Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Державна допомога у зв'язку з вагітністю та пологами жінкам-підприємцям

Редакція ВД
Стаття

Державна допомога у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам-підприємцям

 

ЗАПИТАННЯ. До редакції газети звернулася жінка — приватний підприємець, яка є платником єдиного податку з 2003 року. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відмовляється оплатити їй лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами, виданий за період з 22.03.2011 р. по 25.07.2011 р., мотивуючи відсутністю укладеного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Дописувачка цікавиться: яка установа та в якому розмірі повинна оплатити лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами?

 

ВІДПОВІДЬ.

Оплата листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами особам, застрахованим у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Розглянемо, чи вважається дописувачка застрахованою особою на момент настання страхового випадку.

Відповідно до

статті 4 Закону № 2240 право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.

Особи, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за

Законом № 2240 за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. До таких осіб належать і приватні підприємці, які забезпечують себе роботою самостійно і мають право на свій розсуд страхувати себе в добровільному порядку.

У зв’язку з уведенням у дію

Закону № 2464 починаючи з 1 січня 2011 року статтею 10 цього Закону визначено такий порядок добровільної участі у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні.

У разі виявлення бажання фізичною особою — підприємцем у 2011 році брати участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на добровільних засадах ця особа повинна звернутися з відповідною заявою до органів Пенсійного фонду України для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Відповідно до

абзацу 11 частини 4 статті 10 Закону № 2464 договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.

Тому підприємці матимуть право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду за страховими випадками, які настали з 1 січня 2011 року, лише у разі сплати єдиного внеску (у тому числі відрахувань на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності) згідно з укладеним договором про добровільну участь.

Таким чином, ураховуючи, що дописувачка не укладала договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, то вона

є особою, не застрахованою в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, і відповідно не має права на матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду (тобто на оплату листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами за період з 22.03.2011 р. по 25.07.2011 р.).

Жінці-підприємцю у наведеному випадку можна порекомендувати звернутися до лікувально-профілактичного закладу, який видавав листок непрацездатності, для заміни його на довідку встановленого зразка.

Жінка-підприємець як особа, не застрахована в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, матиме право на отримання державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Для одержання цієї допомоги необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації (при собі слід мати паспорт, ідентифікаційний код та свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця) та надати такі документи:

1) заяву, що складається за формою, затвердженою Мінпраці (бланк заяви видається в управлінні);

2) довідку, видану лікувально-профілактичним закладом;

3) —

у разі звернення до 01.07.2011 р. — довідку Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про те, що жінка — суб’єкт підприємницької діяльності не сплачує страхові внески;

у разі звернення після 01.07.2011 р.довідка 1 — довідку Пенсійного фонду України про те, що жінка, яка є фізичною особою — підприємцем, перебуває (не перебуває) на обліку в органах Пенсійного фонду України та не бере участі на добровільних засадах у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в управлінні за місцем реєстрації.

Увага! Допомога призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через шість місяців із дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 8 Закону № 2811).

 

Допомога нараховується та виплачується однією сумою за весь період, указаний у довідці, яка видана лікувально-профілактичним закладом.

У разі ускладнених пологів зазначена допомога донараховується на підставі довідки встановленого зразка, виданої лікувально-профілактичним закладом.

Розмір допомоги

у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, зареєстрованим як суб’єкти підприємницької діяльності, складає 25 % розміру прожиткового мінімуму, установленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи на 2011 рік та розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам-підприємцям, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, наведемо в таблиці на с. 35.

 

 

Розмір у гривнях з розрахунку на місяць

 

з 1 січня 2011 року

з 1 квітня 2011 року

з 1 жовтня 2011 року

з 1 грудня 2011 року

Прожитковий мінімум для працездатних осіб

941

960

985

1004

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам-підприємцям

235,25

240,00

246,25

251,00

 

Документи консультації

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Закон № 2464

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон № 2811

— Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» від 22.06.2011 р. № 661 набула чинності з 01.07.2011 р. (опублікована в «Офіційному віснику України» вiд 01.07.2011 р. № 47).

Матеріал підготувала Л. Гончарова, заступник начальника відділу соціальних допомог та житлових субсидій Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі