Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Припинення підприємницької діяльності

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Припинення підприємницької діяльності

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець подав до ДПІ заяву про припинення діяльності (ліквідацію) і здав ф. № 4-ОПП у середині березня 2011 року. Однак перевірку досі не проведено. Який строк закриття підприємця в податковій і коли має бути проведено перевірку?

 

ВІДПОВІДЬ. Згідно з пунктом 11.3 Порядку № 979 документальну позапланову перевірку підприємця необхідно розпочати протягом місяця з дня надходження до ДПІ таких документів:

— заяви за ф. № 8-ОПП;

— довідки за ф. № 4-ОПП;

— оригіналів усіх свідоцтв, патентів та інших документів, які було видано податковим органом.

Тому, якщо перевірки досі не було, можливо, підприємець не подав усі необхідні документи. Цей момент краще перевірити ще раз.

Крім того, підставою для бездіяльності податківців також може бути той факт, що підприємець, подавши їм усі необхідні документи, заздалегідь не відвідав держреєстратора та не вніс до ЄДР запис про прийняття рішення про припинення діяльності (ліквідацію) (підпункт 11.1.1 Порядку № 979). Хоча податківці у принципі повинні були повідомити підприємця про відмову в розгляді заяви за ф. № 8-ОПП і запропонувати подати нову заяву після усунення порушень.

Та все ж якщо з документами все гаразд і держреєстратора підприємець відвідав, значить, теоретично перевірка повинна була початися через місяць після подання до податкової відповідних документів. Тривалість такої перевірки не має перевищувати 5 робочих днів (або 7 робочих днів у разі її продовження) (пункт 82.2 Податкового кодексу) довідка 1.

Так повинно бути в ідеалі. Однак на практиці податківці не завжди дотримуються встановлених строків проведення перевірок. Цілком можливо, що в нашому випадку відбулося саме так. Тоді залишається лише чекати 19.12.2011 р. і сподіватися, що з цієї дати ситуація зміниться на краще. Річ у тім, що 19.12.2011 р. набуде чинності Закон № 3384, згідно з яким якщо податківці своєчасно не проведуть перевірку (або обґрунтовано не відмовлять у ній), то підприємець зможе:

— знятися з держреєстрації за принципом «мовчазної згоди», тобто без наявності довідки від податківців (нова редакція частини 4 статті 36 Закону № 755);

— оскаржити в суді бездіяльність податківців. Причому в разі прийняття рішення на користь підприємця посадовим особам ДПС «світитиме» штраф у розмірі від 3400 до 4250 грн. за несвоєчасне проведення перевірки (нова редакція статті 1666 КУпАП).


Документи консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 3384

— Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур припинення юридичних осіб і підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців за їх рішенням» від 19.05.2011 р. № 3384-VI.

Закон № 755

— Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Порядок № 979

— Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 979.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Якщо за результатами перевірки буде встановлено

відсутність заборгованості з податків і зборах, то податківці повинні видати підприємцю довідку за ф. № 22-ОПП. Маючи на руках цю довідку та довідку з ПФ про відсутність боргів, підприємець має право знятися з держреєстрації після закінчення 2 місяців з дня опублікування повідомлення про припинення підприємницької діяльності в ЗМІ (частина 9 статті 47 Закону № 755).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі