Теми статей
Обрати теми

Обговоренню... підлягає. Єдиноподатник поповнив рахунок своїми коштами: виручка чи ні?

Редакція ВД
Стаття

Єдиноподатник поповнив рахунок своїми коштами: виручка чи ні?

 

Здавалося б, немає жодних сумнівів у тому, що коли єдиноподатник зарахує на свій підприємницький рахунок власні кошти для поповнення оборотних коштів, таке поповнення не повинне розцінюватися як збільшення виручки єдиноподатника. Але, здається, податківці вважають інакше. Обговоримо цю проблему.

 

Як правильно

До графи 6 Книги за ф. № 10 єдиноподатник записує лише ті кошти, що є виручкою від реалізації товарів, робіт, послуг.

Кошти, які підприємець уніс на розрахунковий рахунок, не є його виручкою, якраз навпаки — це кошти, які він отримав у вигляді прибутку раніше, тобто кошти вже після оподаткування. Інакше кажучи, підприємець заробив чистий дохід, зняв гроші з рахунка на особисті потреби (на що має повне право), а потім, коли виникла потреба, уніс ці гроші на рахунок для поповнення оборотних коштів. Відповідно записувати до Книги за ф. № 10 кошти, якими єдиноподатник поповнив рахунок, неправильно, бо вони не є виручкою.

Підтвердженням того, що ці надходження не належать до виручки, тобто не мають підприємницького характеру, є квитанція (одна з трьох частин заяви на переказ готівки). Причому в самій заяві на переказ готівки у графі «Призначення платежу» краще писати: «Унесення власних заощаджень готівкою» (

додаток 14 до Інструкції № 337). Крім того, саме таку інформацію має бути відображено у виписці банку.

 

Як вважають податківці

Раніше на місцях податківці могли прискіпуватися до підприємця за те, що кошти, унесені на рахунок, він не врахував у складі виручки. Здебільшого результат бесіди з інспектором залежав від того, наскільки чітко підприємець відповідав на запитання про походження цих коштів, а також від того, чи набагато внесена сума перевищує оборот підприємця. Якщо сума набагато більша від того, що він заробив останнім часом, то в підприємця, напевно, були проблеми з кваліфікацією таких коштів як необлікованої (прихованої від оподаткування) виручки. Зі свого боку зауважимо: питання про те, чи є ці кошти прихованими від оподаткування, має вирішуватися інакше, а саме: податківці повинні довести через суд, що це кошти, приховані від оподаткування, перш ніж стверджувати таке та вважати їх виручкою.

Якщо ж сума не була критичною і підприємець чітко наполягав на тому, що це зняті раніше як чистий дохід кошти, неприємна розмова з інспектором на цьому й закінчувалася (звичайно, варіанти розвитку подій могли бути іншими).

У будь-якому разі офіційних роз’яснень про те, як кваліфікувати ці кошти, ДПАУ не видавала, хоча з приводу внесення на рахунок поворотної фінансової допомоги саме єдиноподатником ДПАУ неодноразово зазначала, що поворотну фінансову допомогу до виручки включати потрібно (але з поворотною фіндопомогою ситуація дещо інша, докладніше див. с. 38 цього номера).

Справедливості заради зауважимо, що далеко не завжди серед податківців на місцях зустрічався такий фіскальний підхід стосовно включення до виручки коштів, зарахованих на рахунок підприємцем. Багато хто цілком адекватно оцінював ситуацію та не прискіпувався до підприємця, особливо якщо банківські документи було оформлено правильно (у заяві на переказ готівки в графі «Призначення платежу» було зазначено: «Унесення власних заощаджень готівкою»).

Однак дуже насторожує те, що сьогодні на офіційному сайті ДПАУ

www.sta.gov.ua у розділі «Єдина база податкових знань» (далі — ЄБПЗ), де йдеться про виручку єдиноподатника, надано таку відповідь на запитання:

 


Чи є виручкою від реалізації внесення власних коштів на рахунок ФОП — платника ЄП?

Коротка відповідь: Власні кошти, унесені суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок, вважаються виручкою від реалізації та відображаються в Книзі обліку доходів та витрат.

Повна відповідь: Згідно зі ст. 1 Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», зі змінами та доповненнями, виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).


 

Як бачимо, податківці в цій відповіді однозначно доходять думки, що власні кошти підприємця вважаються його виручкою. Причому жодних аргументів, крім тиражування перекрученого визначення поняття виручки для єдиноподатника, вони не наводять. Насправді слід пам’ятати не лише про те, що виручкою вважаються не просто кошти, отримані на розрахунковий рахунок (до каси), а й те, що такі кошти мають відповідати поняттю «виручка, отримана від реалізації товарів, робіт, послуг». А власні кошти, унесені на рахунок, поза сумнівом, не можна пов’язувати з виручкою від реалізації товарів, робіт, послуг (хіба що довести в суді, що це дійсно необлікована виручка підприємця).

До речі, варто звернути особливу увагу на такий цікавий факт. З приводу внесення на свій рахунок власних коштів підприємцями на загальній системі саме в тій ЄБПЗ міститься абсолютно протилежна відповідь на запитання, де податківці стверджують, що

внесені на свій рахунок кошти не є виручкою підприємця-загальносистемника. І це при тому, що поняття виручки у підприємця на загальній системі набагато ширше, ніж у єдиноподатників (для них виручка — це виключно кошти, отримані від реалізації товарів, робіт, послуг). Отже, за логікою, якщо вже для загальносистемників такі кошти не є виручкою, то для єдиноподатників вони не повинні вважатися виручкою й поготів. Наведемо згадану вище відповідь на запитання для підприємців на загальній системі:

 


Чи включається до загального оподатковуваного доходу ФОП, який працює на загальній системі оподаткування, сума власних коштів, яка зарахована на його розрахунковий рахунок, та чи відображається вона у Книзі обліку доходів і витрат з 01.01.2011 р.?

Коротка відповідь: Діє з 01.01.2011 р. Власні кошти, які фізична особа — підприємець, що перебуває на загальній системі оподаткування, зараховує на розрахунковий розрахунок, не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) і не відображаються у Книзі обліку доходів та витрат.

Повна відповідь

: Діє з 01.01.2011 р. Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця. Ураховуючи вищевикладене, до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі — підприємцю як у грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності, а саме:

— виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (у тому числі відсотки банку);

— виручка в натуральній (негрошовій формі);

— суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів, та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

Таким чином,

власні кошти, які фізична особа — підприємець зараховує на розрахунковий розрахунок, не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) і не відображаються у Книзі обліку доходів та витрат.

 

Отже, як бачимо, наявна цілковита невідповідність підходів до вирішення питання. Загальносистемникам пощастило більше: у їх випадку податківці абсолютно справедливо вважають, що власні кошти, які підприємець зараховує на свій рахунок, не є його виручкою. А єдиноподатникам, ураховуючи те, що в ЄБПЗ для них міститься фіскальна відповідь, потрібно бути готовими відстоювати свої права.

При цьому дуже обережні підприємці та ті, в яких поповнення оборотних коштів не впливає на 500-тисячну межу, можуть прислухатися до думки податківців і включити кошти, спрямовані на поповнення оборотних коштів, до Книги ф. № 10. Ті ж підприємці, які готові дискутувати з інспектором, можуть скористатися своїм правом не включати ці кошти до виручки. При цьому, спілкуючись з інспектором, краще твердо наполягати на тому, що ви внесли на рахунок саме кошти, раніше отримані як чистий дохід (тобто вони вже потрапили під оподаткування). Якщо ситуація дозволяє, можна стверджувати, що це раніше отримана готівкова виручка (відповідно вже відображена в день надходження у Книзі ф. № 10), унесена на банківський рахунок (законодавство не висуває до підприємців вимоги вносити на рахунок отриману готівкову виручку).

Наостанок зауважимо, що в ЄБПЗ містяться й інші відповіді на запитання про те, чи включаються ті чи інші кошти до виручки єдиноподатника (поворотна фінансова допомога, кредитні кошти, отримані на розрахунковий рахунок підприємця, відсотки за кредитом, кошти, помилково отримані на рахунок, тощо). Докладніше про те, що думають податківці з приводу включення до виручки тих чи інших сум, див. у рубриці «Слово державним органам» на с. 38 цього номера.

 

Матеріал підготувала Олена Савченко, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі