, що містять необхідні відомості про факт перебування на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 08.09.41 р. по 27.01.44 р.

(1) Під

документами на дитину маються на увазі: копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини у Книзі реєстрації актів цивільного стану, або документи, що підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала (проживав) до приїзду в Україну.

(2) Періодичність надання документів відповідає установленим МОЗ строкам їх перегляду.

 

Документи та скорочення

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (втратив чинність).

Закон № 3551

— Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

Порядок № 1227

— Порядок надання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою Кабміну від 29.12.2010 р. № 1227.

Наказ № 461

— наказ ДПАУ «Щодо затвердження форм заяв і повідомлення з питань отримання (застосування) податкової соціальної пільги, а також порядку інформування платників податку» від 30.09.2003 р. № 461.

ПДФО

— податок на доходи фізичних осіб.

ПСП

— податкова соціальна пільга.

ПМПО

— прожитковий мінімум на працездатну особу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі