Теми статей
Обрати теми

Форма № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників»: чи потрібно подавати її підприємцям з 1 січня 2011 року

Редакція ВД
Стаття

Форма № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників»: чи потрібно подавати її підприємцям з 1 січня 2011 року

 

Ситуація

. У липні 2011 року підприємець уклав трудовий договір з найманим працівником і зареєстрував його в центрі зайнятості. У вересні 2011 року він прийняв нового працівника та подав у встановлений 10-денний термін форму № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників», яку з 22.08.2011 р. зобов'язані подавати підприємці-роботодавці.

Водночас посадові особи центру зайнятості наклали на підприємця адмінштраф за неподання форми № 5-ПН у липні, мотивуючи це тим, що з 1 січня 2011 року після змін, унесених Законом про ЄСВ, за неподання цієї форми передбачено адмінвідповідальність.

Чи є правомірними вимоги перевіряючих? Що в цій ситуації робити підприємцю, чи повинен він сплачувати штраф?

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про зайнятість

— Закон України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII.

Закон № 1533

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.

Закон про ЄСВ

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Порядок № 260

— Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, що використовує найману працю, затверджений наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260.

Інструкція щодо заповнення форми № 5-ПН

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників», затверджена наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420 (втратила чинність).

Наказ № 279

— наказ Мінсоцполітики України «Про затвердження форми звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» та інструкції щодо її заповнення» від 14.07.2011 р. № 279.

 

Чим зумовлена позиція працівників центру зайнятості

Насамперед зауважимо, що працівники центрів зайнятості (далі — ЦЗ) стали вимагати від підприємців-роботодавців, щоб вони разом з юридичними особами подавали

форму № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» саме з липня 2011 року. Тому в підприємців, які з цим стикнулися, виникло запитання: з чим це пов'язано?

Річ у тім, що в липні в розпорядженні працівників ЦЗ на місцях з’явився проект

наказу № 279, який уключив фізичних осіб — підприємців до переліку роботодавців, зобов’язаних подавати цю форму. Крім того, посадові особи ЦЗ «несподівано» пригадали, що з 1 січня 2011 року Законом про ЄСВ було доповнено статтю 1653 КУпАП, за якою накладаються штрафи за порушення, підконтрольні Фонду «безробіття», а отже його органам — ЦЗ. Суть цих змін у тому, що до порушень, за які може накладатися штраф за статтею 1653 КУпАП, було додано «несвоєчасне подання або неподання визначених Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» відомостей».

Таке порушення тягне за собою накладення штрафу від 136 до 255 грн. (від 8 до 15 нмдг). За ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з правопорушень, зазначених у

частині першій статті 1653 КУпАП, — від 170 до 340 грн. (від 10 до 20 нмдг).

Однак до набуття чинності

наказом № 279 (див. «ВД», 2011, № 17, с. 12) у жодному з документів не було навіть згадки про обов'язок підприємців подавати звіт за формою № 5-ПН. Підприємців-роботодавців не було зазначено ні в пункті 4 статті 20 Закону про зайнятість, на виконання якого затверджувалася форма цієї звітності, ні в «старій» Інструкції щодо заповнення форми № 5-ПН, ні в самій формі.

У зв'язку з цим розберемося, чи правомірні вимоги представників ЦЗ про те, що підприємці повинні подавати цей звіт з 1 січня 2011 року?

 

Позиція працівників ЦЗ

Отже, розглянемо аргументи посадових осіб ЦЗ стосовно того, що подавати

форму № 5-ПН було потрібно й фізичним особам — підприємцям.

1. Подавати цю

форму зобов'язав не лише пункт 4 статті 20 Закону про зайнятість, в якому зазначені лише юридичні особи, а й пункт 2 частини 2 статті 35 Закону № 1533, в якому зазначається, що роботодавці повинні подавати до ЦЗ «…у встановленому порядку відповідно до законодавства відомості про: прийняття на роботу працівників…».

При цьому згідно з

пунктом 10 статті 1 Закону № 1533 до роботодавців належать як юридичні, так і фізичні особи, які використовують найману працю.

2. Мотивуючи тим, що

Закон № 1533 мав вищий статус, ніж «стара» Інструкція щодо заповнення форми № 5-ПН, представники ЦЗ ігнорують той факт, що її положення не поширювалися на підприємців.

3. До норм

Закону № 1533 прив'язано виникнення з 01.01.2011 р. відповідальності роботодавців за статтею 1653 КУпАП за неподання відомостей до ЦЗ.

Водночас ми з таким підходом не згодні, тому далі обґрунтуємо свою позицію та протиставимо її думці посадових осіб ЦЗ.

 

Наша позиція

Почнемо з положень

пункту 2 частини 2 статті 35 Закону № 1533, який зобов'язав роботодавців подавати відомості до ЦЗ про прийнятих працівників.

Дійсно, на них покладено обов'язок подавати такі відомості, але в порядку, який установлено законодавством, тобто спеціальними нормативними документами. Прямого посилання на те, що ці відомості подаються всіма роботодавцями лише за

формою № 5-ПН, у нормі пункту 2 частини 2 статті 35 Закону № 1533 немає. Інструкція щодо заповнення форми № 5-ПН була затверджена на виконання частини 4 статті 20 Закону про зайнятість, а в ній згадувалися лише юридичні особи.

У свою чергу, підприємці-роботодавці

надають, як і раніше, до ЦЗ відомості про прийнятих працівників автоматично під час реєстрації трудового договору згідно зі статтею 241 КЗпП і Порядком № 260. Можна говорити про те, що це й був установлений для них законодавством спосіб передачі відповідних відомостей до ЦЗ до 22.08.2011 р.

Після цієї дати до нього дійсно додався обов'язок подавати

форму № 5-ПН, що пов'язано зі змінами в законодавстві та набуттям чинності наказом № 279, яким було затверджено нову форму № 5-ПН та Інструкцію щодо її заповнення. Саме цим документом було запроваджено обов'язок подавати цю форму підприємцям-роботодавцям не пізніше 10 календарних днів, починаючи з першого дня роботи нового співробітника. Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, днем закінчення строку подання звіту є перший за ним робочий день.

У зв'язку з цим можна стверджувати, що за неподання

форми № 5-ПН роботодавців можуть оштрафувати лише за працівників, прийнятих з 22.08.2011 року довідка 1.

Твердження працівників ЦЗ про те, що за відсутності штрафу обов'язкову

форму подавати не потрібно, а за його наявності з 01.01.2011 р. — потрібно, ми також піддамо критиці, оскільки до 01.01.2011 р. згідно з чинною редакцією пункту 3 частини 2 статті 35 Закону № 1533 роботодавці також були зобов'язані в установленому порядку подавати відомості про прийняття працівників. Отже, з настанням нового року в цьому плані нічого не змінилося.

 

Що робити, якщо намагаються накласти штраф

Вище ми розклали «за полицями» нашу позицію про неправомірність штрафів за неподання підприємцями

форми № 5-ПН у період з 01.01.2011 р. до 22.08.2011 р. і вважаємо, що жодних правових підстав для застосування цього штрафу представники ЦЗ не мають, тому підприємець повинен відстоювати свою правоту.

Отже, поки справа не дійде до винесення рішення, тобто, скажімо так, на стадії погроз посадових осіб ЦЗ, можна у відповідь «погрозити», що таке рішення буде оскаржено в судовому порядку.

Якщо ж працівники ЦЗ все ж таки винесуть постанову про накладення штрафу, то тоді підприємцю насправді доведеться її оскаржити до вищого органу (ЦЗ) або до адміністративного суду

(стаття 288 КУпАП). У першому випадку скарга подається до органу (посадовій особі), що виніс постанову у справі про адміністративне правопорушення, якщо інше не встановлено законодавством України. Протягом 3 діб скарга надсилається разом зі справою органу (посадовій особі), який правомочний її розглядати.

Згідно зі

статтею 289 КУпАП скарга на постанову у справі про адміністративне правопорушення може бути подана протягом 10 днів з дня винесення постанови. У разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи може бути поновлений органом (посадовою особою), який правомочний розглядати скаргу.

 

Висновки

З 1 січня 2011 року в новій редакції

статті 1653 КУпАП з'явилася відповідальність за неподання роботодавцями до ЦЗ відомостей, передбачених законодавством.

На цій підставі представники ЦЗ стали намагатися накласти цей штраф на підприємців за неподання

форми № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників». Однак до 22.08.2011 р. Інструкцією щодо заповнення форми № 5-ПН і самою формою такий обов'язок покладався лише на юридичних осіб, таке ж саме стосується вимог частини 4 статті 20 Закону про зайнятість, на виконання якої її затверджено.

Представники ЦЗ аргументували свої вимоги

пунктом 2 частини 2 статті 35 Закону № 1533, яким установлено для роботодавців обов'язок надавати відомості про прийняття працівників до ЦЗ, але не конкретизовано, у якій саме формі. Ми вважаємо, що до 22.08.2011 р. підприємці-роботодавці робили це шляхом обов'язкової реєстрації трудового договору в ЦЗ, а вже після цієї дати з'явився наказ № 279, згідно з яким вони тепер зобов'язані подавати форму № 5-ПН.

Тому спроби працівників ЦЗ накласти штраф на підприємця за неподання

форми № 5-ПН у разі прийняття працівників до 22.08.2011 р. ми вважаємо неправомірними. Якщо ж рішення про штрафну санкцію все ж таки буде прийнято, то підприємець може оскаржити його в адміністративному чи судовому порядку.

Довідкова інформація (довідка)

1 До

форми № 5-ПН уключаються відомості про всіх працівників, з якими укладено трудовий договір: оформлених за основним місцем роботи і сумісників. Вона подається на певну дату, яка зазначається в шапці звіту та повинна збігатися з датою її заповнення. Між датою заповнення форми та датою, зазначеною у графі 7 форми № 5-ПН (з якої працівник фактично став до роботи), повинно пройти не більше 10 календарних днів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі